Zapekané šampiňóny so sójovou plnkou

Branislav Laš
šéfkuchár hotela Salamandra**** v Hodruši-Hámroch, 6. februára 2017
Zapekané šampiňóny so sójovou plnkou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Babičky vedeli, aký poklad sa skrýva v nenápadnom struku. Guľôčky plné bielkovín dokázali pripraviť na sto spôsobov. Dobrá gastronómia sa učí z ich skúseností, a pritom napreduje novými nápadmi, detailmi...

4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

20 stredne veľké ks
200 g
150 g
100 g
20 g
200 g
200 ml
250 g




Postup

  1. 1

    Šampiňóny očistíme a klobúčiky opečieme na panvici. Do výpeku vložíme uvarenú sóju, nasekanú šalotku a paradajky.

  2. 2

    Všetko dochutíme bylinkami, soľou a korením. Šampiňónové hlavičky naplníme zmesou, posypeme syrom a dáme nakrátko zapiecť.

Diskusia k receptu

kimlo
Co mi pamäť siaha, moje babky teda zo sóje nerobili nic... asi iná doba...
radost
no..trošku odľahčím:
ja som tiež babka...pred takými 35 rokmi sme sa pokúšali sóju pestovať-no pre nízke výnosy-maličký strúčik-sme prestali..
generácia mojej babky o sóji nevedela nič-teda-v našom kraji sa nepestovala..
haji
Celkem dobře si pamatuji sójovou mouku, prodávala se běžně jako mouka pšeničná. Zcela jistě sojový olej, bo se soja pěstovala ve velkém hlavně jako olejnina. Pamatuji si také čokoládu se sojovými boby, usušenými a praženými - náhražka za arašídy, kterých nebylo jak v obchodě, tak ve výrobě. Dodnes je k mání sojový špalíček - tyčinka. Sice už dávno nechutná jako ten původní výrobek, ale to je nemoc více výrobků. Také byla k dostání soja zavařená, v slaném nálevu, ale to bylo o hodně později. Byla k dostání i v papírovém pytlíku, stejně jako hrách, rýže, čočka. Sem tam byl k vidění lán se sojou - okrajově. Pokud je Mistr kuchař mlád, jsou mladé i jeho babičky, takže sojové guločky plné bílkovin by mohly připravovat už jako kované vegetariánky.
miros605
Možno je autor textu z Japonska, potom ho tá jeho babka zrejme kŕmila sójou každý deň.

evanaaa
No ja sa pamätám, že ako malá, som si za 55halierov kupovávala praženú sóju, ešte som dokonca ani "buráčky" nepoznala, tie až o niečo neskôr, tak si myslím, že keď bola pražená, mohla byť známa aj čerstvá.......
zivestriebro
Sója sa na Slovensku pestuje vyše 100 rokov a jej štatistika sa sleduje od roku 1934. Prečo by mala autora textu "japonská babka kŕmiť sójou každý deň" ?
Admin by mal dbať na to, aby komentáre neboli hlúpe a urážlivé. Za anonymitu sa skryje kadejaký hlupák.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia