Dusená cvikla s kvakou

alena45 - fotkaalena45, 23. júna 2016
Dusená cvikla s kvakou
Foto: alena45

V jeden večer som sa rozhodla vyskúšať kvaku na viac spôsobov, a využiť všetku zeleninu, ktorú som si zo záhrady doniesla.

2
porcie
10 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks
2 ks
5 ks malé
z 1/2 citróna




Postup

  1. 1

    Mladú zeleninu umyjeme, nešúpeme a pokrájame na štvrťky, Vložíme do pekáča, posolíme, posypeme troškou cukru, pokvapkáme olejom a šťavou z pol citróna, zľahka premiešame, rovnomerne rozložíme a nakoniec pokladieme lístky mäty. Zakryjeme alobalom alebo pokrývkou a dusíme v rúre na 200 stupňov cca 35 minút.

    Dusená cvikla s kvakou - obrázok 1
  2. 2

    Toto jedlo má veľa variácií, od použitia cesnaku, šalotky, rôznych druhov byliniek, až po dokončenie jedla niektorým zo syrov, napríklad výborným kozím syrom alebo mozzarellou. Nám chutilo aj v tej najjednoduchšej podobe, lebo mladá zelenina je lahodnejšia, ako bude v jeseni.

  3. 3

    Hranolčeky s parmezánom, aj toto dusené s cviklou som piekla naraz v rúre v dvoch menších pekáčoch. Prajem dobrú chuť.

Diskusia k receptu

katka78
Kvaku máme radi, ale sme odkázaní na kupovanú. Všetky tvoje 3 kvakové jedlá, ktoré si dnes pridala vyzerajú veľmi chutne.
haji
@Katka78 (23.6.2016 23:24)
Přidávám se ke Katce, vypadají moc dobře tvá jídla z kvaky, hned bych si dala říct! Ali, podobá se kvaka chutí kalerábu /kedlubně/? Ještě jsem neměla tu čest ochutnat. Jeden se pořád učí. Přeji krásný den všem!!
alena45
@haji , podobá sa kalerábu, ale nedrevnatie a nie je taká výrazná, len jemne chutí chrenovo. Kaleráb totiž nemám rada a kvaka mi nevadí.
babidka
Tohto roku sme nasiali kvaky aj vodnice ajajajaaaaaaaaaaaj ....takze kazdy recept vitam :-) Nasa je este primala na zber ale hned ako dorastie aspon na velkost redkovky , hned ju zacnem "jednotit" a konzumovat .
alena45
@babidka , veľa receptov na kvaku som tu nenašla, tak som hľadala na nete, ale mnohé jedlá sú "inej chuti", čo by mi nikto ani neokoštoval, tak na prvýkrát som zvolila také jedlá, na ktoré sú deti zvyknuté. Mladá je výborná nakrájať na plátky aj na maslový chlieb, presne ako reďkovka.
Teším sa, že tiež pridáš nejaký recept, lebo na jeseň sa chystám na novú úrodu.
alena45
@Afataga (24.6.2016 09:27)

deti som zavolala na kvakové variácie, ale prišli len s podmienkou, že bude aj nejaké mäso.
kukulienka71
:-))), podmienka mäso, dobré! zo všetkých variácií kvaky by som u teba ako prvé ochutnala práve toto.
klukodvody
Já shrnu komentář na všechna tři jídla do jednoho. Když jsem se konečně dozvěděl co je kvaka tak mohu zodpovědně říct - paráda ale přidám se k těm dětem alespoň kousek masíčka . Určitě budu zkoušet protože nastal čas lehčích jídel. Díky za inspiraci a máš krásné fotečky. Zdravíme.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia