Zeleninový šalát
Zeleninový šalát

Pečený letný šalát s balkánskym syrom fotorecept

janikbj - fotkajanikbj, 23. mája 2017
Pečený letný šalát s balkánskym syrom (fotorecept)
Foto: janikbj

Náš najobľúbenejší letný šalát, nielen počas grilovačiek, ale aj ako ľahký obed alebo večera s bagetkou, kúskom pečiva. Vynikajúci je za horúca, teplý, vlažný Zobraziť celý popisNáš najobľúbenejší letný šalát, nielen počas grilovačiek, ale aj ako ľahký obed alebo večera s bagetkou, kúskom pečiva. Vynikajúci je za horúca, teplý, vlažný a keď je vonku naozaj teplo, tak pokojne aj studený - ako komu chutí.

10 minút
príprava

Suroviny

3 ks
1 - 2 ks
6 ks
1 ks (alebo aj obyčajná biela)
1 ks
 (alebo provensálske bylinky)
7 ks (nemusia byť)




Postup

  1. 1

    Rozpis na jeden klasický plech. Podľa chuti si môžete suroviny upraviť podľa seba, ja robím vždy od oka alebo ako mi príde :D Hlboký plech dobre pokvapkáme (polejeme) olivovým olejom. V jednej vrstve na tesno vedľa seba poukladáme kolieska baby cukety (hrubé asi 7 mm) - zvyknem kolieska cukety v oleji na plechu obrátiť z obidvoch strán. Na cuketu pridáme hrubostennú papriku pokrájanú na väčšie kúsky (cca 3 x 3 cm) a cibuľu nakrájanú na hrubšie mesiačiky. Posypeme bylinkami - čerstvé by boli určite najideálnejšie, ale ja nemám, tak väčšinou používam sušené provensálske, príp. tymian. Môžeme po vrchu jemne pokvapkať olivovým olejom. Solíme neskôr, po cca pol hodinke pečenia.

    Pečený letný šalát s balkánskym syrom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V rúre vyhriatej na 200 stupňov pečieme až kým nezačne papriku trošku "chytať" a cuketa je zdola upečená do hnedkava. Keď chcete pridať aj šampiňóny (pokrájané na šťvrťky alebo hrubé mesiačiky), ich čas je asi po 20 min. pečenia.

  3. 3

    Medzitým si nakrájame paradajky a akýkoľvek syr balkánskeho typu, aký máte radi. Keď je paprika zmäknutá a trošku "chytená" po okrajoch a cuketa zdola tiež pekne opečená, pridáme paradajky a syr (môžeme ešte pokvapkať olivovým olejom) a dopekáme ešte asi 15 min alebo podľa toho, ako veľmi upečenú paradajku máte radi. Niektoré syry sa trošku roztečú, iné nie, ale vždy super doplnia chuť zeleniny. Ku koncu pečenia sa môže na chvíľu zapnúť gril. Vonku pečiem šalát na grile zakrytý alobalom (ale taký z rúry mi chutí trochu viac).

    Pečený letný šalát s balkánskym syrom (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

haji
Teplý zeleninový salát je dobrota.
jack
Na parádu:-)Toto urobím,samé dobré veci v sebe má.
janikbj
:) ďakujem za milé komentáre a verím, že bude chutiť, keď sa rozhodnete vyskúšať :) my dvaja s mužom dáme bez problémov na posedenie i celý plech :D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia