Dukátové buchtičky
Dukátové buchtičky

Kváskové dukátové buchtičky fotorecept

dvorka - fotkadvorka, 17. novembra 2017
Kváskové dukátové buchtičky (fotorecept)
Foto: dvorka

Kváskujem už pomaly rok, ale len nepatrnými krokmi sa púšťam do nových výziev. Chlieb a bagety už viem. Občas aj žemle mi vyjdú tak, Zobraziť celý popisKváskujem už pomaly rok, ale len nepatrnými krokmi sa púšťam do nových výziev. Chlieb a bagety už viem. Občas aj žemle mi vyjdú tak, ako som si predstavovala. No dnes som prvýkrát piekla niečo sladké. A myslím, že sa vydarili. Cesto som mala veľmi dobré a možno aj preto, že som ho nechala oddychovať nie dve, ale 4 hodiny (kým som si dorýľovala záhradné hriadky). Podelím sa teda s vami o recept.

20 minút
na 180 °C

Suroviny

1 polievková lyžica (materský kvások)
100 g
100 g
330 g
100 g
3 polievkové lyžice
1 polievková lyžica
1 ks
1 štipka




Postup

  1. 1

    Večer som si pripravila "štartér" zo 100 g špaldovej celozrnnej múky 100 g vody a 1 lyžice na kuchynskej linke oddýchnutého kvásku. Môj postup je taký, že si odvážim do misky múku a do odváženej vody vhodím kvások a poriadne rozhabarkujem. Následne vlejem k múke a dobre spracujem. Dám misku do sáčku, vložím do mikrovlnky ktorú používam hlavne na odkladanie kysnutého cesta alebo rannej kávy, aby si udržali svoju stálu teplotu. Ráno som mala pekne vykysnutý štartér.

    Kváskové dukátové buchtičky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na cesto som si odvážila do veľkej misy múky. Ja som použila 250 g špaldovej hladkej a 80 g polohrubej pšeničnej. K múke som pridala štipku soli, glukózový práškový cukor ktorý je menej sladký ako repný alebo trstinový. Všetko som premiešala. Ku kvásku som priliala vlažné mlieko, 1 žĺtok a lyžicu mäkkej masti. Nie roztopenej. Dobre som premiešala a vliala k múke. Cesto som dobre vypracovala až kým sa odliepalo od misy. Zakryla som sklenenou pokličkou a nechala asi 15 minút oddychovať. Cesto som trochu postláčala, poprekladala (pravú stranu na ľavú, znova trochu postláčala, misu som si otočila o 45° a znova pravú stranu preložila na ľavú a takto som zopakovala ešte dva krát. Do cesta som si v strede urobila jamku, aby som vedela že som raz už prekladala. Pôvodne som chcela každú polhodinu cesto poprekladať a nechať kysnúť, no rozhodla som sa ísť na záhradu dokončiť jesenné práce. Cesto teda kyslo nie dve hodiny ale štyri.

    Kváskové dukátové buchtičky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    A pretože v kuchyni nemáme veľmi teplo, neprekyslo, ale narástlo veľmi pekne a ešte lepšie sa s ním pracovalo. Cesto som si poprášila škrobovou múčkou, potrela ňou cesto, opatrne som stierkou poodliepala cesto od misy a preklopila ho na pracovnú dosku.

    Kváskové dukátové buchtičky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vyvaľkala som na hrúbku necelého centimetra, upravila do štvorca a nakrájala pásy.

    Kváskové dukátové buchtičky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Každý pás som nakrájala na kúsky a vyvaľkala v dlaniach hladkú skoro guľku.

    Kváskové dukátové buchtičky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Malý plech som si potrela masťou a poukladala som guľky nie tesne vedľa seba.

    Kváskové dukátové buchtičky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na druhý plech som robila už klasické buchtičky. Odrezaný kúsok cesta som stlačila tak, aby bol približne štvorcový a spľoštila ho, aby mal tvar buchtičky. Neviem čo bolo prácnejšie, ale guľkové buchtičky po upečení vyzerali oveľa krajšie. Pre mňa to bola predpríprava na guľkanie opekancov na Vianoce. Tie som robila už aj minulý rok z kvásku. Oba plechy som zakryla utierkou, zapla som minutky na 30 minút. Buchtičky oddychovali, ja tiež.

    Kváskové dukátové buchtičky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po polhodine som si zapla rúru na 180 °C a kým sa rúra vyhriala, buchtičky ďalej oddychovali. Prešlo ďalších 20 - 30 minút. Plechy som šupla do rúry, nechala som piecť 20 minút. Zatiaľ som si uvarila vanilkový krém z 700 ml mlieka, 1 Zlatého klasu a 2 polievkových lyžíc cukru (podľa návodu polohustý krém). Na konci po dovarení som do krému všľahala lyžicu masla a kávovú lyžičku rumu.

    Kváskové dukátové buchtičky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Inšpirovala som sa Tatrankou a pre seba som urobila kvietok a manželovi som dala do taniera srdiečko

    Kváskové dukátové buchtičky (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

jack
Vyzerajú veľmi pekne.A ešte k tomu kváskové.Tak to je pecka:-)
1x haji
luwinka
Ja dukátové buchtičky robím takto : Na pomúčenej doske si vytvarujem cesto , ktoré rozváľkam na hrúbku asi 1a 1/2 cm . Potom si zoberiem obyčajný ten klasický štamprlík a s ním povykrajujem kolieska. Dávam ich na vymastený plech a to tak, že robím 2 vrstvy koliesok.To znamená , ked zaplním plech kolieskami , tak ako druhá vrstva koliesok ide na vrch na tie prvé kolieska a to je dobrota , ked sa upečú, to odlepovanie jedného od druhého- mňam. Niekedy tu pridám nafotený recept , ak príde rada na tie dukátové buchtičky, rada ich tu pridám a potom si to pozri @Dvorka. Aj tvoje sú pekné a vyzerajú chutné , no aj by som si dala , len ked som už naplená dnes koláčikmi. Bruško už nezvláda , pekný večer želám.
2x haji a dvorka
haji
Krásná práce, máš můj obdiv, milá @Dvorka , díky za receptík! Jsi šikulka!!
marienka44
Milá Dvorka, ja by som sa rada venovala !kvaskovaniu". Potrebujem 1PL toho rozkvasu na pripravu startéru. Si ďaleko od môjho bydliska? Ja by som preň pricestovala, ak by si bola ochotná mi ho poskytnúť. Ďakujem za odpoveď, kontakt najdes v mojej vizitke.
natascha1
Kváskové buchtičky som ešte neskúšala. Ja robím buchtičky tak, že vykvasené cesto z pol kila múky rozdelím na 11 rovnakých častí. Každú ušúľam na hada dlhého na dĺžku plechu. Hady kladiem postupne vedľa seba s menšími rozostupmi na väčší vymastený plech. Nakoniec vezmem rádielko na pizzu a nakrájam priečne na malé buchtičky. Nechám podkysnúť. Po upečení ich jednoducho oddelím od seba. Je to veľmi rýchle a nemusím vyťahovať ani dosku.
1x aleana
martamm
Kvaskovy chlebik peciem, do sladkeho som sa akosi bala doteraz pusstit, ale podla Tvojho receptu skusim, vdaka :)
izabella929
@dvorka , iste sú nadýchanejšie a ľahšie ako s klasickým droždím..) nejak som sa s kváskovaním zatiaľ neskamarátila...
havino
@dvorka , chválim kváskovanie a veľmi, podľa fotiek odporúčam redší rozkvas, 100 g múky a 120 g vody napríklad, do cesta tiež o niečo viac tekutiny, máš ich pekné, poznám chuť, ale hutnejšie cesto sa mi zdá na buchtičky, pririediť na budúce a porovnáš si rozdiel
dvorka
@Havino (21.11.2017 22:11)

Ďakujem za poučný komentár. Síce kváskujem už rok, ale nie vždy sa mi všetko vydarí tak ako očakávam a takéto rady veľmi potrebujem. Zatiaľ robím všetko podľa receptov a na experimentovanie sa veľmi necítim. Už som si zapísala do svojho receptu poznámku na úpravu gramáže surovín. Skúsim upiecť podľa Tebou napísaných rád.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia