Orechový zákusok
Orechový zákusok

Vianočné orechové sviečky

Martin Kurhajec
šéfkuchár hotela Solisko**** na Štrbskom Plese, 13. decembra 2017
Vianočné orechové sviečky
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
10
porcií
65 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
120 g (margarín)
100 g
100 g
1 ks
1 ks
1 bal
Na namáčanie:
200 g
150 g
Krém:
200 g
3 ks
100 g
200 ml
150 g
Na zdobenie:




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny na cesto musia byť izbovej teploty, spolu ich zmiešame a vymiesime tuhé cesto, ktoré dáme odpočinúť do chladničky najlepšie cez noc. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme a nožom vykrojíme pásy v šírke kovových trubičiek na pečenie. Cestom obalíme trubičky a poukladáme ich na plech s papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 °C asi 20 minút.

  2. 2

    Po upečení a vychladnutí trubičky uvoľníme od foriem a pomocou vidličky ich s každej strany namočíme do rozpustenej bielej čokolády. Obalíme v orechoch a necháme stuhnúť.

  3. 3

    V mlieku necháme rozpustiť bielu čokoládu. Vyšľaháme žĺtky s práškovým cukrom. Mlieko s čokoládou privedieme do varu, prilejeme žĺtky a uvaríme hustý puding. Po vychladnutí ho vyšľaháme s maslom na krém. Tenkou trubičkou naplníme sviečky krémom.

  4. 4

    Na panvičke pomaly rozpustíme cukor a necháme ho skaramelizovať. Lyžicou na silikónovú formu alebo papier na pečenie nalejeme karamel. Snažíme sa ho liať do tvaru plamienka. Po vychladnutí plamienky zapichneme do sviečok a sviečky poukladáme na tanier. Dozdobíme podľa vlastných predstáv.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia