Kokosové ježe
Kokosové ježe

Kokosové ježe fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 6. decembra 2018
Kokosové ježe (fotorecept)
Foto: cesminaz

Známy a najmä veľmi chutný koláčik s malou obmenou :-) Kakaové cesto namáčané do bielej čokolády a obalené v kokose...

60 minút
príprava
25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
200 g
100 g mleté
4 ks
200 g
125 g
2 PL
1 dl
3 PL
1 PL
1 bal. (12 g)
štipka
Poleva:
125 g (82 %)
100 g (Milka)
150 g
1 dl
Na obalenie:
200 g




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme potrebné suroviny. Ja tu mám celé orechy, takže som si odvážila 100 g a zomlela ich. Ďalej som si odvážila múku a zmiešala ju v menšej miske s kakaom, kypriacim práškom a soľou.

    Kokosové ježe (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V jednej miske si vyšlaháme dopoly spustené maslo s cukrom a vanilkovým cukrom. Potom pridávame po jednom vajíčko, ktoré zakaždým dobre s maslom prešľaháme. Následne pridáme zamiešanú múku asi na 2x a dobre prešľaháme. Až potom pridáme jogurt a 1 dl mlieka a dobre prešľaháme. Nakoniec pridáme orechy a vanilkovú arómu a premiešame.

    Kokosové ježe (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto vylejeme na plech natretý olejom a vysypaný trochou múky. Dáme piecť do rúry, ktorú sme si dopredu rozohriali na 180 °C na 25-30 minút. Treba si to radšej sledovať a urobiť aj skúšku ihlou. Upečené cesto necháme vychladnúť. Môj plech má rozmer 35x25 cm.

    Kokosové ježe (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kým cesto chladne, si pripravíme čokoládovú polevu... Z udaného množstva vystačí poleva na 1/2 až 3/4 koláča, takže ak chcete ponamáčať celé cesto, tak si urobte dvojitú dávku. Ja som mala na pláne zopár kúskov inak pripraviť a preto mi táto poleva naprosto stačila :-)

    Kokosové ježe (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V malom hrnci si rozpustíme maslo a pridáme doňho cukor, s ktorým to necháme trocha prevrieť, aby sa celkom rozpustil. Potom pridáme nalámanú bielu čokoládu Milka a znova to na najmenšom plameni za stáleho miešania ohrievame kým sa čokoláda rozpustí a masa celkom spojí. Keďže je to poriadne husté, pridáme 1 dl mlieka a zo dve minútky to za stáleho miešania ešte ohrievame. Ono to od mlieka zredne, ale pri tom ohrievaní znovu viditeľne trošičku zhustne. Hotovú polevu dáme za občasného miešania vychladnúť. Namáčať treba do letnej, trolinku teplej polevy.

    Kokosové ježe (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cestu orežeme kraje a pokrájame ho na menšie kúsky, ja som krájala na 5,5x4 cm :-) tak mi to vyšlo. Každý kúsok dobre ponamáčame do letnej polevy a následne obalíme v kokose. Ja som chcela mať z jedného cesta hneď dvojaký koláčik, takže som zopár kúskom natrela boky jahodovým džemom a pováľala v kokose :-)

    Kokosové ježe (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Koláčik je najlepší keď postojí zopár dní, vtedy je tá chuť celkom iná než za čerstva :-) Cesto je výborné, také ľahučké a polojemné, v žiadnom prípade nie je ťažké a suché :-)

    Kokosové ježe (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Skladujeme skryté v chlade :-)) Nech vám chutí!

    Kokosové ježe (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

fialka49
Kokosové ježe robievam z iného cesta - s medom - koláčik je po upečení hutnejší a pri máčaní sa nedrobí. Moje ježe sú vo vnútri žlté a dobre pasuje máčať ich do tmavej čokoládovej zmesi a obaliť v kokose. Dobrý kontrast - takisto ako tmavé máčať do bielej čokolády. Dostal ma tento recept po každej stránke, nielen surovinami, ale aj máčaním do bielej čokolády. Určite ho tento rok vo vianočnom pečení zamením za môj dlhoročný recept. Už sa teším.
cesminaz
@Mata36 :-) to klasické poznám a občas robievam aj ja,ale tentoraz som to chcela vyskúsat opačne :-) @Fialka49 čo spomínas je totálna klasika :-) Viem ze sa robí hutnejšie cesto,ale nezvyknem ani príliž hutné robit.Toto je po vychladnutí super,nieje velmi hutné,je skôr také trošku jemnejšej a vláčnejšej konzistencie,ale tvar drží v kazdom pripade pokope.Pri namáčaní nieje ani náhodou žiadny problém s mrvením,alebo ze by padalo z vidličky :-) Budem rada ak vyskúsas a potom sa tu so svojimi skúsenostami a názorom podelíš ;-)
motyka
Aj my tradične na Vianoce - ako Mata3636. Tie tvoje sú lákavé, krásne zasnežené, budú podľa teba. Určite napíšem aké boli. Dúfam, že nezabudnem.
haji
To je super recept. Také poznám ve "světlém" provedení s medom. No a teď budu mít ještě receptík v "tmavém". Nehledě na to, že je to fakt fenomenální a jednoduchý postup, s vynikajícím výsledkem - jak na vzhled, množství i chuť. Bezvadný receptík, díky za něj!! milá @Cesminaz , jsi šikulka!!
rubyrom
Tak to je super! Podobný recept jsem již dělala, ale toto je zas něco nového pro mne. Takže já udělám polovinu obalenou v kokosu a na druhou polovinu použiji na obalení mleté ořechy. Takhle se zavděčím oběma mladým rodinám. Jedni mají rádi kokos a na ořechy mají alergii. Druzí nemají rádi kokos, ale ořechy milují. Takže tak. Ukládám do KK. Děkuji.
olinecka
Poznám ježkov,ale tam poriadne , nasnežilo,super chválim.Najlepsia klasika a bielu čokoládu mám rada.
siisa
Už som ich dávno nerobila, tieto nám veľmi chutia. Máš ich krásne :)
kristina47
ja robím každé vianoce len ale tu lasiku,tento recept ma oslovil možná urobím oboje.
cesminaz
@Olinecka @Siisa @Kristina47 dakujem vam za vase milé slová :-) Je tiež taký istý dobrý ako ten "originál" :-) Este máme 4-5 kúskov a môzem povedat,ze teraz po štyroch dňoch je najlepší :-) Ale to vie hádam každý kto tento koláčik pozná,ze sa musí robit dopredu,nech kludne postojí hoci aj týžden ;-) Pekný den vám prajem.
danda3
Tak toto ma dostalo, milá @cesminaz. Mama kedysi ježe robievala, ale potom prestala a ja som ich tiež ešte nikdy nepiekla. Práve v deň, keď si ich sem pridala, som sa túlala po nete a hľadala na ne recept, našla som aj takéto biele, ale s iným cestom a Tvoje sa mi páči viac. Už mám napečené, ešte rezy na budúci týždeň, ale toto ma veľmi láka.
babinka
Prvýkrát som ich včera urobila, do polevy som pridala viac mlieka, aby sa ľahšie obalovalo a párkrát som ju prihriala, aby bola tekutejsia. Podarilo sa mi obaliť s týmto množstvom cely koláč. Manžel po ochutnani mi zakázal tieto koláčiky pribaliť do škatúľ na rozdávanie . Takze veľká pochvala za recept


cesminaz
@Danda3 aj moja mama nám ich zvykla piect :-) ale to tú klasiku so žltym cestom a tmavou čokoládou. Tieto sú tiež výborné! @Babinka no super,velmi sa teším ze vám chutia! O 2-3-4 dni chutia ešte ovela lepšie ;-) Dakujem za správu aj s fotkou!
jack
Krásne sú.Ja som dnes piekla tie klasické:) U nás nesmú chýbať.Vyskúšam určite aj tvoje.
beatacsontosova
Odskusane a uz doslova zozrate :) robila som na mensi plech (pri dalsich 12 druhoch vianocnych sladkosti bola cela davka privela), uprimne som na cesto zabudla, upiekla v nedelu, supla do velkej misy a zabudla, v stredu som tak rozmyslala co mi chyba a to jeze!!! Tak som ich balila az v stredu a prvykrat chutnala v sobotu, vynikajuce, stavnate, s cestom sa mi robilo.super, nie prilis makke ani nie suche, doteraz som jedla vzdy iba klasicke jeze ale teda musim uznat ze tieto su tiez super, urcite budem.zaradovat aj buduci rok:)
cesminaz
@Beatacsontosova (29.12.2018 21:21)

Super,tešim sa tvojej správe a som velmi rada,ze chutilo :-) Najlepšie sú ked sa nechajú postát pár dní.Aj u nás mali velký úspech,najmä väčší syn ich lúbi.Dakujem za odozvu aj s fotkou :-)
milad
Práve som dokončila. Robila som polevu z dvoch dávok, a asi štvrtina celého množstva sa zvýšila. Ale nevadí, som schopná ju zjesť len tak...hoci je dosť sladká. Nabudúce asi trochu uberiem cukru, ale určite sa k receptu vrátim. Príjemná obmena klasických ježov. Ďakujem za recept. Pekné a zdravé Vianoce!
cesminaz
@milad (21.12.2020 20:21)

Ahoj. Som rada, že si vyskúšala a že chutia :-) Vdaka za správu. Prajem tiež príjemné a pokojné dni :-)
malina
Tak jsem letos na Vánoce zkusila tento recept a musím uznat,že jsou vynikající.Jediné,co jsem ubrala byl cukr v polevě a stejně bylo ještě dost sladké.Příště ještě uberu a bude to supr čupr.Jsou daleko lepší než klasické ježe.Mockrát Vám děkuji za receptík.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia