Polievka krúpová s hríbmi sviatočná

patroveckypitrs - fotkapatroveckypitrs, 20. októbra 2015

Túto polievku mám od Jozka2. Je to veľmi dobrá polievka. Jadro polievky zostava niečo som zmenil. Mala byť len zo sušených hríbov. Tohto Zobraziť celý popisTúto polievku mám od Jozka2. Je to veľmi dobrá polievka. Jadro polievky zostava niečo som zmenil. Mala byť len zo sušených hríbov. Tohto roku je to bieda tak som použil aj hlivu a trochu slaniny nech sa ľahšie šmyka dolu krkom. A mletú papriku som dal aj údenú.

6-8
porcií
15 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
300 g
1 hrsť
2 ks
3 strúčiky
50 g
2 PL
2,5 dcl
2 PL
1 ČL
4 ks
8 ks
2 ks
medzi prsty
1 PL
1 KL
2 plátky




Postup

  1. 1

    Sušené hríby v miske zalejeme horúcou vodou, aby zmäkli. Pred varením asi dve hodiny. Potom do hrnca 3,5l dáme maslo roztopiť spolu s olejom. Na ňom opražíme cibuľu aj slaninu krájanú na drobno. Pridáme rascu pomiešame a pridáme očistenú a pokrájanú hlivu na drobné kúsky. Dusíme asi 10 minút. Hrniec odstavíme zo sporáka. Teraz do hrnca pridáme obe papriky premiešame, nech sa rozpustia. Ďalej tam dáme sušené hríby, ktoré sú už mäkké aj 2dcl vody z nich. Zvyšnú necháme prilejeme z nej postupne do hrnca. Hrniec dáme znovu na sporák variť. Pridáme ešte zvyšné koreniny a varíme až hríby budú mäkké. Dosolíme len mierne, lebo voda z kapusty je slaná. postupne dolievame vodu s hríbov a čistú horúcu vodu. Musíme myslieť na to že tam na konci pôjde voda s kyslej kapusty a krúpy. Preto nedávame hrniec do plná.

  2. 2

    V druhom hrnci si rozvaríme vodu zo soľou a v nej uvarime umyté krúpy do mäkká. Tie potom uvarené v sitku opláchneme tečúcou vodou. Dáme zatiaľ bokom. V pôvodnom recepte boli krúpy perličky. Ja mám radšej veľké tak preto som dal 10 - ny. Ak sú už hríby uvarené prilejeme k ním muku, ktorú sme rozmiešali v kapustovej vode do hladká. Necháme znovu rozvariť až potom pridáme uvarené krúpy premiešame a odstavíme zo sporáka. Na zaver kto chce môže pridať krájanú petržlenovú vňať. Tak a môžeme podávať. Je to veľmi dobrá a mierne kyslá polievka. Želám dobrú chuť ak si ju uvarite.

Diskusia k receptu

farbuska
polievka si mi páči, krúpy mám veľmi rada. uvarím podľa teba. vďaka.
marianne
Akurat ja by som ten vyvar z krupov nevylievala, je velmi dobry, a zdravy,zakomponujem ho do polievky...skoda ho
jozka2
Ty si sikovny,navarene,pojedene,zverejnene.Vdaka,ze si to tu pridal
sracz
Poctivá gazdovská robota, @patroveckypitrs kamarát! Za túto dobrotu by si si určite vyslúžil chlapské poplieskanie po chrbáte aj od mojeho robotného otca, B. P. Krúpy boli jeho zákuskom a mal ich rád aj v jaterniciach. V sobotu "dojachá šógor" z Illinois, tak mu nachystám podľa Tvojeho o 5 päť * rcp!!!
joel
musí byť veľmi dobrá...určite ju vyskúšam
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Táto polievka sa mi páči. Je nutné použiť vodu z kyslej kapusty ?
kukulienka71
ty si tu taký krúpmajster:-) páči sa mi takáto iná polievka, sú tu ešte sušené huby, aj kapustovú vodu mám. Provensálske korenie mi tam nejak nepasuje, ale za pokus to stojí, možno sa príjemne prekvapím:-)
jozka2
Tak,tak bez tej kapustovej vody to nejde.
kecemis
Verim ze tvoja polivka je vyborna. Kapustova voda jej urcite dodava spravny smrnc. jemne kyselkasta. 5*
zuzanka1367
Tak ja spolu s fotkou smelo pridám pochvalné slová. Hoci nikto u nás nemá sviatok, táto polievka my prišla vhod, na plechu ešte nedosušené huby a chuť na polievku je stále :) Tak a tu je výsledok, je výborná, uložená a isto ešte mnohokrát robená podľa Tvojho receptu. Vďaka!


kukulienka71
Tiež chválim, ako som ju varila, spomenula som si, že aj maminka robieva hubovú s krúpami, to je vôňa potom! Ďakujem za inováciu

jarunka
Vyborna polievka, dakujem za pripomenutie, krupy mam aj hriby, tak bude v sobotu. Uz sa tesim :-)
jarunka
Vyborna polievka, dakujem za pripomenutie, krupy mam aj hriby, tak bude v sobotu. Uz sa tesim :-)
slonikvzoo
Kuku,skvela prezentacia na tanieri a este k tomu krasna baba:-)
A Pitrsov recept mnam, jednoznacne za 5*
Ulozene a velmi skoro bude vyskusane.
marianne
Je vynikajuca. Zmenila som malicko technologicky postup, ale vsetky suroviny som dodorzala. K orestovanej cibuli, hlive a gombaseckej klobase som rovno pridala namocene krupy cez noc..Vsetko varila v jednom hrnci a ten vyvar z krupov zahustil krasne polievku. Nakoniec vliala kapustnicu s rozhabarkovanou 1PL spaldovej muky, ale nebolo ju vobec treba, kruovy vyvar zahustil ako som pisala. Nakoniec majoran+rozpuceny cesnak, fakt vynikajuca. Bude moja oblubena, ale bez kapustnice by to nebolo ono.
bembo
ďalší tvoj recept,ktorý ma oslovil.až sa k nemu dostanem,dám ti určite vedieť ako sa mi podaril.vyzerá super.hneď by so m si dal túto skvelú polievočku.pekný deň Ti prajem
bembo
@Sracz (20.10.2015 19:11)

ahoj priateľu.moja pokrvná rodina v Amerike žije v štáte Oregon,a volá sa Whitney Bohlen Dineen.je aj na fb,a má aj nejaké videá na youtube.ona je v amerike dosť známa osoba aj tým,že vyrába aj luxusné cukrovinky pre celebrity ako je Steven Spielberg.škoda že mám do ameriky tak ďaleko.ale vždy keď s Whitney komunikujem si spomeniem aj na teba,alebo opačne.prajem ti pekný deň,a aj Tvojej rodinke




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia