Plnené košíčky
Plnené košíčky

Karamelové košíčky s čokoládou a peľovým snehom

Miloslav Pabiš
šéfkuchár KORZO café & restaurant v Bratislave, 14. februára 2018
Karamelové košíčky s čokoládou a peľovým snehom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
10
porcií
150 minút
príprava
8-10 minút
na 160 °C

Suroviny

Košíčky:
100 g
40 g (jemný)
20 g (cca 1 ks)
145 g (okrem múky na pomúčenie)
1/4 KL
 štipka
150 g (na natretie vnútra košíčkov)
Banány s karamelom:
2 ks
55 ml (35 % tuku)
40 g
10 ml (2 KL)
70 g
1 ks
1 PL
Čokoládový puding:
300 ml
1 ks
10 g
60 g
80 g (cca 4 ks)
 štipka
65 g
75 g
Sneh:
100 g (cca 4 ks)
1/2 KL
225 g
30 g




Postup

  1. 1

    Košíčky: Elektrickým mixérom vyšľaháme maslo s cukrom na hladkú hmotu. Vmiešame žĺtok, prilejeme 15 ml (3 PL) vody, pridáme suché ingrediencie okrem čokolády a vymiesime cesto. Z cesta urobíme bochník, zabalíme ho do potravinovej fólie a uložíme do chladničky na hodinu odležať.

  2. 2

    Rúru predhrejeme na 160 °C a plech vyložíme papierom na pečenie. Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na 4 mm a vykrojíme 8 kruhov s priemerom 8 cm. Rozložíme ich na plech a dáme na 15 minút do mrazničky. Stuhnuté kruhy potom rozložíme na obrátený plech na mafiny. Pokiaľ plech nemá z oboch strán teflon, namažeme vonkajšiu stranu maslom. Košíčky pečieme 8–10 minút dozlatista. Vytiahneme z rúry a necháme pri izbovej teplote 15 minút chladnúť. Košíčky zložíme z plechu a obrátime. Vnútro vychladnutých košíčkov vytrieme čokoládou roztopenou vo vodnom kúpeli. Čokoládová vrstva zabráni, aby košíček nasal príliš veľa vlhkosti z náplne.

  3. 3

    Banány s karamelom: V hrnci zmiešame citrónovú šťavu, vanilkové semienka, cukor a glukózu a pomaly zohrievame. Miešame, až kým sa cukor nerozpustí a zľahka neskaramelizuje. Pridáme a 2-3 minúty podusíme banánové kolieska, potom smotanu a maslo. Zľahka miešame, kým sa nevytvorí jednoliata zmes. Banány s karamelom preložíme do misy a prikryjeme potravinovou fóliou tak, aby sa dotýkala povrchu zmesi. Necháme odstáť pri izbovej teplote.

  4. 4

    Čokoládový puding: V hrnci zmiešame mlieko a vanilkové semienka a privedieme do varu. Zakryjeme pokrievkou, aby zmes nevychladla. Pudingový prášok zmiešame s cukrom, so žĺtkami a soľou. Do zmesi prilejeme teplé mlieko a zamiešame. Potom zmes prelejeme späť do hrnca a za stáleho miešania na strednom plameni privedieme do varu a varíme asi minútu. Do žiaruvzdornej misy nasypeme čokoládu pokrájanú na kúsky. Cez sitko k nej prilejeme puding a zamiešame. Za stáleho miešania pridáme postupne maslo. Keď sa rozpustí čokoláda aj maslo, zakryjeme hotový puding potravinovou fóliou, tak aby sa dotýkala povrchu. Uložíme do chladničky.

  5. 5

    Sneh: Do žiaruvzdornej misky dáme bielky s vínnym kameňom a cukrom a misku položíme na hrniec s vodou. Za stáleho miešania zohrievame na 37 °C. A akonáhle zmes dosiahne požadovanú teplotu, vyšľaháme tuhý sneh. Vsypeme peľ rozdrvený v mažiari. Sneh je najlepšie použiť ihneď po vyšľahaní, takže si už pred šľahaním naplníme košíčky banánmi s karamelom a čokoládovým pudingom. Keď košíčky naplníme snehom, môžeme ich flambovať pištoľou.

Diskusia k receptu

zivestriebro
Najprv som sa zarazila, ale fakt ten peľ dostať kúpiť. Kto nezoženie, postačí aj obyčajný sneh. Veľmi sa mi to páči, najmä zdobenie. Vlastne by to bol taký jednoduchý, nie príliš honosný koláč a zdobenie mu dalo slávnostný rozmer. Perfektný nápad aj v prípade náhlej návštevy (na vareche.sk je to rúhanie, ale aj keby sme mali doma len kupované mafiny :-) )
pivonka
Ochutnala by som rada, lebo to musí byť maškrta, ale radšej v tej kaviarni Korzo. Mne sa to totiž až také rýchle nezdá.
1) Urobiť cesto a napiecť košíčky + čas v mrazničke
2) Urobiť čokoládovú polevu a vychladnuté natrieť košíčky
3) Urobiť karamel s banánmi
4) Urobiť puding
5) Vyšľaha sneh
a riadov kopec.
1x drajan
zivestriebro
To vôbec nie je rýchle, však predpríprava je 150 min. a to asi toľko trvá profesionálovi. Amatérovi pol dňa :-)
haji
@Zivestriebro (14.2.2018 14:51)
Včelí pyl je dnes běžně k dostání ve zdravé výživě. Už před čtyřiceti sedmi léty jsem kolem prodejny včelařských potřeb a medu chodila do práce, prodávali i včelí py i mateří kašičku.
evanaaa
Kedysi som včelí pel kúpila v obyčajných potravinách, guľôčky boli rôznofarebné, spočiatku som ani nevedela, ako sa to užíva, je.....ja som si navlhčila prst a tak som si ich nalepila naň a olizovala :-)
haji
Před třiceti sedmi léty. Nějak se mi splašila vnitřní kalkulačka.
@Evanaa později skutečně došel pyl do klasických obchodů, malé různobarevné kuličky, zdobila jsem s nimi cukroví.
janacanada
Včelí peľ osobne kupujem a každé ráno konzumujem po 1KL na podporu imunity. Recept ako vždy okuzľujúci
haji
@Zivestriebro (15.2.2018 19:21)
V prodejnách zdravé výživy je u nás k dostání a myslím i v lékárně např. Pilulka.cz. Zadejte do vyhledávače, vyjedou i e-obchody, třeba počítat s poštovným. Hezký večer všem!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia