Bielkový dezert
Bielkový dezert

Dezert Aljaška s bielkovým snehom

Ján Cigánik
šéfkuchár hotela Vienna House Easy v Bratislave, 22. marca 2018
Dezert Aljaška s bielkovým snehom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
12-15 minút
na 180 °C

Suroviny

Piškótová roláda:
5 ks
5 PL
5 PL
5 PL
štipka
Malinová omáčka:
50 g
200 g (mrazené)
z 1/2 citrónu
Malinová zmrzlina:
100 g
100 g
Sneh z bielkov:
5 ks
350 g




Postup

  1. 1

    Najskôr vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny, pridáme olej, múku a vymiešame. Z bielkov a zo soli vyšľaháme sneh, ručne primiešame do žĺtkovej masy, rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo na vymastený a pomúčený plech. Pečieme na 180 °C 12 – 15 minút.

  2. 2

    Po upečení ešte teplý korpus preklopíme na kuchynskú utierku a zrolujeme. Po vychladnutí rozbalíme, natrieme pripravenou omáčkou, alebo malinovým džemom a znovu zrolujeme.

  3. 3

    Malinová omáčka: Cukor necháme skaramelizovať, pridáme mrazené maliny a citrónovú šťavu. Uvaríme, rozmixujeme, prepasírujeme a prípadne ešte zredukujeme na požadovanú hustotu. Malinová zmrzlina: Vanilkovú zmrzlinu vymiešame s malinami, a ak nám zvýšila omáčka, aj tú môžeme pridať.

  4. 4

    Bielky vyšľaháme s cukrom nad parou na tuhý sneh. Roládu nakrájame na 1,5 cm rezy – kolieska. Ukladáme postupne: rez rolády, kopček zmrzliny, ďalšie koliesko rolády, bielkovú penu a pečieme v rúre zohriatej na 220 °C 1 – 2 minúty. Dekorujeme čerstvými malinami.

Diskusia k receptu

klukodvody
Zapomenutá klasika mého mládí, kdy se toto podávalo jako omeleta Surprice nebo také omeleta s překvapením. Hezký recept.
klukodvody
Myslím že ano. Ono to bylo tak před 50 lety hodně populárné a ve slušné restauraci to prostě muselo být na jídelním lístku.
bubaya
Učil, pri omietaní.


čas 42:12
Bef ala mod, omolet surprí, šatobrján......




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia