Kvašničkový prívarok s volským okom a varenými zemiakmi fotorecept

monty469 - fotkamonty469, 18. apríla 2016
Kvašničkový prívarok s volským okom a varenými zemiakmi (fotorecept)
Foto: monty469

Pri nedeľnej prechádzke sme na lúke nazbierali šťaveľové listy, po našom "kvašničky". Možno sa mnohí čudujete, prečo práve tento názov. Keďže listy štaveľa sú Zobraziť celý popisPri nedeľnej prechádzke sme na lúke nazbierali šťaveľové listy, po našom "kvašničky". Možno sa mnohí čudujete, prečo práve tento názov. Keďže listy štaveľa sú kyslé, po našom kvašné .. názov kvašničky si ľudia logicky odvodili :-) Keby som nejakej staršej panej od nás povedala, že som nazbierala šťaveľ netušila by, o čom hovorím :-) Ešte včera som z neho navarila tento dobrý prívarok k dnešnému obedu :-)

Suroviny

200 g
3 strúčiky
150 g
6 guličiek
3 guličiek
2 ks
1 PL
Bešamel:
80 g
2-3 PL
200 ml
200 ml (1 téglik)
Ďalšie:
2 PL
1 PL
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
Príloha:




Postup

  1. 1

    Šťaveľové listy dôkladne umyjeme, odstránime stonky a nakrájame ich na menšie kúsky.

    Kvašničkový prívarok s volským okom a varenými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na bravčovej masti opečieme slaninku.

    Kvašničkový prívarok s volským okom a varenými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď je slanina vypečená, pridáme prelisovaný cesnak a kratučko ho orestujeme (pár sekúnd, aby nezhorkol).

    Kvašničkový prívarok s volským okom a varenými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    K slaninke a cesnaku pridáme šťaveľové listy, premiešame, zalejeme vodou tak, aby zakryla všetky listy, a do sitka na korenie dáme nové/čierne celé korenie, bobkový list a vložíme to do vody. Varíme zakryté asi 5 minút.

    Kvašničkový prívarok s volským okom a varenými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Medzitým si pripravíme bešamel. Na masle opražíme za stáleho miešania múku. Keď je múka opražená, pomaly pridáme 150 ml mlieka a stále miešame. Vznikne nám taká hustejšia "kaša". Odstavíme ju.

    Kvašničkový prívarok s volským okom a varenými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vo zvyšnom mlieku rozmiešame smotanu, a vylejeme to do už odstaveného bešamelu, vymiešame do hladka.

    Kvašničkový prívarok s volským okom a varenými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Bešamel vlejeme do hrnca, kde sa varia listy, premiešame a varíme ešte 10 minút. 2 - 3 minútky pred odstavením pridáme cukor, soľ, korenie, kôpor. Keď prívarok odstavíme, dochutíme ho ešte octom, prípadne ešte dosolíme, okoreníme podľa chuti :-)

    Kvašničkový prívarok s volským okom a varenými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Hotovo, ako prílohu podávame varené zemiačky a volské oko :-)

    Kvašničkový prívarok s volským okom a varenými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

klukodvody
To je pro mně zase něco úplně nového a určitě vyzkouším. Nejdřív jsem se zarazil co může být z droždí. U nás jsou kvasnice droždí. Tak jsem se začetl a zjistil něco co neznám. Hezky tvoříš. Zdravíme Tě.
monty469
@ ◙redakcia neviem čo sa deje, ale všade vidím len cviklové placky, aj pri mojom fotopostupe na kvašničkový prívarok je úvodné foto cviklové placky. Voľajako sa vám to poplietlo
monty469
@Klukodvody (18.4.2016 19:39)

Milý @Klukodvody ďakujem ti veľmi pekne, občas treba aj v strave nejakú zmenu a občas sa dá využiť aj to , čo ponúka príroda. A slovo kvašničky- tak občas používam v receptoch aj názvy z nášho nárečia. Ešte raz vďaka a pozdravujem oboch, buďťe zdraví a prajem pekný večer
monty469
Tento recept som tu pridala v pondelok, ale po chaose s cviklou sa úplne vymazal nie len zo stránky, ale rovnako sa vymazal aj celý obsah. Na vareche sa dlho neohrial, možno pár hodín, a podľa môjho názoru by bola škoda, aby ostal zabudnutý medzi starými receptami. Napísala som ho ešte raz, tak verím, že bude pre niekoho inšpiráciou :-)
redakcia
@Monty469 (20.4.2016 09:45)

Chceli by sme sa ospravedlnit neprijemnosti spojene s poruchou na nasej stranke 18. 4. 2016 a velmi pekne dakujeme za doplnenie receptu.
luclup
Velmi dobre jedlo, tolko toho nam priroda ponuka a nevyuzivame to v kuchyni. Stavel je super, mam ho rada aj samotny, len tak zut a prijimat kopec vitaminov (: Za recept palec hore, dobrota, a este ked aj to volske oko je "domace", tak to je uplna pecka, chut sama o sebe .. (:
klukodvody
Jo jo svatá pravda Pane Bože co jsme se jako děti najedli šťovíku. Také jsem koukal kam Tvůj recept zmizel, ale já už ho měl v k.k. tak jsem ani nesmutnil. Oba moc pozdravujeme a za pozdravy děkujeme.
1x luclup
mika2
Uz viem co to su kvasnicky . paci sa mi recept 5*
mijaita
@monty nevidela jsem recept, ale o vik jsem natrhala šťovík a medvědi cesnek a uvarila polevlu z obojiho. Pridala jsem bramboru a tak byla velmi podobna tve omacce ! :-) Zitra zas natrham, privarok udelam ! S medvedim cesnekem chutna moc!
monty469
@Mijaita (20.4.2016 15:55)

Vďaka. S medvedím cesnakom to musí byť určite skvelé :-) Keby som ho mala, tiež by som ho použila. Prajem pekný deň
jack
Montík toto sme jedli ako deti.Len tak,zašli sme na lúku a doslova sme sa " napásli"vitamínov.Mala som to rada surové,v polievke alebo v prívarku už to nebolo ono.Ale tvoj vyzerá skvelo.
monty469
@Jack (21.4.2016 16:56)

Veruže sme sa ho najedli a ja s Luckou aj v nedeľu, ale skūs aj prīvarok je naozaj dobrý :-)