Koložvárska kapusta fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 8. decembra 2015
Koložvárska kapusta  (fotorecept)
Foto: babkamt
20/15 minút
na 180/200 °C

Suroviny

1 kg
700 g
2 PL
120 g
1 ks
1,5 ČL
250 ml
3-4 strúčiky
50 g
0,5 ČL
2 ks




Postup

  1. 1

    Roztopila som masť, opiekla som na nej jednu strednú cibuľu. Pridala som 50 g oravskej slaniny. Aj tú som trochu opiekla. Kyslú kapustu som nakrájala na menšie kúsky, pridala som ju k cibuli. Podliala som ju 2 dcl horúcej vody a uvarila som ju.

    Koložvárska kapusta  (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Odvážila som 120 g ryže, umyla som ju a dala variť do osolenej vody.

    Koložvárska kapusta  (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Väčšiu nakrájanú cibuľu som dala na roztopenú masť. Kým sa mi cibuľa opiekla do sklovita,

    Koložvárska kapusta  (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    nakrájala som si pliecko na tenké plátky, tie som prerezala na menšie útvary. Očistila som si 4 strúčiky cesnaku. Nakrájala som ich.

    Koložvárska kapusta  (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Udusenú cibuľu som stiahla z ohňa, pridala som mletú červenú papriku, mleté čierne korenie a trošku mletého kmínu. Premiešala som cibuľu.

    Koložvárska kapusta  (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hrniec som vrátila na oheň. Pridala som mäso spolu s cesnakom. Mäso som opekala dovtedy, kým nezbelelo. Podliala som ho 130 ml horúcej vody, zavrela som tlakový hrniec. Mäso som dusila 20 minút.

    Koložvárska kapusta  (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Klobásku som si nakrájala na kolieska.

    Koložvárska kapusta  (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Plech som trošku naolejovala. Na spodok som rozprestrela uvarenú kyslú kapustu. Na ňu som dala pomocou polievkovej lyžice uvarenú vychladnutú ryžu. Potom som uložila klobásku.

    Koložvárska kapusta  (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na klobásku som dala mäso.

    Koložvárska kapusta  (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    To som poliala polovicou šľahačky. Tú som dala namiesto kyslej smotany, ktorá sa do rána vyparila z chladničky:-)

    Koložvárska kapusta  (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na mäso som rozložila zvyšok uvarenej kyslej kapusty. Vrch som trochu posypala mletou červenou paprikou. Plech som zakryla alobalom. Dala som ho rúry vyhriatej na 180°C. Piekla som 20 minút.

    Koložvárska kapusta  (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Potom som zvýšila teplotu na 200 a asi 15 minút som kapustu zapekala. Slinky mi na ňu tiekli až tak, že som ju zabudla odfotiť na tanieri:-)

    Koložvárska kapusta  (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

danielas
Milujeme toto jedlo. @babkamt máme rovnaký recept .-) Malý rozdiel len v tom, že slaninku dávam celkom prvú, pod kapustu a druhú časť zas navrch, na kapustu. Narobila si chuť, musím čoskoro urobiť.
terinka55
Parádne si navarila. Ja mám radšej sladkú smotanu ako kyslú pri tomto jedle. Ponúkla by som sa :-) U mňa za 5* s pochvalou.
kecemis
Ani sa necudujem. Mne tecu sliny a to ju nemam ani v rure. 5*
patroveckypitrs
A ja jáj no teda čítam to a jem maslový rožok, až mi skoro zabehol, od toľkých slín. To keď vidím takúto dobrotu. Hneď z rána takéto chúťky. 5* a K.K. Ten postup sa mi Ľúbi.
babkamt
@popoluska340 ja som robila vrstvy, na dá sa to aj tak, že sa všetky suroviny zmiešajú. Som rada, že sa ti recept páči. @danielas ja som mala z Lídla oravskú slaninu nakrájanú na kocky, tak som z nej dala do kapusty. No páči sa mi aj tvoj spôsob. @terinka55 tvoja pochvala ma potešila. @kecemis dlho sme ju nemali na stole, tak som to napravila:-) @patroveckypitrs ďakujem za odobrenie receptu:-)
denyany
Moja koložvárska šla práve do rúry. Robím podobne ako ty, ale bez klobásy, akosi mi tam nechýba. A mäso tiež krájam na kocky a podusím. Mleté nedávam, máme radi, keď je do čoho kusnúť;-). Už sa teším, keď bude hotová, to si dám!
smejkad
ja som chcela halusky tento vikend, hmmmm
tomuto neviem ci odolam, hmmmmm :-)
afataga
kolozvarska je jedno z mojich naj jedal, aj ked nedavam klobasu a mam trochu iny, jednoduchsi postup, ja neviem, ako to dnes vyrabaju tie chladnicky, mne sa zas minule vyparila slanina :-)
an3da
Ukladám a vyskúšam ked bude slaninka a kolobáska...kapustu mám, i ryža a cibulka sa najde...vyzerá chutne :-)
bembo
možno,že medzi sviatkami urobím.čo už,keď slovenský dôchodca musí ešte pracovať aby prežil.potom nemá čas aby si navaril takéto dobroty.
medulienka122
už sa na ňu chystám, lebo mi zvýšila ryža, ostatné sa už nájde - ja robievam podobne, ale bez klobásky, teraz mám údenú, tak vyskúšam
alena45
ach, ako dávno som už koložvársku nerobila, aj som zabudla na také vynikajúce jedlo. A pritom mi stačí dokúpiť len kapustu. Nebudem otáľať a cez víkend si urobím radosť. Ale keď to znovu čítam, tak vidím, že tiež mám iné usporiadanie v mojom recepte, ale klobásku dávam, akoby nie ?
babkamt
@izabella929 jedlá z kapusty nám tiež rada. @denyany tiež sa čudujem, čo sú to za chladničky, z ktorých sa suroviny vyparujú:-) Dá sa robiť aj bez klobásky. Niekedy robím aj z pomletého mäsa. Ale aj z mäsa, krájaného na kúsky, je dobrá.Tak si si na nej pochutila aj ty:-) @smejkad tiež sa mi stane, že zmením jedálny lístok. Tak som spravila aj minulú nedeľu. Namiesto slepačej - hovädzej polievky som spravila polievku podľa kukulienky. @afataga prezraď, ako ju robíš ty? Dávaš surové a len zmiešaš a tak to dáš piecť? Tak aj ty si kúpila chladničku z ktorej miznú veci? @an3da teší ma, že ju chceš uvariť. Potom napíš, či ti chutila.@bembo som rada, že ju vyskúšaš. @medulienka122 dúfam, že ti bude chutiť. @alena45 ako ju robíš ty? Suroviny dávaš v inom poradí? Som rada, že som viacerým pripomenula toto chutné jedlo.
annan
Kapusta sa už varí,už som na tento recept aj zabudla.
aandulka
Toto jedlo jednoducho milujem, patrí medzi moje topky, vďaka za pripomenutie budúci týždeň určite urobím. Už sa teším.5*KK
babkamt
@aandulka som rada, že som ti pripomenula tvoje obľúbené jedlo. Ďakujem za hodnotenie. @babav teraz v zime je vhodný čas na jedlá z kapusty. @kukulienka ďakujem za nahliadnutie receptu a komentár:-)
monty469
Hneď som na ňu dostala chuť dávam5*a ukladám do k.k.
kuchtik47
idem na to spolu s manželkou, len by som mal dotaz či to nie je veľmi voňavé od tej klobásy,asi dám len údenú slaninu, ale aj tak mi už slinky tečú, keď bude hotová pošlem foto.
babkamt
@Kuchtik47 (22.2.2017 17:10)

Tak ako Vám chutilo? Klobáska nemusí byť. Tvoj komentár mi pripomenul tento recept. Dnes som ho robila. A bez klobásky. Variť som začala dosť neskoro. Prácu som si uľahčila. Uvarené suroviny som zmiešala v jednej mise aj so smotanou. U nás sa po jedle len tak zaprášilo.
alena45
Dnes ju robím, mäso som podusila už včera večer, ostatné dorobím dnes. Deti prídu až na večeru, času dosť. Len som sa chcela spýtať, či si spokojná s tým pekáčom ? Dcéra chce taký vyšší pekáč, tak preto sa pýtam.
babkamt
S pekáčom som spokojná. Slúži mi už dlhé roky. Kúpila som si ho ešte na burze vo Vajnoroch. Má vyššie okraje, je smaltovaný, dobre sa udržuje.
mijaita
O rok pozdeji :-)
Kolosvarska z bavorskeho zeli, vajnorske, pikantní klobasy, basmati ryze, spanelske papriky. Vyborna a zitra bude jeste lepsi!


1x radost
erpe
Nevidím kde sa pridáva soľ k mäsu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia