Zajačí chrbát v hubovom fáši s tekvicou

Štefan Benďák
šéfkuchár hotela Mikado**** v Nitre, 26. januára 2017
Zajačí chrbát v hubovom fáši s tekvicou
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
45 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

800 g vykostený
10 g
5 g
60 g
100 g
1 strúčik
200 g (alebo mrazené)
1 vetvička
1 ks
80 g
80 ml
Pečená tekvica:
600 g
8 g
5 g
1 vetvička
40 ml
Polenta:
400 ml
60 g
80 g
80 g
8 g




Postup

  1. 1

    Umytý a osušený chrbát odblaníme, odrežeme konce tak, aby vznikli štyri rovnako hrubé časti. Mäso osolíme, okoreníme, zvinieme do potravinovej fólie a odložíme do chladničky. Na fáš osmažíme na masle nasekanú šalotku spolu s cesnakom. Pridáme nakrájané huby a tymian. Pražíme, kým sa neodparí prebytočná voda z húb. Zmes necháme vychladnúť. Pečivo namočíme do mlieka a vyžmýkame.

  2. 2

    Konce mäsa z chrbta zomelieme spolu hubami a pečivom najemno. Pridáme vajce, osolíme a okoreníme. Fáš nanesieme na štyri kusy dostatočne veľkej potravinovej fólie. Na fáš uložíme vychladené mäso. Zvinieme a konce fólie stiahneme. Valčeky mäsa varíme vo vriacej vode 12 minút, potom vyberieme a odbalíme z fólie. Preložíme na pekáč, potrieme roztopeným maslom a pečieme pri 165 °C 8 – 10 minút.

  3. 3

    Tekvicu dôkladne umyjeme, nešúpeme ju. Zrežeme konce, prepolíme a vyberieme jadierka. Potom nakrájame na mesiačiky. Uložíme na pekáč, potrieme olejom, osolíme, okoreníme a pridáme natrhaný tymian. Pečieme pri 160 °C 25 minút. Na polentu necháme zovrieť mlieko. Medzitým zomelieme orechy. Do vriaceho mlieka za stáleho miešania prisypeme polentu, soľ a mleté orechy. Povaríme asi 2 minúty, kým nevznikne hustá kaša. Hotovú polentu vylejeme do vymastenej formy. Necháme stuhnúť a nakrájame na plátky. Plátky polenty opečieme na masle. Poľníček umyjeme a osušíme. Pri podávaní na tanieri pokvapkáme tekvicovým olejom.

Diskusia k receptu

haji
Krásný recept, bezva suroviny, polenta s ořechy - moc se mi to líbí, hned bych ochutnala.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia