Syrové pečivo
Syrové pečivo

Špaldové syrové pečivo fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 4. mája 2017
Špaldové syrové pečivo (fotorecept)
Foto: cesminaz

Kysnuté slané pečivo :-)

12 ks
porcií
30 minút
na 190 °C

Suroviny

600 g
100 g
1 dl
1 ks
20-25 g čerstvé
cca 3,75 dl
2 KL
2 PL
Plnka:
100 g na strúhanie
cca 90 g (alebo kravská hrudka)
1 KL drvené
Na potretie:
1 ks
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Najprv si v jednej miske zmiešame obe múky, sol a cukor. Potom pridáme olej, bielok a droždie rozmiešané v 3 dl vlažnej vode s 1 kl cukru. Zvyšnu cca 0,75 dl vody dolievame postupne. Vypracujeme vláčne polomäkké cesto, ktoré pomocou trochy múky vymiesime do bochníka. Napokon poprášime vrch múkou a necháme prikryté na teplejšom mieste cca 1 h kysnúť.

    Špaldové syrové pečivo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatial kym cesto kysne, si pripravíme plnku. Potrebujeme cca 100g tvrdého syra a pólku kruhu (1 kruh = 180 g) tureckého syra. Môžte použit aj kravskú hrudku, alebo kyslý tvaroh (alebo citrónom pokvapkaný tvaroh) Tvrdý syr si nahrubo postrúhame a turecký si rozdrobíme. Pridáme 1 kl oregana a ak treba, tak aj trocha soli. Premiešame a dáme zatial bokom.

    Špaldové syrové pečivo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Najprv ho rozťapkáme rukami a potom vyválkame do tvaru obdĺžnika hrúbky cca 6 mm. Posypeme/rozdelíme rovnomerne syr a cesto zlahka skrútime do plochšieho závinu...

    Špaldové syrové pečivo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Závin pokrájame na rovnaké kúsky hrubé asi 4-5 cm, mne vyšlo 12 ks. Nakoniec ich pokladieme na naolejovaný, trocha pomúčený plech dalej od seba. Potrieme ich žltkom, ktore sme si zmiešali s troškou vody. Posypeme lubovolnými semienkami ,ja som dala čiernu rascu a celý kmín/rascu. Plech dáme ihned do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na cca 30 min.Treba si to sledovat.

    Špaldové syrové pečivo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Krásne upečené a nakysnuté pečivo ;-) Je lahučké a mäkké.

    Špaldové syrové pečivo (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Je výborné k polievkam, prívarkom, alebo len tak samotné :-) ale aj s pohárom ayranu. Cesto je mäkké a vláčne a zostane také niekolko dní :-)

    Špaldové syrové pečivo (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pre info pridávam fotky múk, ktoré používam ja.Š paldová hladká typ 700 a ražná celozrnná. Vodu si treba prispôsobit podla typu špaldovej hladkej, čím väčšie číslo, tým viac tekutiny a opačne :-)

    Špaldové syrové pečivo (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

haji
Krásná práce, hned bych si dala s polévkou i sólo, nevím, jestli bych se dělila, asi ne! Můžeš si otevřít pekáreň s prekvapením, bo každé těsto je originál-cesmínka! Díky za receptík!
stanci11
Nádhera @Cesminaz ,,, ja nejem moc pečivo ale vždy keď sa na tie tvoje výtvory pozriem tak viem, že by som celý plech "zblajzla ako nič" ;) ukladám a snáď bude príležitosť vyskúšať. Inak to info k múkam je super, ja som napríklad netušila že sa dá voda prispôsobiť-odhadnúť podľa typu špaldovej ;) Krásny deň prajem!
denyany
Skvelé! Mať tak teraz kúsok-dva! Ako vždy, krása. Tiež vďaka za info k špaldovej múky. Krásny deň Ti želám.
cesminaz
@Haji :-)) možno raz,ja by som súhlasila :-) Dakujem za komentík,pozdravujem! @Terinka55 @Radost dakujem vam za milé slova,potešili ma :-) @Stanci11 @Denyany so špaldovou je to tak isto,ako so pšeničnou hladkou.Aj tam máš odlišne typy,takže sa trošku líši medzi nimi aj množstvo použitej tekutiny.Čiže ked chces docieliť s oboma typmi rovnakú konzistenciu cesta,tak si len jednoducho prisposobis tekutinu :-) Príliž velký rozdiel tam nezvykne byt,takych 0,5-1dl.Ale kludne to môžu byt veru aj 2dl.Ja použivam napriklad 2 pšenične hladké a to 480 a 550-ku.Špaldovú použivam 650 a 700-ku.Kedy ktorú kúpim :-) Vždy si tekutinu len prispôsobím. Dakujem za vase pozastavenie a zelám krasny den ;-P
jack
Ďalší skvelý recept od teba do zbierky.Vďaka.
cesminaz
@Patroveckypitrs :-) máš uplnu pravdu.Ked človek vkladá do jedla svoju lásku a radost,tak vyzerá a chutí ten "výtvor" celkom inak.Občas pri jedle sa niektory syn spýta: Mmm mama,toto chutí velmi dobre..ako si to robila? A manžel: Mama tam dala svoju lásku :-) takou chuťou v obchode,ani nikde inde nekúpiš ;-) @Monty469 @Siisa dakujem,ste milé :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia