Hubová polievka
Hubová polievka

Vianočná hríbovica

radox1 - fotkaradox1, 3. decembra 2017
Vianočná hríbovica
Foto: radox1

Bol som obdarovaný pohárom sušených húb do kapustnice, ale časť som odobral a použil na moju obľúbenú polievku. Idú Vianoce, a v niektorých rodinách Zobraziť celý popisBol som obdarovaný pohárom sušených húb do kapustnice, ale časť som odobral a použil na moju obľúbenú polievku. Idú Vianoce, a v niektorých rodinách sa táto polievka podáva počas štedrovečernej večere, takže môže poslúžiť aj ako inšpirácia.

4-6
porcie
15 minút
príprava
70-80 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 hrste
100 g
2 ks
5 ks
2 ks
2 ks
2 ks
3-4 ks (typ B)
1 KL
1 PL
1 l




Postup

  1. 1

    Sušené huby prepláchneme tečúcou vodou a namočíme asi na hodinu tak, aby boli ponorené. V hrnci na masle opražíme nakrájanú cibuľu na kocky do zlata, pridáme nakrájaný cesnak, rascu, papriku, ešte opražíme, následne pridáme hl. múku, ktorú opražíme do mandľovej farby. Zalejeme polovicou vývaru, povaríme, hrniec stiahneme bokom a ponorným mixérom všetko premixujeme na hladkú hmotu. Následne pridáme huby aj s vodou v ktorej sa kúpali, bob.list, sušené paradajky, kto chce može aj koreňovú zeleninu, zbytok vývaru-vody, nové korenie a varíme asi hodinu. Pred koncom pridáme na kocky nakrájané zemiaky, dochutíme soľou a ml. korením. Po vypnutí rozdrvíme v dlaniach majoránku, pridáme petr.vnať a necháme prikryté dôjsť asi 10 minút. Samozrejme sušené huby je možné nahradiť čerstvými, hlivou alebo šampiňónmi, a vývar je možné nahradiť aj mliekom, kyslou kapustovou šťavou alebo smotanou.

    Vianočná hríbovica - obrázok 1

Diskusia k receptu

janikbj
jej super, máme recept na hríbovicu s vývarom z udeného mäsa s klobásky, mala som v pláne tento rok namiesto kapustnice uvariť pre seba takú, ale možno vyskúšam tento rok tvoj recept, keďže mi moja drobná ratolesť neumožní naládovať sa mojou milovanou kapustnicou :D
marianne
Robím na štedrý večer bez sušených paradajok s vodou z kyslej kapusty namiesto vývaru. Zahustím sladkou šľahačkou rozmiešanou s vajíčkami. Zemiak k tomu a majorán to istí. Tvoju štedrovečernú vidím prvý krát, ale môže byť výborná, mne mi určite chutila, mimo štedrého večera.
mijaita
VArila ji moje mama, malinko jina v tom, ze tehdy nebyla susena rajcata, davala vyvarit cerstve, a par ruzicek karfiolu. nadavala papriku, ale malinko, opravdu malinko jíšky a hrst trhanych krupek. Mnohokrát jsem se pokoušela ji uvarit. Nepodarila se mi nikdy. Tak ji uvarim ted podle tebe a na tu maminou uz budu opravdu jen vzpominat.
haji
Hmm, ta píše! To je dobrý nápad - rozmixovat na hladkú konzistenci. Foto nemá chybu!
1x radox1
siisa
Určite výborná polievka, niekedy vyskúšam...páči sa mi.
mitzy
Paráda. Toto sa mi presne hodí na obed zajtra :)
radox1
@Haji (3.12.2017 17:43)

ten mixer pouzivam pravidelne pri polievkach a j omackach.rozmixovanim cibule a cesnaku navyse aj aj mierne zahusti,a netreba pouzit muku.
1x haji
mijaita
@Radox1 polívka hotová, k obědu už porce snědená. Zaujala mě v receptu ta mixovana cibule a rajské. Přidala jsem i olej ze sušených rajčat a rajské celé, čerstvé. To jsem překrojila na čtvrtky abych z uvařeného dobře sundala slupku. Na talíři jsem celkem vydatně pokapala chili olejem a posypala majoránkou ze zahrádky. Musím říct, že to rajče s chutí zajímavě a příjemně zacvičilo. Od teďka už nikdy jinak! Díky za recept!


monty469
Recept sa mi paci. S tymi paradajkami to moze byt zaujimave. Vyskusam
ubka
Hribovica je chutná a myslím,že tak ako @mijaita aj ja ju uvarím už skôr ako na Vianoce.Chvalim recept aj prezentáciu.:-)
mitzy
Milý Radox1, tvoja hríbovica je naozaj fantastická! Ďakujeme doma za recept :)


farbuska
Pekná polievka - suroviny mám všetky, tak cez víkend uvarím. Vďaka za recept.
farbuska
Tak som ju dnes uvarila - je naozaj výborná. Tie paradajky tomu dodajú jemný twist a posunú polievku o kus ďalej od zvyčajnosti. Zostane v repertoári.
elixir
Super, aj keď už je po Vianociach, stojí za čoskoré odskúšanie... u nás sa na Vianoce skôr kapustuje. :)
kimlo
Aj keď nie sú Vianoce a nakoľko mám zásoby sušených húb, tak som sa rozhodol vyskúšať tento recept a nebanujem. Pridal som ešte jednu mrkvu a petržlen a aj keď bola dosť hustá, ešte aj mrveničku, ktorá mi do hubovej polievky pasuje... výborný recept!


2x haji a radox1
45678
@kimlo (11.10.2019 07:15)

Uf! Tak tomu sa nedá odolať, pripomenutie mi padlo vhod,lebo pôvodný recept som prehliadla.Uz na pohľad chutná polievočka:-)
radox1
@kimlo (11.10.2019 07:15)

ano,mrvenicka je tam skvela,vtedy som nemal.aj fotka ako by som to fotil ja.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia