Medové koláčiky
Medové koláčiky

Medové kolieska

mojaradost - bez fotkymojaradost, 16. decembra 2017

Pečiem ich na Vianoce každý rok, chuť medu je vynikajúca a vždy sa vydaria.

50
porcií
60 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
200 g
2 ks
2 PL tekutý včelí
1 ČL
100 g
450 g
Plnka:
400 ml
2 PL
1 bal.
200 g
2 PL
1 PL
Poleva:
200 g
 podľa potreby




Postup

  1. 1

    Cesto: kryštálový cukor, vajcia, med, Palmarin a sódu bikarbónu miešame nad parou do spenenia, od bodu varu 10 minút. Spolu s preosiatou múkou vypracujeme hladké tuhé cesto. Cesto necháme odstáť pri izbovej teplote prikryté potravinárskou fóliou 2 hodiny.

  2. 2

    Cesto potom premiesime a na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku 2-3 mm. Okrúhlou formičkou, priemer 5 cm vykrojíme kolieska, ktoré kladieme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 °C 5-7 minút, alebo podľa potreby. Necháme vychladnúť na rovnom podklade, aby sa nezdeformovali.

  3. 3

    Plnka: v polovici mlieka rozmiešame múku a vlejeme do zvyšného vriaceho mlieka s vanilkovým cukrom. Uvaríme hustú kašu, ktorú necháme vychladnúť pod fóliou, aby sa nevytvorila šupka. Maslo vyšľaháme do peny, pridáme cukor a znovu prešľaháme. Po častiach zašľaháme vychladnutú kašu a um. Suroviny by mali mať rovnakú teplotu, aby sa krém nezrazil.

  4. 4

    Kolieska spájame plnkou po dve spolu. Vrchné koliesko namočíme do čokoládovej tmavej polevy a ešte do tekutej kvapneme bielu polevu a špáradlom vytvoríme vzor. Necháme stuhnúť. Necháme v chlade postáť 2 dni. Kolieska zmäknú a dostanú tú správnu medovú chuť.

Diskusia k receptu

mojaradost
Ďakujem všetkým za pekné komentáre a teším sa, že sa Vám páčia:)) Sú naozaj výborné:))
1x haji
danda3
Na tieto medové sa chystám niekoľko rokov, a nikdy som sa k tomu nedopracovala, ale určite raz príde ich čas.