Voňavé vianočné keksy

palma - fotkapalma, 9. decembra 2015
Voňavé vianočné keksy
Foto: palma

Komerčný recept<br /> Vianočné pečenie je v mnohých domácnostiach už v plnom prúde. Náš tip na pečenie sú klasické holandské keksy, ktoré sú ako stvorené Zobraziť celý popisKomerčný recept<br /> Vianočné pečenie je v mnohých domácnostiach už v plnom prúde. Náš tip na pečenie sú klasické holandské keksy, ktoré sú ako stvorené na namáčanie do kávy a čaju. Určite vyskúšajte!

Suroviny

225 g
115 g
130 g
3 ČL
2 ČL
 štipka
Korenie špekulacius:
6,5 g
2 g
1,5 g
1 g
2 g
1 g
0.5 g




Postup

  1. 1

    V mise zmiešame najprv všetky suché ingrediencie. Dobre ich premiešame, aby sa korenie rovnomerne rozvrstvilo. Pridáme zmäknutý Palmarin a vypracujeme cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme odpočinúť v chladničke cez noc. Predhrejeme si rúru na 165 °C. Na plech vystlaný papierom na pečenie ukladáme buď vykrojené koláčiky alebo z formy vybrané koláčiky. Pečieme doružova.

  2. 2

    Aby sa čo najviac podobali originálu, mali by ste si zadovážiť špeciálnu vyrezávanú formu, do ktorej sa ručne natlačí cesto a opatrne vyberie. Otlačky sa potom pečú na plechu. Pre tých praktickejších sa dnes dajú kúpiť šikovné silikónové formy, s ktorými sa pracuje rýchlejšie a jednoduchšie. Dôležité pre tých, ktorí budú koláčiky vykrajovať. Cesto sa samo o sebe bude dosť lepiť. Odporúčame ho vaľkať medzi dvoma hárkami papiera na pečenie, aby sme sa vyhli zbytočnému múčeniu.

  3. 3

    <b>Tip:</b> Vďaka použitiu rastlinného tuku si drobné koláčiky a keksíky zachovajú krásne svoj tvar a neroztečú pri pečení ani na vyšších teplotách.

Diskusia k receptu

babkamt
ja mám starú knihu Pečieme s pôžitkom, vydanú v roku 1991. Napísali ju Christian Teubner a Annette Wolterová. Je v nej uverejnený recept na Mandľový speculatius a Švábske figúrky. Knihu nám doma už roky. Každý rok pred Vianocami ma lákajú, rada by som ich upiekla. No chýbajú mi tie špeciálne drevené vyrezávané formičky. Hľadala som ich aj na trhu, no dosiaľ som ich nenašla. Nevie mi niekto poradiť, kde sa dajú zohnať? Páčia sa mi aj tieto.
viera1
@dormella ,lenže toto upozornenie:...Pro velkou vytíženost nyní nepřijímám práce na zakázku.Děkuji za pochopení...je tam už cca 2 roky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia