Dezert z mliečnej ryže

Ádám Soós
šéfcukrár hotela DoubleTree by Hilton Bratislava, 11. mája 2016
Dezert z mliečnej ryže
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
15
porcií
90 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
120 g
150 g
4 ks
Plnka:
100 g
500 ml
150 g
z 1 citrónu
1 ks (alebo vanilkový struk)
500 ml
15 g
100 ml
Ozdoby:
400 g




Postup

  1. 1

    Žĺtky a bielky oddelíme, bielky vyšľaháme s cukrom na sneh, pridáme žĺtky, vymiešame a postupne pridávame hladkú múku. Plech vyložíme papierom na pečenie a rozotrieme naň pripravenú zmes. Pečieme pri 180 °C asi 10 minút a necháme vychladnúť. Z cesta vykrajujeme kruhy s priemerom asi 6 cm (ak nechceme mať dezert v tvare tortičky, cesto môžeme ponechať aj vcelku).

  2. 2

    Ryžu umyjeme a domäkka povaríme so všetkými surovinami okrem smotany, vody a želatíny. Zmes vychladíme. Smotanu vyšľaháme a opatrne spojíme s vychladenou zmesou. Plátkovú želatínu namočíme do vody, kým nezmäkne, dáme ju nahrievať, kým sa úplne nerozpustí a pridáme do pripravenej zmesi. Krém natrieme na cesto.

  3. 3

    Bielu čokoládu rozpustíme v mikrovlnnej rúre, dávame pozor, aby teplota nevystúpila na viac ako 25 °C. Roztopenú čokoládu rozdelíme v pomere 3 : 1. Do väčšej časti pridáme ružové farbivo, do zvyšnej zelené farbivo. Ružovú čokoládu natierame na pásy z papiera na pečenie (narezané na 4 x 20 cm). Konce papiera spojíme, aby sa vytvoril kruh, dáme do chladničky a necháme stuhnúť. Zelenú čokoládu tiež natrieme na papier na pečenie, z ešte nestuhnutej čokolády vykrajujeme rôzne tvary podľa vlastnej fantázie. Necháme stuhnúť v chladničke. Zo stuhnutých ozdôb odstránime papier, poukladáme ich na vykrojené cesto a plníme vopred pripraveným krémom. Ozdobíme čerstvými jahodami a ozdobami zo zelenej čokolády.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia