Zajac na slivkách so zemiakovou roládou

Štefan Benďák
šéfkuchár hotela Mikado**** v Nitre, 26. januára 2017
Zajac na slivkách so zemiakovou roládou
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
25 minút
príprava
110 minút
na 165 °C

Suroviny

4 ks
10 g
5 g
120 ml
400 g
80 g
2 ks
6 zrnká
1 vetvička
200 ml
600 ml
120 g
60 ml
Roláda:
160 g
460 g
300 g
4 ks
10 g
štipka




Postup

  1. 1

    Stehná umyjeme a osušíme, koreňovú zeleninu očistíme a nakrájame na kocky. Sušené slivky namočíme do rumu. V kastróle zohrejeme olej, opečieme osolené a okorenené mäso. Mäso vyberieme a opečieme zeleninu. Pridáme koreniny, tymian, slivkový lekvár a víno. Necháme vyvariť a podlejeme horúcim vývarom.

  2. 2

    Mäso vrátime späť a dusíme asi hodinu a pol domäkka. Hotové mäso vyberieme a omáčku rozmixujeme, prepasírujeme a necháme ešte raz prevariť so sušenými slivkami nakrájanými na kocky.

  3. 3

    Na roládu uvaríme zemiaky v šupke. Očistíme ich a nastrúhame. Pridáme k nim múku, žĺtky, soľ, muškátový oriešok a premiešame. Slaninu nakrájame na tenké plátky. Poukladáme ju vedľa seba na potravinovú fóliu. Na slaninu nanesieme zemiakovú zmes a za pomoci fólie zvinieme. Roládu prenesieme na pekáč vystlaný papierom na pečenie. V rozohriatej rúre pečieme 25 minút pri 165 °C.

Diskusia k receptu

sylvia267
Veľmi pekné, mäsko robievam podobne v rôznych variáciách. Veľmi ma zaujala tá príloha, určite vyskúšam, musí byť super :-).
haji
I mně se recept líbí, musí to být velká dobrota. Jen by mě zajímalo, zda je to ozajstný zajac - divoký, či králík domácí. Ale podle kosti typuji na divokého zajaca. Příloha je zajímavá. Fajnový receptík.
arnilka
je to zajac! nezdá sa mi tá krátka doba prípravy na málo stupňoch C, príliš málo a príliš krátko pre zajaca!
1x haji
arnilka
mám na mysli uvedenú dobu prípravy a stupne Celzia vpravo hore nad receptom - prosím opraviť tak ako je v recepte samotnom, tam je to správne!
redakcia
@Arnilka (26.1.2017 16:28)

Máte pravdu, časový údaj prípravy mäsa sme pod fotografiou opravili (čas zahŕňa prípravné prace a samotné varenie). Údaj 25 min a 165 °C sa týka pečenia zemiakovej rolády. Ďakujeme za upozornenie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia