Bezlepkový chlieb
Bezlepkový chlieb

Bezlepkový chlieb s cmarom

renka73 - fotkarenka73, 14. septembra 2017
Bezlepkový chlieb s cmarom
Foto: renka73

Skúšala som upiecť bezlepkový chlieb taký, aby sa podobal ako vravia moje deti lepkovému. Raz mi napadlo skúsiť zameniť ocot za cmar a pridať Zobraziť celý popisSkúšala som upiecť bezlepkový chlieb taký, aby sa podobal ako vravia moje deti lepkovému. Raz mi napadlo skúsiť zameniť ocot za cmar a pridať vlákninu. Podarilo sa.

50 minút
na 180 °C

Suroviny

125 g
125 g
1 ČL
1 1/2 ČL
2 PL
2 PL
5 g
100 ml
1/2 ČL
10 g
160 ml
2 PL




Postup

  1. 1

    Kvások: 50ml vlažnej vody,1/2 ČL cukru,10 g droždia zamiešame a dáme kysnúť na asi 10 minút.

  2. 2

    5 g psyllia a 50 ml vlažnej vody zmiešame a necháme chvíľku postáť.

  3. 3

    Obe múky, semienka, rascu, soľ premiešame. Pridáme psyllium, kvások a cmar izbovej teploty. Mixérom mixujeme 3 minúty. Potom pridáme olej a mixujeme ešte 2 minúty.

  4. 4

    Cesto dáme na pomúčenú dosku, ale nemiesime len vytvarujeme bochník. Preložíme do formy vyloženej papierom na pečenie a dáme kysnúť do predhriatej rúry na 50 stupňov 35 - 40 minút. Ja som piekla v menšej forme na biskupský chlebíček.

  5. 5

    Keď je cesto vykysnuté nevyberáme z rúry len prepneme na teplotu 180 stupňov a pečieme 50 minút.

  6. 6

    Asi 10 minút pred dopečením potierame chlebík slanou vodou.

    Bezlepkový chlieb s cmarom - obrázok 6

Diskusia k receptu

maska10
Chlebik vyzera super,ma krasne dierky,urcite je chutny.Chcela by som sa spytat co je to psyllium a je to nutne dat do cesta? Dakujem
renka73
Moc Vám ďakujem za pekné komentáre :-)
"Maska10" Psyllium je vláknina.Ked som ju dala do chlebíka ostal krásne jemný, vláčny a klavne sa nedrolil.Taký ostane 3 dni a aj na 4 deň je dobrý.To ale ostane zriedka :-)
popoluska340
Nadherny chlebik a upiect dobry chlebik je veru umenie.Som bezlepkarka,tak viem o com pisem,ukladam receptik na vyskusanie,urcite bude aj mne chutit.
renka73
@Popoluska340 (15.9.2017 08:56)

To máš pravdu.Dufam že bude chutiť tak ako nám:-) chlebík vôbec nedávam do mrazničky.Máme ho v mikroténovom sáčku v chlebníku a dobre.
jack
Super,skúsim s kváskom.
ywett
Pekný chlebík a domáci je najlepší ☺
zinnajdha
neprišla som do styku s múkami, ktoré sú v ingredienciách. To sú bezlepkové ? Možno ich nahradiť obyčajnou chlebovou múkou ?
slawi
Krasny chlebik si upiekla. Pre nas bezlepkacov je takyto chlieb vzacnejsi ako trebars pecena kacka. Ked zasa budem moct kvasnice tak ho vyskusam. Zatial si ho odlozim do KK :)
frezia68
@Renka73 : Milá Renka:Miesto psýllia som dala sezam,miesto Mix B Schär som dala ryžovú polohrubú múku a cmar som nahradila srvátkou,lebo som robila domáci tvaroh.Ostatné suroviny som dodržala,len chlieb som dala na väčší plech s nádejou,že dodrží tvar. A tak na výstrahu všetkým Varecháčom,ktorí nedodržia recept a najmä bezlepkový, pridávam fotku placky,ktorú som dnes ráno vytiahla z rúry.Pobavila ma,aj chutí,lebo kôrky chlebové mám rada :-))))))). Tak možná aj viacerým vyčarí úsmev,lebo nie len jedlom sme živí.Pekný zbytok nedele všetkým :-)))


1x sracz




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia