Makový koláč
Makový koláč

Slávnostný makový kvet

Štefan Psotný
šéfkuchár hotela Strachanovka*** v Liptovskom Jáne, 24. januára 2018
Slávnostný makový kvet
Foto: Pravda - Robert Hüttner
10
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
1/2 bal
350 ml
100 g
50 ml
50 ml
1 ks
štipka
Plnka:
400 g
300 g
1 bal
štipka
200 ml
 (na potretie)




Postup

  1. 1

    Do preosiatej múky pridáme sušené droždie, zmäknuté maslo, vajce, mlieko, olej, cukor a soľ, vymiesime a necháme vykysnúť. Plnku urobíme tak, že všetky ingrediencie zalejeme horúcim mliekom, zamiešame a necháme vychladnúť.

  2. 2

    Vykysnuté cesto rozvaľkáme a potrieme plnkou. Zvinieme, odkrojíme konce, ktorými potom vyplníme stred.

  3. 3

    Závin potom spojíme koncami do kruhu a odrezkami vyplníme stred. Potrieme vyšľahaným vajíčkom a necháme ešte 20 minút podkysnúť. Pečieme 30 minút pri 180 °C.

Diskusia k receptu

radost
chlapča rúče-ty podávaš tu furt dobroty na jazyk aj do bruška súce...:-)
komunista
Vyzera to celkom dobre, ja by som ale nedal skoricu do plnky, nepasuje mi tam. Ale mozno je to tym, ze ja som nikdy nebol nejako extra skoricovy.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia