Bigos

Rasťo Bekeš
šéfkuchár a majiteľ penziónu Harmónia v Suchej nad Parnou, 24. októbra 2017
Bigos
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
20 minút
príprava
80 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
200 g
100 g
1/4 ks
250 g
1 ks
50 g
1 PL
2 strúčiky




Postup

  1. 1

    Mäso umyjeme, nakrájame na kocky, sušené huby namočíme do vriacej vody. Očistíme cibuľu a nakrájame ju najemno, na masti ju opražíme do zlatista, pridáme mäso a spolu opražíme.

  2. 2

    Mäso trochu podlejeme vodou, podusíme 15 minút, potom pridáme kyslú kapustu, bielu kapustu nakrájanú na rezančeky, salámu nakrájanú na kocky a huby. Ak je potrebné, dolejeme vodu, aby sme zakryli všetky suroviny.

  3. 3

    Všetko dusíme na miernom plameni asi hodinu, až kým mäso nezmäkne, dochutíme soľou, čiernym korením a cesnakom. Podávame s chlebom.

Diskusia k receptu

hadik
@Mata3636 (24.10.2017 12:50)

A povedzte mi, Kefalín, čo vy si predstavujete pod takým slovom "nevábny"? Skôr sa mi zdá, že niekto nevie, ako vyzerá bigos
zivestriebro
Bryndzové halušky vyzerajú mimoriadne nevábne. A ako mnohým chutia, dokonca aj cudzincom... tak aký vábnejšie vyzerajúci by mal byť bigos z kapusty a mäsovín? A čo takto lalok - na pohľad odporný, tlačenka s ušami, humus, rozprplaná žemľovka (a pritom mňam), sušené ryby, z ktorých sa mi už pri pohľade chce... :-)
zivestriebro
Ešte som chvíľu googlila a aj Poliaci píšu, že každá dedina a každá rodina má svoj bigos. Niektorí dávajú aj paradajkový pretlak, alebo červené víno. Teda tak ako sa u nás robí sto kapustníc... tie sú ale redšie než bigos.
tetuska
robila som bigos, ale určite bez suchej salámy, kapusta tam presne šla dvojaká a objednala som si bigos v poľskej reštaurácii v jablonke, bola som prekvapená jeho chuťou, domáca výroby je len domáca, môj bigos bol v porovnaní s týmto úžasný...

buchtabuchta
Too je ťažko vedieť, čo dať do bigosu. Poliaci povedia kiełbasa ale ktorá - biała kiełbasa, wiejska, żywiecka kabanosy????
zinnajdha
poznám Poľku, býva blízko pri Varšave, ona robí bigos s klobásou a varí ho najmenej 12 hodín. Povedala, že pravý bigos sa varí aj tri dni...ale nevarila som, ani som nejedla žiadny bigos.
zivestriebro
Čo nie ? Nie čím dlhšie? Netuším, bigos som nerobila a ani ani nemám v úmysle. Nejako nedôverujem dvom kapustám... ale keby náhoda chcela a motyka vystrelila, rada by som ochutnala.
oldomachac
ja si jedlo pod nazvom ,,,bigos,,, pametam pred niekolkymi rokmi v tescu v TN, vtedy tam bol kutik teplych pokrmov, jeden pokrm bol aj bigos, musim priznat, ze aj ja som ho okostoval a potom som si obcas kupil - bol chutny a podla mojho gusta, jedaval som ho s velkou pletenkou, ktoru vtedy este v tescu predavali
oldomachac
@Zivestriebro (26.10.2017 12:52)

tak zacni doverovat dvom kapustam, totiz majstri kuchari, co varia kapustnice vo velkom - kotloch, tiez ju varia z dvoch kapust
evanaaa
Tak ja som tiež raz vyskúšala bigos takisto ako aj @Oldomachac , v Tescu, ale v BA, tuším som si vzala aj domov na večeru, myslím, že my chutil, bolo to dávnejšie, ale čo všetko v ňom bolo, neviem.....aj som si predsavzala, že si doma uvarím, ale akosi som na to zabudla.
ivana50
Ako píše @zivestriebro - pripomína to našu kapustnicu - bez vody. Vyskúšam, ale s klobásami namiesto salámy (ako do kapustnice), údenou aj surovou opečenou na šmalci (bravčovej masti) a asi pridám aj varené krúpy.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia