Jahodová pena
Jahodová pena

Jahodová pena s bielou čokoládou

Miloslav Pabiš
šéfkuchár KORZO café & restaurant v Bratislave, 13. februára 2018
Jahodová pena s bielou čokoládou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
5
porcií
20 minút
príprava

Suroviny

100 g
30 g
250 g
150 g
150 ml (35 %)
200 g (čerstvé)
50 g (plátky, lupienky)
1 PL
40 g
 (na ozdobu)
„Pavučinka“:
100 g
120 g
40 g
štipka




Postup

  1. 1

    Pekanové orechy zľahka rozbijeme zabalené v utierke tĺčikom na mäso. Takúto mrvenicu nasucho opečieme na horúcej panvici a pridáme med z agávy, ktorý skaramelizuje a obalí orechy. Takto pripravenú zmes odstavíme a necháme vychladnúť.

  2. 2

    Nasekanú bielu čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť. Mascarpone vyšľaháme s cukrom a polovicou nakrájaných jahôd. Pridáme brandy a mandle. Zvlášť vyšľaháme smotanu a následne ju zľahka vmiešame do jahodovej peny.

  3. 3

    Druhú polovicu jahôd rozmixujeme. Do pohárov ľubovoľne vrstvíme rozmixované jahody, rozpustenú bielu čokoládu, jahodovú penu a pekanovú mrvenicu. Pre spestrenie môžeme pridať aj vrstvu rozmixovanej marakuje. Naplnené poháre ozdobíme ovocím.

  4. 4

    "Pavučinka“: Všetky ingrediencie sa poriadne prešľahajú, aby sa spojili na homogénnu zmes. Tá sa naleje na horuci gril alebo panvicu. Vyparovaním vody sa vytvorí "pavučinková" štruktúra, ktorá vypečením zatvrdne.

Diskusia k receptu

bubaya
Tá zvädnutá sirôtka tomu dodáva ten pravý šmrnc.
redakcia
@Mata3636 (13.2.2018 14:15)

Zdobenie tohto dezertu je také pestré, pretože celá táto séria receptov bola vytvorená na tému Čokoladový Valentín. Cieľom bolo inšpirovať a ukázať, že na sviatočné chvíle sa dá prichystať niečo viac než obyčajný zákusok.
haji
@Obor123 (13.2.2018 21:37)
Ozdoba. Vyrobená na panvi či plechu. Je otázka z čeho vyrobená. Zkaramelizovaná šťava z jahod? No prostě takový nějaký porézní plátek ztvarovaný jako ozdoba. Je tu více receptů od mistrů s takýmito "čačkami" - okrasami.
bubaya
Ja by som k tomu potrebovala aj návod, ako to mám konzumovať, čo je jedlé, čo nie, čo môžem chytiť do ruky....lebo doma väčšinou jeme z kvetináča šraubovákom.
redakcia
@Bubaya (14.2.2018 11:03)

Pri správnom servírovaní: všetko, čo je na tanieri (v miske, v pohári), je jedlé. Tak je to aj v prípade tohto receptu.
dogagador
Naozaj sa neda vyhoviet vsetkym. Len nerozumiem tomu, preco tak tupa kritika na nieco, co je nove. Len preto, ze je to neobvykle, pestre, ine, ako sme boli zvyknuti dlhe roky? Ved nikto nikoho nenuti, aby sa pokusal zopakovat presne recept sefkuchara. O elegancii servirovania - v tomto prevedeni vyznieva velmi dobre. Keby to bolo v tych klasickych hrubostennych cukrarenskych poharoch, stratilo by to efekt. Toto je moj sukromny nazor. Mozete ma ukamenovat. PS: @Bubaya - ten skleneny zavaraci poharik nie je jedly, iba jeho obsah.
mata3636
@Dogagador (14.2.2018 14:34)

A prečo hneď tupá kritika? Vyjadrili sme svoj názor. Ešte stále môžme, nie? Tebe sa to páči, podľa mňa je to preplácané. Nikoho som svojim názorom neurazila, tak neurážaj ani ty. Tupý može byť nôž., nie ja a kvóli takej hlúposti
radox1
@Mata3636 (14.2.2018 17:38)

Ešte stále môžme, nie?zatial ešte u nás áno.
v Nemecku platí nový právny predpis, podľa ktorého hrozia prevádzkovateľom sociálnych sietí a ďalším internetovým službám vysoké pokuty, ak nebudú včas reagovať a odstraňovať nenávistné komentáre či dokázateľne falošné správy. Mnohí však hovoria o novodobej cenzúre internetu,zákaz písať pravdu,pomenovať veci pravým menom,.............
radost
@Radox1 (14.2.2018 18:04)

...či dokázateľne falošné správy...
hmm..a ktože bude robiť hlavného cenzora a určovať čo je falošné..čo je pravdivé..?,..!!

//korektne..priatelia..korektne..//

Na západe nič nového...
prituhuje..

bubaya
@Dogagador (14.2.2018 14:34)

Tupá kritika? Že sa to MNE OSOBNE nepáči, tak som tupá, zaostalá, nesledujem módne trendy v gastronómii? Elegancia podľa MŇA vyzerá ináč. No, ďakujem pekne za posudok.
zivestriebro
Akosi sa to obrátilo... Veď nie dogagador, ale kto začal kritiku - precápané, servírovanie v pohári čudné, sirôtka zvädnutá, treba návod na použitie...? Takže "držte zlodeja" znie na nesprávnej strane.
redakcia
@Obor123 (13.2.2018 21:37)

To veľké, červené, deravé sa nazýva "pavučinka". Je vyrobená zo zmesi múky, vody a oleja a pridaním potrebného farbiva. Celá zmes sa poriadne prešľahá, aby sa spojila, naleje sa na horuci gril alebo panvicu a vyparovaním vody sa vytvorí takáto štruktúra, ktorá vypečením zatvrdne. Červená farba tejto "pavučinky" je z dôvodu valentínskej témy dezertov.
bubaya
@Zivestriebro (14.2.2018 20:56)

No tak prepáčte, ja som si myslela, že nie je bezpodmienečne nutné, aby sa mi tu všetko páčilo.
obor123
@Redakcia (14.2.2018 23:31)

Ďakujem za vysvetlenie a zároveň aj za rcp.pavučinky. Teraz,keď viem ako na to raz pri vhodnej príležitosti vyskúšam .
zivestriebro
@bubaya , vôbec nie je nutné, aby sa Ti všetko páčilo. Ale určite nie je nutné, aby si každé jedlo (a fakt je čudné, že ide vždy o profesionálov) podrobila svojmu pohľadu, svojej chuti, svetonázoru a kritike. Keď sa mne niečo nepáči, tak to vôbec nemusím do diskusie písať. Veď čo to koho zaujíma. Môžem prispieť skúsenosťou, radou, otázkou... to posúva veci dopredu.
redakcia
@Obor123 (15.2.2018 17:58)

Sme radi, že ste sa inšpirovali. Budeme radi, ak nám dáte potom vedieť, či sa Vám pavučinka podarila. Ďakujeme.
bubaya
@Zivestriebro (15.2.2018 18:07)

 varecha.pravda.sk/recepty/paradajkova-polievka-s-bazalkou...

Mne sa páči toto a aj som to tam napísala. Chválim recepty, ktoré ma mimoriadne zaujali, takisto kritizujem tie, čo sa mi mimoriadne nepáčia. K ostatným sa málokedy vyjadrujem. Nechápem, prečo by som nemohla napísať, že sa mi niečo nepáči. Ty si ten šéfkuchár???? že to tu tak vehementne obhajuješ?
zivestriebro
Ja + niekoľko ďalších sme ten šéfkuchár :-) Pretože aj iní Varecháči sa hlásia k tomu, že sa im tie dezerty páčia a NEPÁČIA sa im Tvoje kritiky za každú cenu !
mitzy
Ja rada obcas sledujem modne prehliadky, alebo, som mala rada zive koncerty rockovych skupin.. kde si autor uleti vizualne, pretoze moze, lebo je to show..lebo to nie je kazdodenna rutinka, a zboznujem operu - taku tu poctivu, preplacanu, preafektovanu, (lebo trend z Nemecka 90tych rokov osvojeny u nas ako velka novinka, co je minimalizmus, je sice niekedy fajn, ale pri tej vacsinou iba zatvorim oci a pocuvam hudbu, lebo vizual ma nudi.) No a ku kolekcii tychto pestrych dezertov asi tolkoto: urobili ste to vyborne! Je to prehliadka. Je to vystava. Je to to, co vas bavilo. Musi to byt super dokopy. Nebudem to robit doma, niesom profik, ale obdivujem tu tvorbu, inspirujem sa niekde vzadu v podvedomi. Az sa mi usadi v rohu pavuk, poprosim ho o pavucinky cervenych farieb. Povie asi: no, to je vyzva.
bubaya
Kopem do profíkov a som tupá, no ďakujem vám pekne za také zhodnotenie. A to preto, že sa mi nepáčia dva recepty. Nikoho z vás, čo sa vám to páči, nepovažujem za tupca, ani za nemoderného, čo nesleduje módne trendy. A už na mňa nereagujte, prosím vás o to. Je to strata času, mne sa to aj tak páčiť nebude.
conscientia
@Bubaya , nepovažujem ťa za ženu tupú ani za nemodernú, no na základe mnohých tvojich komentov som si na teba vytvorila istý názor. Jedna z najťažších vecí tu na Vareche je, že sa musíš naučiť ostať nad vecou - pokiaľ to samozrejme neprekračuje isté hranice. Je to delikátna záležitosť a mnohí z nás balansujú priam na špičke ostria noža či korčule. Nebudem komentovať recepty, ku ktorým si sa vyjadrila, pretože načančanosť nemusím ani ja - ale i mne prekáža spôsob, akým si svoj nesúhlas vyjadrila. Tvoje komenty sú často agresívnejšie než besnotou napadnutý pitbull, no i to sa stáva. Ale ak si chceš zachovať chrbtovú kosť, nežiadaj o (ne)reakciu na svoju reakciu. Pretože inak budeš len za zbabelca.

bubaya
Ja si zas pamätám, ako ste komentovali Isabella929, že to má prečačkané a prezdobené. Až tak, že skryla recepty a zmizla. Taký obrat, tstststs.
miloslavp
Zdravím priatelia, potešilo ma, že sa vám môj výtvor páči. Z jednej strany preplácané, z druhej pestré a neobvyklé. Vyhovieť všetkým sa skutočne nedá, ale verím, že chuťou tohto dezertu poteším každého.
Celá téma išla vo valentínskom duchu, preto som stavil na takúto rozmanitosť a nevšedné servírovanie. Chuť lásky si to zaslúži.
S pozdravom
Miloslav
ps: pavučinka recept:
olivový olej 100g
voda studená 120g
múka 40g
plus farbivo ,štipka




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia