Pohánkové sušienky
Pohánkové sušienky

Pohánkové sušienky s vlašskými orechami bez lepku

novalim - fotkanovalim, 11. mája 2018. Komerčný recept.
Pohánkové sušienky s vlašskými orechami bez lepku
Foto: novalim

Ďalší zo série pohánkových receptov. Tentoraz sme z pohánkovej múky, zmiešanej s vlašskými orechami piekli pohánkové sušienky. Vcelku jednoduchá príprava, výsledkom ktorej sú chutné, Zobraziť celý popisĎalší zo série pohánkových receptov. Tentoraz sme z pohánkovej múky, zmiešanej s vlašskými orechami piekli pohánkové sušienky. Vcelku jednoduchá príprava, výsledkom ktorej sú chutné, orieškové keksíky, ktoré môžete bez výčitiek zabaliť deťom do školy na desiatu. Sladené kokosovým alebo brezovým cukrom, bezlepkové, z jednodruhovej múky. Môžete si ich pripraviť aj v bezlaktózovej verzii, ak namiesto mlieka použijete vodu alebo rastlinné mlieko.

20 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

200 g
200 g
100 ml
1 ks
200 ml (alebo voda)
1 ČL
1 ČL
120 g (alebo brezový)




Postup

  1. 1

    Najprv v mise vyšľaháme do bleda vajce s cukrom. Potom prilejeme olej a dobre ho rozmiešame vo vajíčkovej zmesi. Ďalej pridáme mleté orechy a vodu (alebo mlieko) a zmes rozmiešame. Napokon vmiešame zľahka pohánku premiešanú so škoricou a kypriacim práškom. V tomto štádiu si môžeme zvoliť cestu, či chceme chrumkavé keksíky (na foto verzia tuhšieho cesta), alebo skôr keksy piškótového charakteru. Pre “piškótové” keksy musí byť cesto polotekuté, t.j. odpadáva z lyžice v redších kúskoch, resp.pomaly steká ako láva. Na rozriedenie cesta možno použiť trochu vody alebo mlieka. Ak chceme keksíky chrumkavé, pridáme striedavo lyžicu orechov a pohánkovej múky, kým sa z cesta nesformuje guľa.

  2. 2

    Piškótovú verziu cesta nanášame na plech vystlaný papierom na pečenie pomocou zdobiaceho vrecka (robíme bodky, ktoré sa na plechu rozlejú), pre druhú verziu odoberáme cesto lyžičkou (alebo naberačkou na zmrzlinu) a robíme na plech s papierom kôpky, ktoré potom dnom pohára stlačíme do tvaru keksíka. Odporúčame zakaždým dno pohára namočiť do vody, aby sa naň cesto nelepilo.

  3. 3

    Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch 10 - 15 minút podľa veľkosti keksíkov. Pri menších piškótkach bude stačiť menej minút.

  4. 4

    Upečené pohánkové sušienky necháme vychladnúť.

    Pohánkové sušienky s vlašskými orechami bez lepku  - obrázok 4

Diskusia k receptu

jack
Môžem použiť aj inú múku,nie?Napr.špaldovú.Lebo receptík sa mi páči a kvôli tomu nebudem kupovať pohánkovú múku;-)
novalim
Nevieme vam, zial, potvrdit, ako sa bude spravat recept so spaldovou mukou. Fungovat by mal, ale je mozne, ze bude potrebne upravovat mnozstva inych prisad, aby ste docielili spravnu konzistenciu cesta. Vsetky nase prispevky su bezlepkove a testovane len s bezlepkovymi mukami, akou je aj samotna pohankova.
Drzime palce!
jack
@Novalim (13.5.2018 20:09)

Ďakujem pekne za odpoveď.Skúsim.Jedlé to určite bude :)