Fazuľová polievka
Fazuľová polievka

Terchovská čierna polievka

Daniel Klapač
kuchár hotela Boboty*** vo Vrátnej doline, 6. augusta 2018
Terchovská čierna polievka
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Mlieko a z neho syry, bryndza, tvaroh. K tomu zemiaky, kapusta a slivky, mäso z vôd, z lesa, občas zo zabíjačky či z košiara... Gazdinky horného Považia Zobraziť celý popisMlieko a z neho syry, bryndza, tvaroh. K tomu zemiaky, kapusta a slivky, mäso z vôd, z lesa, občas zo zabíjačky či z košiara... Gazdinky horného Považia však zapojili fantáziu a vymysleli dobroty, o akých nechyrovali ani na kráľovských dvoroch. Určite stojí za to poučiť sa z ich nápadov, pridať svoje a tvoriť jedlá inšpirované týmto regiónom.

4
porcie
80 minút
príprava

Suroviny

400 g (maslová)
100 g
150 g
10 ks
2 ks
150 g
50 g
2 strúčiky
20 g




Postup

  1. 1

    V hrnci uvaríme cez noc namočenú fazuľu.

  2. 2

    Z masla, posekanej cibule a hladkej múky urobíme zásmažku, ktorú zalejeme vývarom (kuracím, zeleninovým, hovädzím). Pridáme klinčeky, škoricu, slivkový džem, sušené slivky a dva strúčiky nastrúhaného cesnaku. Všetko spolu povaríme.

  3. 3

    Uvarenú fazuľu scedíme, primiešame do polievky, ktorú môžeme podávať vo vydlabanom bosniaku.

Diskusia k receptu

mimy
Môj otec pochádzal z Terchovej a fazuľová polievka so sušenými slivkami bola roky rokúce naša štedrovečerná polievka. Pripomenuli ste mi detstvo, presne cítim tú chuť polievky v ústach. Ach tá nostalgia... Až teraz rozmýšlam aká bola moja mamka vzorná manželka, veľa jedál varila otcovi z terchovského kraja, napríklad sme tomu hovorili podlisňák, bolo to zemiakové cesto upečené na plechu, chutné chrumkavé a zapíjali sme to mliekom obyčajne k večeri. Ale zemiakové strapačky s kyslou kapustou a opečenou slaninkou som ako dieťa nemala rada. Boli spoli 58 rokov




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia