Rib eye steak s whisky omáčkou fotorecept

zuzanka1367 - fotkazuzanka1367, 28. novembra 2015

Pre mňa výnimočný deň si zaslúži aj výnimočné jedlo,aspoň som sa o to snažila. Stále mám neuveriteľný rešpekt pre prípravou steaku, bola by škoda Zobraziť celý popisPre mňa výnimočný deň si zaslúži aj výnimočné jedlo,aspoň som sa o to snažila. Stále mám neuveriteľný rešpekt pre prípravou steaku, bola by škoda takej peknej flákoty :) Konštruktívnej kritike a dobrým radám od majstrov steaku sa stále poteším.

2-3
porcie
10 minút
príprava
5-6 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
2 lyžice
1 strúčik
Omáčka:
5 cl
5 cl
5 cl (alebo vývar)
1 ks
2 lyžice




Postup

  1. 1

    Steak vymasírujeme olivovým olejom, ja som mala ochutený chilli, posypeme hrubo mletým čiernym korením a necháme oddýchnuť pri izbovej teplote. Rozpálime panvicu bez tuku a na riadne rozhorúčenú položíme steak, cesnak rozpučíme rukou a prihodíme do panvice. Necháme ho na prvej strane bez toho, aby sme s ním hýbali, nedajbože pichali 2 minúty 30 sekúnd, prevrátime na druhú stranu a opečieme 2 minúty.

    Rib eye steak s whisky omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Opečený steak vyberieme hojne osolíme a uložíme zakrytý do tepla odpočinúť a splynúť chute pokiaľ budeme robiť omáčku. Na panvicu, kde sme robili steak pridáme maslo a osmažíme na ňom cibuľu, na cibuľu opatrne nalejeme whisky, ak varíte na plynovom sporáku radšej lejte mimo plameňa, aby neboli pľuzgiere :)

    Rib eye steak s whisky omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Prehrejte prilejte smotanu, vývar, alebo výpek a nechajte zredukovať. Pokiaľ sa omáčka zredukuje, vytiahneme oddýchnutý steak a nakrájame na plátky. Do hotovej omáčky vmiešame malý kúsok studeného masla.

    Rib eye steak s whisky omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    U nás ako príloha boli na masle opečené zemiaky, podľa vlastného uváženia si prílohu zvolíte, akú máte radi, tanier pre podávaním predhrejeme, dáme horúcu omáčku, šťavnatý steak a užijeme si to :)

    Rib eye steak s whisky omáčkou (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

duskousko
...ta pani kucharka asi este v zivote nejedla naozajstny ribey steak...pretoze by nekrajala na kusky a nehyzdila akoukolvek omackou!
Chut masa iba deformuje a "presolenim" nici maso a chut! (Nehovoriac, ze sol je "biely jed"...!)...Tragedia! Pustite ju radsej do kuchyne robit omacky..., ale nie nicit nalepsie maso! Ona totiz ani netusi...-(;!
bembo
škoda,že tento recept si nedala skôr.minulý mesiac sme si robili takýto steak so synom,ale bez tej omáčky.ale nevadí.nabudúce už bude aj s touto omáčkou
bembo
pre duskousko.100 ľudí 100 chutí.ja napríklad neznášam paradajky,ale nebudem nikdy vypisovať autorovi receptu,že ako mohol znehyzdiť paradajkou recept.ja sa radšej opýtam či by ju bolo možné nahradiť niečim iným,alebo ho jednoducho odignorujem.moji obľúbení autori netaja svoju identitu,a tých si vážim
denyany
Je mi srdečne jedno, ako sa to super mäsko nazýva, dôležité pre mňa je, ako chutí! A ak aj vyzerá tak dobre, ako to tvoje, tak potom je všetko ok. Sliny mi tečú prúdom pri tvojom recepte. Hneď by som si dala aj s omáčkou a zemiakmi!
svedka
Odporucam nejaku ozajstnu a kvalitnu skotsku.Skoda toho Jacka :/ Ale skvelý recept
afataga
no to verim, ze si si ho uzila, s chutou by som sa pridala, ved vies :-), ja robim omacku s vinom, s whisky som neskusala, tak nabuduce, ale isto bez cibule, k steaku mi nepasuje, a hentoho oneho si nevsimaj
evanaaa
Ja tiež nejem steaky, lebo ani neviem, či by sa mi podarili, a potom, nemám rada krvavé ( aj keď len mierne) mäsá, ale zdá sa, že je chutne pripravený. Tie v Lídli vídavam, aj som rozmýšľala, že skúsim, ale......radšej nie, nie som na to odborník.
Možno ešte, ak by mi poradil @duskousko , ten vie dobre skritizovať, ale ešte nič nepridal.....len by som chcela od neho vedieť, ako správne pripraviť tento steak podľa neho, a ako ho jesť, ak sa nesmie krájať, mám si ho vziať do rúk vcelku a trhať zubami?
zuzanka1367
Varianta A sa mi páči trošku viac, keď budem mať znovu odvahu a správny kus mäsa, tak odskúšam a aj sa nezabudnem pochváliť výsledkom :) Dík!
bozulka
Je nádherný,...ja používam iba čierne korenie,keď je hotový /médium/ tak jemne osolím a prelejem horúcim maslom.Ako prílohu podávam zmes zelených šalátov.takto to mám najradšej.Nemením z toho dôvodu že kvalitné mäsko je drahé,ale ktovie raz možno skúsim...
katka78
Toto by som si ja veru pochutila. Alkohol síce takmer nepijem, na mne by nejeden liehovar skrachoval, ale v kuchyni ho rada použijem, alkohol sa odparí a v jedle z neho zostane výborná chuť. Zuzanka, skvele ako vždy, som tvoj veľký fanúšik! :-)
Ak vám doma zachutilo mäsko s whisky, možno sa ti bude páčiť aj tento recept, u nás už zopárkrát bodoval :-)  varecha.pravda.sk/recepty/jahnacie-kotlety-s-whisky-cili-...
havino
@Zuzanka , obdiv, nejedla som takéto, výnimočný deň, výnimočné jedlo a Ty si výnimočná, že si ho tak super pripravila
zuzanka1367
@havino vďaka, ja mám stále rešpekt pred takýmto receptom, obdivujem všetkých, ktorí to zvládnu s ľahkosťou. Možno sa raz aj ja k tomu dopracujem, si milá, už si mi tu chýbala :)
zuzanka1367
@alen31 ďakujem za povšimnutie, omáčka nám chutila, po whisky ostala príjemná chuť, skúšala som ju aj bez cibule a bola ešte lepšia. Za link ďakujem, teóriu aj zvládam, len prax pokrivkáva :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia