Sunquickový zákusok
Sunquickový zákusok

Sunquickový koláč

anemarka - fotkaanemarka, 25. júna 2018
Sunquickový koláč
Foto: anemarka

Šťavnatý a svieži koláčik, výborný na letné posedenia. Sunquick môžete nahradiť hocijakou inou ovocnou šťavou, ja som použila tento, pretože mi najviac chutí.

60 minút
príprava

Suroviny

9 ks
9 PL
9 PL
2
1 PL
2 PL
štipka
PLNKA:
300 ml
1 bal. (Zlatý klas)
180 g
podla chuti
NÁLEV:
200 - 250 ml
podla chuti
POLEVA:
150 g
2 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Upečieme si dve cestá. Prvé cesto kakaové: Vymiešame 5 bielkov s 5 lyžicami cukru do tuha. Potom postupne primiešavame vanilkový cukor, 5 žltkov, 1 lyžicu oleja a zmes múky, kakaa a štipky kypriaceho prášku. Múku som zmiešala: 2 a pol lyžice hladkej múky s 2 a pol lyžicami polohrubej. Pečieme na 180 °C asi 15 až 20 minút.

  2. 2

    Potom si pripravíme biele cesto. To si pripravíme so 4 bielkov a 4 PL cukru. Opäť miešame dotuha a pridávame vanilkový cukor, 4 žltka, 1 PL oleja a zmes múky (2 PL hladká + 2 PL polohrubá) a štipky prášku do pečiva. Pečieme na 180 °C asi 15 až 20 minút.

  3. 3

    Plnka: Pripravíme si krém z 300 ml mlieka a 1 Zlatého klasu. Po vychladnutí primiešame maslo s práškovým cukrom. Na kakaovú piškótu rozotrieme krém, trochu si necháme bokom.

  4. 4

    Na krémovú vrstvu si položíme bielu piškótu, z ktorej jemne stiahneme vrchnú šupku (alebo kožu), aby sme videli krásnu žltú časť. Tú polievame nálevom pripraveným zo sunquicku zriedeného z vodou. Ja som pridala aj trocha rumu kvôli chuti, ale nemusí tam byť.

  5. 5

    Vrch opatrne potrieme zvyšným krémom. To aby sa nám na vrchu udržala čokoládová poleva. Tú som pripravila zo 150 g horkej čokolády, 2 lyžíc masla a 2 lyžíc oleja.

  6. 6

    Koláčik sa vydaril. Dobrú chuť :)

Diskusia k receptu

viera1
Poprosím autorku o pridanie rozmerov plechu.Tomáš by mohol obohatiť popis receptu o kolonku "rozmery plechu",neskúsení cukrári by sa určite potešili.Ďakujem
2x motyka a haji
viera1
Chcela som pochváliť recept,lebo som zabudla a omylom som klikla na "pekný komentár"... sama sebe :) Ako tu nechodievam,nemám prehľad o tejto novej grafike.
motyka
Je určite výborný. Ja, ale bez rumu. Myslím, že to zmení tu výbornú ovocnú chuť. Určite si ho niekedy upečiem.
redakcia
@Viera1 (25.6.2018 20:38)

Omylom označený Pekný komentár môžete zrušiť ak ešte raz kliknete na tú istú ikonku Pekný komentár.
lilyre
Kedysi som mala recept na takto pomenovaný koláčik, ale kdesi som ho "stratila", ďakujem a vyskúšam
haji
Pěkný recept, stará dobrá klasika. V dnešní době xy rozměrů plechů je fakt dobré rozměr uvádět. I starý praktik je někdy v rozpacích. Zpět k receptu, hned bych dala testovací vzoreček ke kafíčku. Jsi šikulka!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia