Dolky babky Janky fotorecept

svetlusb - fotkasvetlusb, 12. januára 2018
Dolky babky Janky (fotorecept)
Foto: svetlusb

Dolky babky Janky som nazvala preto, lebo ich robievala moja babička a sú najlepšie na svete. Škoda že mi ich už neurobí, ale zato Zobraziť celý popisDolky babky Janky som nazvala preto, lebo ich robievala moja babička a sú najlepšie na svete. Škoda že mi ich už neurobí, ale zato ich budem robiť ja svojim deťom a vnúčatám. Sú poriadne kysnuté a nadýchané! Také milujeme❤️

Suroviny

200 g
1 ks
250 ml
1 bal
150 ml
1 bal




Postup

  1. 1

    Najprv si dáme tak pol deci teplej vody do šálky, rozmiešame tam za malú lyžičku kryštálový cukor a rozdrobené kvasnice. Pridávam celú kocku 41 g. Necháme cca 5-6 minút vykvasiť a medzitým si pridáme do misky múku, vajce, balíček vanilkového cukru a pridáve vykysnutý kvások. Potom postupne primiešavame mlieko a miešame, nakoniec ešte minerálku. Cesto by malo byť redšie, ale zase nie ako voda, takže ak treba, pridáme si ešte múku. Nezabudnime, že suroviny nesmú byť studené ale izbovej teploty pretože by nám to nekyslo. Necháme odpočinúť cca 10 minút.

    Dolky babky Janky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na dolkáreň alebo palacinkáreň si natrieme olej a vlejeme cesto, kto má dolkáreň má to jednoduchšie. Cesto opekáme z každej strany.

    Dolky babky Janky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Takto by mali vyzerať z každej strany. Oni nám ešte za pečenia kysnú. Samozrejme kto nemá rád až také kysnuté stačí pridať polku kvasníc ani nie.

    Dolky babky Janky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Hotové dolky spojíme džemom podľa chuti, my máme najradšej marhuľový alebo jahodový, posypeme vanilkovým a práškovým cukrom a podávame.

    Dolky babky Janky (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

mimy
takéto robievala aj moja mamka, úplne som prepadla nostalgii, vďaka za pripomenutie, spravím ich svojim vnučkám
evanaaa
Krásne sú, ja som ešte takéto vdolky nerobila, len lievance ale bez kvásku, také obyčajné, tieto sa mi veľmi páčia. Aj som sa chcela spýtať, či nie je veľa 42g droždia na 200g múky, ale asi to máš vyskúšané, tak asi nie, len či nie sú cítiť kvasnicami? No najlepšie to zistím, ak si ich sama spravím.
svetlusb
Ahoj dakujem za pochvalu..gramaz muky je orientacna na to mnozstvo mliecka len priblizne..cize ak si nieste ista urcite davajte po troche a uvidite..cesto nesmie byt vobec huste, treba aby bolo riedkejsie @Evanaaa (12.1.2018 20:20)

finczi
Robievala som dolky aj na slano so zeleninou a posypané syrom, len som dávala menej droždia. Chystám sa už istý čas, že to znova niekedy zopakujem. Vaše sú veľmi pekné a isto chutné...
juju73
nie som veru spokojná s týmto receptom. Vadí mi v ňom droždie a celkovo má zvláštnu konzistenciu :-(
Veľmi zle sa mi s ním pracovalo.
luccivar
Vynikajuce su naozaj. Robila som ich dnes rano ako gofre, navrch malinovy dzem, vaniklovy krem a drvene orechy....hodinu pripravujem a por desiatich minutach nie je po nich uz ani stopy :-) Dakujem za super receptik!!!


hladnyclovek
Cesto kyslé, dolky bez chuti, všetko zhorelo aj pri miernom ohni. Rozhodne nespokojný s receptom :(
nikkym
Fantastické..🤤Hneď som robila ,len som dala menej droždia. Musela som si ešte raz zamiešať cesto. Lebo prvá várka padla do 5minut 😊🥰




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia