Pastierska pochúťka fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 3. októbra 2016
Pastierska pochúťka (fotorecept)
Foto: Izabella929

Ešte raz som sa vrátila na Hortobágyszku pustu. Veľmi obľúbené jedlo pastierov stád. Oni ale varia toto jedlo vonku na otvorenom ohni v kotlíku.

6
porcií
20 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

80 g domáca
1 ks
1 hrnček
7 koliesok údená domáca
3 ks
 domáce sterilizované
 podľa chuti
štipka
štipka
plátok




Postup

  1. 1

    Pripravila som si všetky suroviny.

    Pastierska pochúťka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Slaninu som dala na panvicu a nechala som ju vytopiť.

    Pastierska pochúťka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridala som k nej cibuľu a opiekla do ružova.

    Pastierska pochúťka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    K cibuli som pridala tarhoňu a opekala som ju za stáleho miešania.

    Pastierska pochúťka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridala som kolieska klobásky. Pridala som soľ, korenie a červenú papriku.

    Pastierska pochúťka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridala som zemiaky aj na malé kocky nakrájanú šunku...

    Pastierska pochúťka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ... a lečo.

    Pastierska pochúťka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Toľko vody som pridala, aby bolo celé jedlo ponorené vo vode. Dusila som pod pokrievkou. Ešte raz som doliala vodu.

    Pastierska pochúťka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Hotové jedlo. Pastieri stád používajú hodne do týchto jedál sušené cesto, Je to obdoba nášho cesta na rezance, ale ho sušia vonku počas horúceho leta v celých kusoch ako ho vyvaľkajú. Keď pripravujú toto jedlo, sušené cesto polámu na menšie kusy a opečú ho na cibuli a vyložia bokom, vložia ho opäť do jedla spolu so zemiakmi. Toto sušené cesto pani u ktorej som bývala na Hortobágyi skladovala v plátených vreckách zavesených pod stropom.

    Pastierska pochúťka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Prajem vám dobrú chuť.

    Pastierska pochúťka (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

mesiar50
Veľmi lákavo a chutne pripravené jedlo,doplnené s pekným
príbehom z Hortobáďskej pusty.
☆♡☆♡☆♡☆♡☆♡
1x finczi
sracz
Mám veľkú chuť, milá @izabella929 ochutnať aj toto jedlo. Hej a ešte jeden dávny po dnes nesplnený sen: 10÷14 denný pobyt v originálnej csikós_skej chalupe na Hortobágy puszte. Možno raz ...! Snívať netreba prestať!
dosa
... tak toto vyskusam, rychla vecera...
popoluska340
Receptik vyzera veelmi dobre,toto mi bude urcite chutit.Ukladam do kucharky na vyskusanie.
patroveckypitrs
To vyzerá zaujímavo a hodne nasledovania. Ešte mám kotlík vytiahnutý. Tak len nech prestane pršať a už sa bude do niesť do hory dym s vôňou jedla.
izabella929
@monty469 , tieto recepty som mala uložené v albume, len som nestíhala pridať a ani sa mi už do toho nechcelo, lebo po čase zabudnem postup ako som robila a veľa musím potrápiť makovičku.-)Napokon som rada,že sa vám všetkým páčia.-)@sovka62 , moja milá, netušila som , že tento ,,csikós,, recept tu je, nemusela som špekulovať nad názvom môjho receptu..rozhodne by ti toto chutilo, pretože tam nie je nič, čo nemáme radi..pre mňa je česť variť jedlá, ktoré varili ľudia ošľahaní vetrom krásnej stepi.-)@sracz , ty kúzelník jeden, vždy sa ti podarí vyčariť mi úsmev na tvári, alebo vykúzliť slzu na líčku.-)Áno, áno, táto nádherná zem, kde žijú ľudia s obrovským srdcom a pracovitými rukami mi často príde na um, keď neviem kam z konopí a teda ak zase sa raz znovu budem sťahovať, tak asi iba tam, kde ľuďom vládne ticho a iba sem tam počuť nádherný spev vtákov a výkriky zvierat do ticha.Mám nádhernú spomienku na čárdu, kde sme opekali vola a niečo tak mňamkové som od vtedy nejedla..iste vieš, že som tam strávila tiež 14 dní a bývala som v chalúpke so slamenou strechou, kde nebola elektrika, plyn, TV, rozhlas, mobil a internet..ak budeš mať v živote takú príležitosť prijmi ju s láskou, lebo je neopakovateľná...to ticho sa skutočne nikde inde nedá kúpiť..@patroveckypitrs , kotlík a varenie v prírode ma vracia v spomienkach na krásny kraj veľmi skromných , pracovitých a čestných ľudí tam je môj domov..oblasť sa volá ,,PALÓC,, žila som tam, kde sa ľudia živia prácou na poli a sú skromní a úprimní...mala som vinohrad s murovanou pecou a veru často sme varili vonku v kotlíku poľovnícky guľáš, perkelt, babguľáš, a ver mi, že to ,čoho sa dym z ohňa dotkne, má celkom inú chuť, ako varenie na plynovom sporáku..Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za milé komentáre...ste všetci úžasní a mám vás rada.-)
siisa
Toto jedlo sa mi veľmi páči ! Skvelé ........ a ten raketový pohon ti závidím ;) šikuľka
katarina64
Akurát som dovarila,veľmi dobré a rýchle jedlo z jednej rajnice...v lete s čerstvými paradajkami a paprikou nebude mať chybu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia