Bielková poleva
Bielková poleva

Poleva na perníčky

bubaya - fotkabubaya, 18. decembra 2017
Poleva na perníčky
Foto: bubaya

Toto je 40 rokmi praxe overený recept na polevu na perníčky. Dúfam, že je tu ešte pár ľudí, čo nemajú nazdobené perníčky, tak niekomu Zobraziť celý popisToto je 40 rokmi praxe overený recept na polevu na perníčky. Dúfam, že je tu ešte pár ľudí, čo nemajú nazdobené perníčky, tak niekomu sa možno bude hodiť.

15 minút
príprava

Suroviny

1 ks vaječný
12 - 14 dkg
1 PL




Postup

  1. 1

    Práškový cukor si trikrát preosejem cez jemné čajové sitko. To je veľmi dôležité, väčšie zrnká potom zapchávajú dierku na zdobenie. Pridám 1 PL solamylu. Maizenu nepoužívam, nie je snehobiela. Pridám jeden bielok.

  2. 2

    Všetko spolu miešam v širšej mise vareškou, kým sa nespoja suroviny, a nevznikne hladká, lesklá masa - cca 10 minút. Nepoužívam šľahač. Šľahaním sa do polevy dostávajú bublinky vzduchu, ktoré potom praskajú a poleva odpadáva. Ak je poleva príliš hustá, zriedim ju citrónovou šťavou - precedenou, aby tam neboli kúsky dužiny. Neriedim vodou, voda vystúpi na povrch polevy. Ak je riedka, zahustím cukrom a solamylom.

    Poleva na perníčky - obrázok 2
  3. 3

    Poleva musí byť taká hustá, aby sa neroztekala, ale nie prihustá, aby sa zase dala rovnomerne vytláčať. Naberiem na varešku a lejem nadol - na dres, alebo na vlastný prst, ak sa robí tenký pásik, ktorý sa nerozteká, ale drží tvar, tak je dobrá. Ak sa rozteká, je riedka, treba ešte zahustiť.

  4. 4

    Polevu preložím do pollitrového hrnčeka a prikryjem vlhkou utierkou. Ak má stáť dlhšie, zabalím do sáčku, prípadne do potravinárskej fólie. Takto mi vydrží v chladničke 2 - 3 dni. Vždy po použití polevu znovu prikryjem, ináč začne obsychať a kúsky tvrdej kôrky navrchu sa dostanú do sáčku, alebo ho roztrhnú, alebo zapchajú otvor.

  5. 5

    Zdobím cez mikroténový sáčok, ktorý je dole hladký, bez zvaru. Dám do sáčku ca 2 PL polevy, vytlačím dlaňou vzduch a zauzlím. Otvor urobím malými nožničkami. Radšej najprv menší, a keď je malý, ľahko sa zväčší, s veľkou dierkou to bohužiaľ opačným smerom nejde. Keď robím väčšie tvary, kde vyplńujem nejaké obrysy, odoberiem trochu polevy, zriedim trochu citrónom, aby sa lepšie roztekala, a takou redšou robím väčšie plochy.

  6. 6

    Ak neviete urobiť peknú rovnú čiaru, je možné, že je poleva prihustá, ona sa dá vytlačiť pekná, tenučká, ale väčšinou je potom aj hrbatá. Dobré pernikárky majú polevu dosť riedku, ale zas kreslia tak rýchlo, že sa im nestíha roztekať. Ak sa ani tak nedarí, robte bodky, bodkované perníčky vždy vyzerajú roztomilo, alebo špajdlou čiaročky.

  7. 7

    Z tohto množstva pozdobím perníky z pol kila múky.

    Poleva na perníčky - obrázok 7

Diskusia k receptu

bubaya
@Haji (18.12.2017 09:20)
Vďaka, tvoje slová a ranná káva vždy potešia.

Zdobičky idem ešte dnes pozrieť do obchodu.
1x haji
katka78
Presne ako píše @Haji , takéto rokmi overené recepty podporené skúsenosťami, doplnené o informácie získané na základe vlastných X-násobných použití sú skutočne na nezaplatenie! Akonáhle sa tu čosi také objaví, okamžite ukladám, sú to drobné poklady. Vďaka!
2x bubaya a haji
danda3
Ďakujem za rady, toto sa mi veľmi zíde, som rada, že si sa so svojimi skúsenosťami s nami podelila.
bubaya
@Bubaya (18.12.2017 09:51)

Zdobičky mali, ale vypredali, zostali len holé háky. Tak budem sáčkovať. Zajtra dodám foto.
haji
@Bubaya (18.12.2017 15:13)
Nevadí, zdobičku pořídíš v jiné vlně. Tak to je, že před svátky je takové zboží fuč. Sáčkovat jde také, tak držím palce, ať jsou sváry na sáčku malé, neznatelné! Ať se dílo daří!
1x bubaya
siisa
Presne touto polevou zdobila moja starká medovníčky, výborne sa s ňou zdobí :) Si veľmi šikovná, medovníčky máš krásne nazdobené. Vďaka za cenné rady, to sa zíde :)
1x bubaya
haji
Tyjo, už jsou tu i fotky, to je krása! Ty jsi dělala perníčky pro celý okres?!? Líbí se mi všechny tvary, zdobení jako ze žurnálu. Jsi šikulka!!
1x bubaya
bubaya
@Haji (22.12.2017 22:28)
Hehehe. Výmenný obchod, ja som doniesla perníčky kamarátke a odniesla som si klobásy, pepparkakor a linecké kolieska makové. Zajtra zanesiem susede, ona robí grilážky, šuhajdy a žltkové rezy. Dnes tu bol ladič pian, tiež dostal, a ešte veľa dobrých ľudí.....To na tom stole ešte nie je všetko, bolo ich asi 200 ks, a ak mi 20 zvýšilo, tak je veľa. Ak dáš adresu, pošlem aj tebe.
1x haji
haji
@Bubaya (22.12.2017 22:39)
Jsi sluníčko, děkuji za nabídku! Se pokochám na fotkách a tak nepřiberu, haha Miluju bartr. Také ho provozuju - širokospektrálně. Je to velmi účinný a prastarý způsob obchodu, nezatížený byrokracií. No a také obdarování je fajn. Ráda dávám dárky, ráda je dostávám. Fajn pocit. Přeji ti, milá @Bubaya krásné Vánoce a plno radosti nejen z dárečků!
1x bubaya
haji
Krásné pozdravení! U nás sněží, taková malá vánoční nálada. Jdu si udělat dobrý čajík a vymyslím nějakou dobrotu, která mě potěší. Asi vytáhnu kapra z mrazáku. Mám tam ještě polovinu od Vánoc. haha @Bubaya je krásný den a udělat si radost je jenom na nás.
1x bubaya




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia