Hamburgerové žemle zo špaldovej múky - kváskové fotorecept

homemadetastywithlucy - fotkahomemadetastywithlucy, 23. februára 2017

Milujem hamburgery. A aj to je jeden z dôvodov, prečo som začala kváskovať. Aby som si mohla pripraviť žemle, ktoré mi nebudú robiť zdravotné Zobraziť celý popisMilujem hamburgery. A aj to je jeden z dôvodov, prečo som začala kváskovať. Aby som si mohla pripraviť žemle, ktoré mi nebudú robiť zdravotné problémy. Pri recepte som sa inšpirovala tu na vareche @Siisa ďakujem :)

6-8
porcií
20-25 minút
na 220 °C

Suroviny

Štartér:
2 PL
100 g
100 ml vlažná
Cesto:
500 g
1 ks v šupke uvarený
3 PL
1 ks
1,5 ČL
250 ml
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Večer si pripravíme rozkvas z materského kvásku, múky a vody. Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste v noci pracovať. Uvaríme si zemiak a necháme ho cez noc vychladnúť.

    Hamburgerové žemle zo špaldovej múky - kváskové (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ráno si zo štartéra, najemno nastrúhaného zemiaku a ostatných surovín vymiešame v mixéri cesto. Miesime na najvyššom stupni asi 7 minút.

    Hamburgerové žemle zo špaldovej múky - kváskové (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vypracujeme pružné nelepivé cesto. Prikryjeme potravinovou fóliou a dáme do chladničky kysnúť asi na 7 hodín. Môžeme ho nechať kysnúť aj na teplom mieste. Vtedy je čas kysnutia kratší, teda 2,5 - 3 hodiny.

    Hamburgerové žemle zo špaldovej múky - kváskové (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po vykysnutí dáme cesto na pomúčenú dsku, kde ho trochu premiesime.

    Hamburgerové žemle zo špaldovej múky - kváskové (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto si rozdelíme na bochníky, podľa toho aké veľké žemle chceme. Uložíme na plech a necháme kysnúť ešte 2 hodiny.

    Hamburgerové žemle zo špaldovej múky - kváskové (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pred pečením žemle posypeme sezamom. Rúru si vyhrejeme na 220 stupňov. Na spodok si dáme starý plech. Vložíme plech so žemľami a na spodný starý plech vylejeme pohár vody. Rúru rýchlo zatvoríme. Pečieme 20 -25 minút. Po 10 minútach rúru otvoríme, aby para vyšla von.

    Hamburgerové žemle zo špaldovej múky - kváskové (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po vytiahnutí žemle potrieme studenou vodou a necháme vychladnúť na mriežke.

    Hamburgerové žemle zo špaldovej múky - kváskové (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Žemle sú mäkučké a veľmi chutné. Takto vyzerali na reze.

    Hamburgerové žemle zo špaldovej múky - kváskové (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Môžete si pripraviť takýto úžasný burger s hovädzím mäsom, dusenými šampiňónmi, opečenou slaninkou, šalátom a cesnakovým dresingom. Dobrú chuť!

    Hamburgerové žemle zo špaldovej múky - kváskové (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

homemadetastywithlucy
@Afataga Hamburgery a pizza sú top :D a takto mám aspoň menej výčitiek...

@Siisa nemáš zač... veď tvoje recepty sú super inšpirácia pre mňa. Aj keď teda si ich upravím podľa seba... varenie je tak trochu pre mňa aj o tom, že do toho môžem dať kúsok seba ;) Ale tvoje kváskové recepty som si pozrela všetky a postupne skúšam

danda3
Super, úžasne sa Ti vydarili. Ja zatiaľ len chlebík z kvásku, pečivo ešte čaká na svoju chvíľu, keď príde domov aspoň jeden zo synov, aby bolo pre koho piecť.☺
kecemis
Mas ich ukazkove. Urcite vyskusam ked prestane mrznut a zacne sezona. Myslim ze nimi ulahodim aj vyberanym gurmanom. Burger ako taky mas tiez pripraveny pekne a odfoteny zvodne.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia