Krémová zemiaková polievka s pečeným cesnakom
Foto: platdujour
S príchodom jesene u nás doma začína polievková sezóna. Poznáte to - rýchlo plynúce dni, chladné počasie a predĺžujúce sa večery môžu byť výzvou Zobraziť celý popisS príchodom jesene u nás doma začína polievková sezóna. Poznáte to - rýchlo plynúce dni, chladné počasie a predĺžujúce sa večery môžu byť výzvou pre domáce varenie, ale je snáď len málo jednoduchších a chutnejších kulinárskych „záležitostí“ než sú polievky a ich sezónne variácie. Včera sme s veľkým úspechom vyskúšali polievočku, ktorá v sebe snúbi mnou milovaný pečený cesnak, karamelizovanú cibuľu a pár zemiačikov v jednej krémovej jesennej fantázii. Dáte sa ňou omámiť aj vy?
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Najprv si predhrejeme rúru na 180 stupňov.
- 2
Následne jedným úderom noža na doske na krájanie zmliaždime neošúpané strúčiky cesnaku, ktoré následne pokvapkané troškou oleja vložíme do najmenšej zapekacej misky, akú máme a vložíme do predhriatej rúry na 15 minút. Pozn.: takto spracované strúčiky pečieme - to znamená "primliaždené ale neošúpané".
- 3
Zatiaľ čo sa nám pečie cesnak, nakrájame cibuľu na väčšie kocky a na zmesi masla a 1 PL oleja pozvoľne opekáme v hrnci dozlatista.
- 4
Akonáhle je cibuľa zlatistá, pridáme zemiaky a vývar (resp. vodu), osolíme, okoreníme a pozvoľne varíme do zmäknutia zemiakov (asi 15 minút).
- 5
V osobitnom hrnci prehrejeme smotanu a spolu s upečeným a ošúpaným cesnakom a štipkou muškátového orieška pridáme do základu polievky a necháme spolu krátko povariť.
- 6
Polievku na záver rozmixujeme tyčovým mixérom na hladký krém, posypeme majoránom (alebo tymianom) a máme hotovo. Podávame s hriankou alebo krutónkami. Dobrú chuť!
Tiež zemiaková polievka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Da sa to samozrejme prisposobit:) Nam chuti velmi a ta vona! Hmmm :)
Ďakujem krásne za komentár.
Ja som na tom podobne a pre nás je to naozaj pravá polievková sezóna, takže budem určite aj tuna na Varechu alebo ku mne na blog pridávať inšpirácie na niečo nové.
Príjemný večer.
Martina
Ďakujem krásne za milý komentár.
Polievočka nám veľmi chutila a ešte lepšie chutí na ďalší deň.
Krásny večer prajem.
Martina
Jeeej, super :) Teším sa.
Nech teda chutí.
Daj potom vedieť, ako chutila vám.
So šúpaním upečeného cesnaku je to trochu piplačka, ale stojí to naozaj za to :)
Pekný večer.
Martina
Ďakujem krásne za milý komentár.
Nech vám polievočka chutí!
Martina
Ďakujem krásne!
My sme na tom s cesnakom rovnako ;-)
Ja by som bola schopná ešte aj do tejto dať tesne pred dovarením ešte jeden, dva strúčiky čerstvo nastrúhaného cesnaku :)
Dufam, ze polievocka bude chutit.
Pekny vecer.
Martina
Ďakujem veľmi veľmi pekne za komentár.
S fotkami je to najväčší problém, lebo vačšinou na žiadne kvalitné podľa mojich predstáv nie je čas...ale vravím si, radšej akúkoľvek, ako žiadnu alebo žiaden recept :)
Vďaka za komentár. Polievku si pochvaľujeme. Robila som ju po prvýkrát a na ďalší deň je ešte chutnejšia, pochopiteľne ;-)
Krásny večer prajem.
Martina
Ďakujem krásne za komentár.
Polievočku som robila po prvýkrát a bola som ako cesnakoholik veľmi milo prekvapená.
Dá to trošku práce so šúpaním upečeného cesnaku, ale stojí to za to :)
Pekný večer.
Martina
Martinka možno vieš, že zaužívaným spôsobom na pečenie cesnaku je, že sa celkom neošúpe, len sa odkrojí vrch strúčikov. Cesnak pečením nezhorkne (to sa stáva, keď sa pečie príliš intenzívne, dohneda) a po upečení sa len vytlačí zo šupiek.
@Pladujour velmi příjemný, chutný recept, díky za něj ode mě :-)
Viem o tom, že je to zaužívaná metóda a sama som ju niekoľkokrát vyskúšala, ale tentoraz som sa presne držala francúzskeho receptu. Ani v ptípade tohto spôsobu nedôjde z zohrknutiu (namiesto odkrojenia hlavičky sa, ako uvúdzam v recepte, použije primliaždenie nožom, ktoré zas podľa môjho názoru a porovnaní oboch metód na jednej strane umožní ľahšie vyšúpnutie podobne, ako pri odkrojení vršku, ale zároveň sa chute môžu lepšie uvoľniť...).
Budete mi v mojich receptoch odpustiť tieto francúzske prístupy, ale je to kuchyňa, ktorú varíme najčastejšie a tak sa toho na mňa nalepilo viac, než by som chcela...Neznamená to, že iné zaužívané metódy nie sú rovnako dobré, ak nie lepšie, ale ja sa držím hesla, že práve skúšaním nových prístupov sa dá pri varení niečo naučiť. Načo by inak boli vždy nové a nové recepty, všakže? ;-)
ďakujem za komentár a prajem pekný deň.
Martina
teraz opätovne čátam môj recept - myslela som, že som to napísala jednoznačne, že sa len rozmliaždi neošúpaný, poleje olejom a nechá piecť (možno som mala výslovne prízvukovať, že sa nemá šúpať, ale držala som sa logiky, že ak by to bolo treba, v recepte by to bolo uvedené. Pre istotu a na tvoj podnet ho radšej doplním o výslovnú zmienku, že sa samozrejme nemá šúpať. :)
Martinka prepáč, je to moja chyba, neviem prečo som automaticky predpokladala, že si rozdrvila ošúpaný cesnak, asi preto, že ja to tak robievam. Potom beriem môj komentár späť. V každom prípade po tvojom doplnení už nikto nebude na pochybách :-)
to je üplne v pohode :)
pekný večer
Jeeeeej, polievočka vyzerá super :) Som veľmi rada, že som Ťa svojim receptom inšpirovala a ešte viac, že polievočku chutila rovnako, ako nám :)
Ďakujem za komentár a fotku :)
pekný večer!
P.S.: cez víkend možno zverejním ďalšiu polievkovu novinku, ak tá, čo som vybrala bude podobne úspešná, ako táto :)
M.
Tak to ma veľmi teší :)
A neboj, stíhať určite budeš - ja zvyknem mať raz za čas takú terapiu varením, ako to ja nazývam a vtedy varím a varím....takže som sa na zrejme čas vyventilovala :)
Jeseň je celkovo pre mňa obdobím nových inšpirácií, predsalen je viac času na varenie a tak skúšam a rada aj pozdieľam, pokiaľ budem vidieť spätnú väzbu (nie ako pri mojom blogu napríklad;-)
Pekný večer.
M.
Ďakujem krásne za milý kometár. Určite ma po jednom "poučnom" potešil a inšpiroval to tu všetko na Vareche nezavrieť a neostať len u mňa na blogu, hoc to nevylučujem....
no tak toto ma fakt dostalo. To som netušila, že si taká precitlivelá Martinka, a to si ešte nežila skutočné poučovanie na Vareche. Netreba sa hneď urážať, múdri ľudia si nechajú poradiť. A nakoniec sa predsa všetko vysvetlilo, tak nerozumiem Tvojej poznámke. "Francúzske prístupy" zrejme nechápe každý, tak ešte raz sa ospravedlňujem. Ale pobavilo...
Z nieco menej nez 1,7 l ti vyslo 3,5 l? Hmm...neviem, nam to vyslo tak mozno na 5...nabuduce to kvoli tebe skontrolujem a ozvem sa, ale ak sa nevyhodila, tak to nie je na skodu, ze jej tam bolo viac ;-)
Neviem, o com hovoris, vobec sa to nevztahovalo na teba :) To bola len vseobecne poznamka - ak by slo o Teba, ozvala by som sa priamo Tebe :)
Hlavna vec, ze som Ta aspon pobavila.
A naozaj to nie je o urazani, ale o deficite kritickeho rozumu niektorych diskutujucich, ktory nema nic spolocne s tym, ze sa "mudry necha poucit", lebo na to by mi poucujuca strana musela vediet vecne argumentovat - to len tak na vysvetlenie.
Verim, ze tymto je to vysvetlene.
Pekny piatok prajem