Nepečený dezert
Nepečený dezert

Pohár „krovka“ s bielou penou

executive chef Ján Duda a Peter Minárik
z reštaurácie FSH v Trenčíne, 24. augusta 2017
Pohár „krovka“ s bielou penou
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
15 minút
príprava

Suroviny

Krovky:
1 kg
200 g
200 ml
2 ks
250 g
Pena z bielej čokolády:
250 g
3 ks
250 ml
30 g
štipka
Na ozdobu:




Postup

  1. 1

    Mlieko, Salko, vnútro vanilkových strukov a tri štvrtiny kryštálového cukru dáme spolu povariť. Za stáleho miešania necháme prejsť varom a potom pomalým tiahnutím varíme asi hodinu, podľa hustoty. Keď je zmes uvarená, necháme ju mierne vychladnúť a zašľaháme stuhnuté, na kocky pokrájané maslo. Keď chceme mať hnedú farbu, na troche masla s olejom pripravíme karamel a zalejeme mliekom.

  2. 2

    Pripravenú zmes môžeme vyliať na pekáč alebo do vhodných nádob a necháme zatuhnúť. Pred podávaním posypeme zvyšným cukrom a flambovacou pištoľou spravíme krustu. Dekorujeme čerstvým ovocím.

  3. 3

    Pena: Smotanu s cukrom zahrejeme na asi 80 °C, nesmie zovrieť! Do smotany nalámeme čokoládu a miešame, kým sa nerozpustí. Do čokoládovej zmesi za stáleho miešania zapracujeme vaječné žĺtky a necháme vychladnúť. Z bielkov a zo štipky soli pripravíme tuhý sneh, ktorý opatrne zamiešame do vychladnutej čokoládovej zmesi, prelejeme do cukrárskeho vrecka so špičkou a dáme zatuhnúť do chladničky. Podávame na zachladený tanier kopčeky z moussu a v sklenenej nádobe krovky. Ozdobíme sezónnym ovocím.

Diskusia k receptu

lianka
Chutovo to moze byt fajn, ale tie nedostatočne tepelne spracovane vajcia by mi tam vadili. A preco krovky, ked mi sme mali vyborne stolverky a to hned niekolko druhov?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia