Zeleninová polievka
Zeleninová polievka

Polievka môjho detstva fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 17. augusta 2017

Mám na jazyku chuť a v nose cítim vôňu zeleninovej polievky, ktorú mama robievala veľmi často. Najviac mi v nej chutili gombolce - guľky Zobraziť celý popisMám na jazyku chuť a v nose cítim vôňu zeleninovej polievky, ktorú mama robievala veľmi často. Najviac mi v nej chutili gombolce - guľky s opraženým rožkom a petržlenovou vňaťkou. Robila ju na masle. Niektorý deň som pocítila neodolateľnú túžbu, aby som ju pripravila. Dostala som od susedky mrkvu aj petržlen zo záhradky, tak som dlho neotáľala.

Suroviny

2 ks
2 ks
1/2 ks
1/4 ks
1 ks
1/2 ks
1 ČL
2 PL
1 ks
6 PL
1 ks
1 hrsť




Postup

  1. 1

    Očistenú a umytú zeleninu nakrájam na plátky alebo malé hranaté útvary, niečo aj postrúham. V hrnci roztopím 1 lyžicu masla a zeleninu poopekám, prisypem ml. papriku zamiešam a hneď zalejem horúcou vodou, tu asi 1,7 l. Osolím a nechám zovrieť, stíšim plameň a pomaličky varím do polomäkka. Rožok si buď nakrájam a opečiem nasucho na panvici alebo opečiem v hriankovači a potom nakrájam na malé kocky.

    Polievka môjho detstva (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridám múku, soľ, posekanú vňaťku, lyžicu rozpusteného masla a vajce, dôkladne premiešam a pridám toľko vody, aby som dostala polohustú masu.

    Polievka môjho detstva (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ruky si navlhčím a robím z masy guľky veľkosti pingpongovej loptičky, hneď ich vkladám do vriacej polievky, ale nemiešam.

    Polievka môjho detstva (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Miešam až vtedy, keď sa guľky zavaria, aby sa nerozpadli. Varím ich ešte asi 10 minút.

    Polievka môjho detstva (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do tejto polievky môžete dať samozrejme ľubovoľnú zeleninu, akú máte poruke, ako napr. aj brokolicu, karfiol, hrášok či zelenú fazuľku. Je to letná, ľahká polievka, vďaka guľkám však zasýti. Dobrú chuť k nej!

    Polievka môjho detstva (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

arnilka
super polievka. robievam rovnako ale zavarím krupicové halušky. najbližšie spravím s tvojimi knedličkami :-)
haji
Zeleninová polévka ve všech obměnách je bezvadná, mě vždy potěší. Zajímavá vložka, musí to být nádherná vůně, zvláště když se táhne až z dětství. Krásné fota, jako všechna tvoje fota, milá Kuku! Díky za receptík!
siisa
Tak už viem, ako chutí tvoje detstvo milá Kuku, skvelo ;) Polievka je ešte lepšia, keď postojí. Použila som namiesto rožku kváskový opečený chlebík. Vďaka za receptík :)


hannes1
Nám sa osvedčilo a máme radi aj toto: Tretinku špenátového pretlaku rozpustíme, + pokrájanú polovicu suchého rožka, + 1 vajce,, + štipku korenia a soľ. Premiešame, ak treba, dohustí sa to trochou hrubej múky, ale to sa stáva málokedy. Necháme to pár minúť odstáť, potom ešte trocha premiešame. Do horúcej polivočky zavárame malou lyžičkou. Skúste, možno vám to zachutí, ako nám.
kukulienka71
@Haji (17.8.2017 17:54)

rada čítam tvoje komentáre plné vľúdnosti. Ďakujem, že si môj recept neobišla ani tentoraz.-)
1x haji
kukulienka71
@Siisa (18.8.2017 13:27)
haha, šikovne narábaš nielen s kváskom ale aj so slovkami:-)) vďaka za vyskúšanie a peknú fotku.
katka78
Začala som polievkou tvojho detstva, ale vďaka vynúteným, alebo dobrovoľným zmenám som sa dopracovala inam. Nuž ale, kuchyňa je pre improvizácie priam stvorená! :-) Zeleninu mám ako ty, až na petržlen, ktorý som nezohnala. V polievkovom balíčku som však mala aj kúsok karfiolu, tak je v nej tiež. Navyše som dala čerstvú č.papriku a cibuľku mladú. Všetko nakrájané na malé kúsky, akurát zemiak strúhaný na jemno, ale tiež pekne s ostatnou zeleninou na masle opražený, dodá takto jedlu výbornú chuť. Postupovala som podľa teba, lenže prišlo na guľky a tu (v inej domácnosti) polohrubú múku nemám, ani rožky. Nevadí, dala som opečenú striedku kváskového chlebíka, akurát jej bolo máličko, tak mi napadlo dokrájať jednu kváskovú tyčinku (včera som piekla podľa @siisa ) a tá tam sadla ako .. veď vieš :-) Keďže nemám polohrubú múku, mixla som hladkú s ovsenými vločkami a prisypala pažítku miesto petrž.vňate. Výsledok je dokonalý a zajtra, po odležaní, bude ešte lepšia. Uznávam, že v tejto podobe už moja polievka s tvojim detstvom spoločné veľa nemá, ale aj tak ti ďakujem pekne za recept, lebo ma k môjmu výsledku nasmeroval a tak ti tiež patrí moja vďaka. Maj sa pekne @kukulienka71 :-)


1x radost
kukulienka71
@Katka78 (25.8.2017 14:31)

Ďakujem za pekný príbeh a ešte krajšie fotky, potešil ma najmä fakt, že si sa inšpirovala a vďaka svojej vynaliezavosti stvorila ďalšiu variantu tejto polievky. Varenie je krásne aj v tom, že nie vždy máme poruke tie isté suroviny, tým pádom sú aj chute vždy trošku iné a nepochybujem, že v tejto kombinácii priam dokonalé. Ak by som chcela ochutnať tvoju polievku, musela by som prv zarobiť kvások a upiecť skvelé pečivo...takže len tíško závidím zatiaľ;-)
monty469
Jednoduchá a výborná polievka. Tie gombolce ma tam zaujali :-) Blahoželám k víťazstvu milá @Kuku
tatranka
@Kukulienka71 ,vždy som mala rada tvoje príspevky a tvoje recepty.
Veľmi sa teším z tvojej výhry.Blahoželám.
Jednoduchý,ale vlastne aj slovom,láskavý recept,ktorý rada vyskúšam.