Nepečený orechový zákusok
Nepečený orechový zákusok

Sladké pníky na oblátkach fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 13. decembra 2017
Sladké pníky na oblátkach (fotorecept)
Foto: tatranka

Recept je veľmi chutný. Nepečie sa, najradšej ho robím z odrezkov koláčikov alebo z polámaných častí. Ak ich nemám, koláčik je chutný z piškót. Zobraziť celý popisRecept je veľmi chutný. Nepečie sa, najradšej ho robím z odrezkov koláčikov alebo z polámaných častí. Ak ich nemám, koláčik je chutný z piškót. Tak znie aj recept. Ak chcete robiť pníky z odrezkov, zachovajte gramáž, ktorá platí pre piškóty - 220 g.

35 minút
príprava

Suroviny

3 kusy
220 g
0,5 dcl
0,5 dcl
2 PL
2 dcl teplá
70 g mleté
1/2 KL
1 bal
1 PL
50 g
 na potretie polienok
 (alebo iné) na posypanie




Postup

  1. 1

    Potrebujeme...

    Sladké pníky na oblátkach (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Najprv si polámeme piškóty.

    Sladké pníky na oblátkach (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom ich zalejeme sirupom z teplej vody, ovocného sirupu, rumu a cukru. Necháme ich uvolniť, nasiaknuť sladkou zmesou.

    Sladké pníky na oblátkach (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zomeliem orechy.

    Sladké pníky na oblátkach (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do zmäknutých piškót pridám orechy, kakao, vanilkový cukor, lekvár. Všetko spolu premiešam.

    Sladké pníky na oblátkach (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na koniec pridám maslo, ktoré zapracujem do hmoty.

    Sladké pníky na oblátkach (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keďže pracujem s oblátkami a potrebujem, aby som ich mohla formovať, aby sa mi nezlomili, musím si namočiť v teplej vode čistučkú utierku.

    Sladké pníky na oblátkach (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Tú prestriem na gumovú podložku. Oblátky potriem aj z vrchu teplou vodou.

    Sladké pníky na oblátkach (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ak sa dá pozakrývam aj kraje oblátky.

    Sladké pníky na oblátkach (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Takto poskladám na mokrej utierke tri oblátky na seba, aby dobre navlhli. Nemali by byť mokré /To by sa vám už trhali!/

    Sladké pníky na oblátkach (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Navlhčená oblátka. Trvá to asi 20-25 minút.

    Sladké pníky na oblátkach (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Na vlhkú oblátku nanesiem spracovanú hmotu z piškót...

    Sladké pníky na oblátkach (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Mokrou rukou hmotu rozotriem na oblátke. Nie veľmi hrubo.

    Sladké pníky na oblátkach (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Keď je na celej oblátke plnka - sladká hmota - rozotretá, začnem oblátku rolovať. Pomaličky ju stláčam, aby nevznikali vzduchové bubliny.

    Sladké pníky na oblátkach (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Z množstva, ktoré je v recepte, urobíte 3 sladké pníky. Je to na dĺžku oblátky. Teraz pníky uložím do chladu. Oni stuhnú, trochu sa oblátky vysušia./ To je potrebné/ Potom ich už len treba potrieť rozpustenou čokoládou, vidličkou naznačiť na čokoláde hrúbku kôry a posypať rozdrveným keksom. Tak vám vznikne dojem ozajstnej drevenej kôry.

    Sladké pníky na oblátkach (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Výsledok - malé chutné koláčiky. Po konečnej úprave sa snažím koláčiky narezať ako klátiky. Určite budete s novým koláčikom spokojné.

    Sladké pníky na oblátkach (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

strucik
Nemám nič proti nepečeným dezertom, ale takéto zmesky z piškótov by som si nedal.
atina47
Mela jsem netrpeliveho pomocnika na vyklapeni tlapek, dost jich polamal, ted vim jak je vyuziji a bude jeden druh zakusku navic. Dekuji.
1x lidia3
tatranka
@Strucik (13.12.2017 14:23)

Možno ti aj rozumiem.No zatiaľ pri pečení som nič nepokazila nemala som zatiaľ okrajky.Takže na rad prišli piškóty. Pre každého vlastná voľba.Je to na miesto guličiek,ktoré robievame zo zvyškov.
tatranka
@Atina47 (13.12.2017 14:42)

To je dobre,že tlapky budú mať chutné uplatnenie.Určite budú aj v takejto podobe chutiť.
tatranka
@Mirop (13.12.2017 14:10)

Ďakujem.Hoci som nepochopila,akože sa nezapriem? Viem že to bolo myslené dobre.
haji
Krásná práce, nápad za milion, efektní v reze, prostě nádhera. S piškoty či odrezky, je to volno, jsi hlava otevřená. Díky za fakt dobrý nápad!
jozka2
Tataranka,ty vies stale prekvapit dobrotami,ako hovoris vylepsena verzia nepec.guliek ale toto je originalne.Nieco podobne som jedla u mojej kamaratky ked mala navstevu z Turecka,ale ona to tvarovala do trojuholnika a neobalene oplatkami.Tvoje vyzeraju super.Chcem povedat,ze ona davala sekane orechy.bolo to tiez velmi chutne.Vdaka za recept.
alex37
....aj mna si teda prekvapila týmto zaujímavým receptom a perfektne nafoteným postupom. Páči sa mi veru
ako si sa vyhrala...este som sa nestretla s tymto receptom...:-)
evanaaa
Precízna a zaujímavá práca je u Martušky zásadou, ako ju poznám, krásne a esteticky upravené koláčiky, dezerty alebo aj keď len obyčajné jedlo, @Tatranka , zasa si sa pohrala a výsledok ozaj stojí za to. Chutné a aj pekne to vyzerá.... ♥
majuska51
Vyzerajú úžasne,super nápad ja z okrojkov z rezov robievam guľky s visnou, obalené v kokose,myslím,že by sa to dalo použiť namiesto piškót pozdravujem a prajem ešte pekný adventný vecer
hubata
Pri koláčikoch predsa vznikajú odrezky a zvlášť pri sviatočnom pečení, lebo sa ich pečie veľa. Je to šikovný recept, nie je okukaný ako sú guľky. Si šikovná Martuška, vieš si poradiť v každej situácii.
mojaradost
Veľmi pekný a zaujímavý dezertík, ešte som sa s takým nestretla, super vyzerá:))chválim, šikovná ste:))
tatranka
@Jozka2 (13.12.2017 19:05)

Teším sa,že ťa tento jednoduchý,no originálny recept zaujal.Je to jedinečná možnosť spracovať okrajky a iné malé polámané nepodarky z pečenia a vytvoriť niečo nové ,čo aj dobre vyzerá a aj zaujme a veľmi chutí.Tie pníky sú vlastne chuťovo iné,podľa toho akú zmes koláčikov pečieme.
tatranka
@Alex37 (14.12.2017 12:56)

Verím,že si sa nestretla.To krájanie som si vymyslela sama.Nepodarila sa mi raz čokoláda,ktorou som polievala vrch oblátok,mali to byť len roládky.Nakoniec mi čokoláda pripomínala kôru stromu a tak vznikli pníky.
Samej sa mi to po nakrájaní páčilo.
tatranka
@Evanaaa (14.12.2017 18:10)

Evička, ďakujem za tvoje krásne hodnotenie mojej práce.Už roky ma poznáš a som rada,že ma takto hodnotíš.Trochu som sa tu na Vareche odmlčala / mala som na to dôvod/ ale teraz sa teším,že som našla o päť tu svoje miesto.
No a tiež ma lákajú krásne ceny,to by som klamala,ak by som to zamlčala.
Veľa som sa tu naučila a myslím,že som sa snažila aj ja byť dobrou vareškárkou.
Ešte ráz vďaka Evka.Pomáhajú mi takéto príspevky,lebo som si už neverila.
tatranka
@Hubata (14.12.2017 20:54)

Ďakujem ti.Som rada,že si sa ozvala.Veď si môj priaznivec,hádam aj osem rokov.Teší ma to.
Ináč,robila som aj tento rok z miny zvyškov čo som mala pár guličiek a tieto pníky,z tých piškót.No chutnejšie sú z krajíkov a odrezkov.Pripájam tohtoročné guľky.Miluje ich môj vnuk


1x haji
babinka
Tak recept prepísaný na papier, aby som dnes mohla zbierať suroviny a čo najskôr sa pustiť do prace. Ďakujem za recept, určite do masy pridám hmotu z nevydarených domácich cokoladiek - skúšala som 4 recepty a nie všetky chutili tak retro, ako v spomienkach. Teraz ich zuzitkujem
babinka
Podarili sa! Trosku viac potrebujem ešte k dokonalosti tvojej, viac zakrútiť a povrch prejsť vidličkou , ale som spokojná, je to niečo nové a určite urobím aj pri inej príležitosti. Dakujeeeeeem
tatranka
@Babinka (18.12.2017 23:28)

Stačí,ak prídeš na hustotu masy a ak si správne navlhčíš oplátky.Potom sa ti to bude robiť ľahko.
Teším sa,že si spokojná.
remcula
Marti, hodně pracné, ale neskutečné! Nádhera! :-O
tatranka
Janula,vôbec nie.Ak máš odkrojky z koláčikov,spracuješ masu,navlhčíš oblátku a stočíš.Potom už len natrieš čokoládou a pokrájaš.
A piškóty sú hotové a pokračuješ. U nás pokapú prvé z taniera.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia