Krupicová kaša
Krupicová kaša

Spomienka na detstvo - Krupicová kaša

macka78 - fotkamacka78, 21. januára 2019
Spomienka na detstvo - Krupicová kaša
Foto: macka78

Krupicová kaša mi vždy pripomenie detstvo, zahreje a hodí nás do rodinnej pohody. A to je to, čo z času na čas všetci potrebujeme...

2
porcie
5 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 ml
5 PL
2 - 3 PL
kúsok
 (škoricový cukor)
štipka




Postup

  1. 1

    1/3 mlieka dáme variť do hrnca, postupne pridáme zvyšné mlieko, v ktorom sme si rozmiešali krupicu s cukrom ( ja som použila trstinový), štipkou soli a varíme do zhustnutia.

  2. 2

    Krupicovú kašu podávame s plátkom masla, so škoricou a Grankom...

Diskusia k receptu

haji
U nás pod názvem "pohádka mládí". Nadělala jsi mi chutě. Dávám klasické kakao, moučkový cukr, dostatek máslíčka. I skořici na obměnu, ale to méně často. Vděčná dobrota!
mirop
Nic proti... U mna hrozna spomienka .. dodnes vo mne vyvolava davivy reflex :)
haji
Ještě jsem si vybavila jednu variantu - krupicovou kaši politou rozmačkanými jahodami s cukrem. Dá se jíst teplé i studené. Má nezaměnitelnou chuť. Máslo už nepřidáváme, jahody s cukrem bohatě stačí. V dětství nám ji maminka někdy udělala, když byl "přetlak" jahod. Moc mi to vždy chutnalo.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
So škoricou ..... U mňa predstavu, že sa povraciam vyvoláva spomienka na školskú rajčinovú polievku s hrčou ryže .....
mariaklara
v sobotu som robila päť porcií...:-D my len s grankom, ale v detstve nám maminka aj škoricou trochu privoňala kašičku... :-)
evelynba
Krásna spomienka, aj keď u mňa ani nie tak na detstvo, ako na roky, keď boli chlapci ešte doma, to som každú nedeľu robila všetkým trom chlapom na raňajky kašu, väčšinou krupicovú, niekedy som obmenila za ryžovú, ovsenú alebo tzv. guličkovú (tak to nazvali chlapci), t.j. z tarhone varenej nasladko v mlieku. Krupicu som používala hrubú, nie detskú, tú mali radšej. A robila som podobne ako @Haji , s klasickým kakaom, práškovým cukrom (krásny farebný kontrast) a s jazierkami rozpusteného masla. Mňam, milovali sme to všetci. Vďaka za pripomienku.
terinka55
V mladosti som pri nej vzdychala a akosi mi nešla... Syn a muž ju majú radi, tak som po troške aj ja skúšala.
Teraz, na starobu, že mňam :-)
Tiež vopred namáčam, ale rovno do mlieka a hrniec pred varením vytriem maslom. Dobrota.
atulienka
Úžasná dobrota. Moja maminka zvykla urobiť tuhšiu kašu, dala ju na dosku potretú maslom, vyhladila na hrúbku cca centimeter a možná aj kúsok viac. Keď vychladla, nakrájala z nej obdĺžniky vo veľkosti asi 7 x 4 cm, obalila v klasickom trojobale a vypražila. Ešte teplé "kroketky" potrela ríbezľovým alebo malinovým džemom. Bola to pochúťka.
trencanka
@Fialka49 (22.1.2019 11:52)

Mne mama vmiesala do hotovej kase zltok! No aj tak vykrmene som vyzerala!! Tu boli polozene zaklady mojho vztahu k dobremu jedlu a gurmanstvu!!
popoluska340
Robievam si aj ja krupicovu kasu na ranajky,ci so skoricou,alebo s grankom.Som bezlepkarka a pouzivam jemnu ryzovu krupicku a mnaaam.


macka78
@Popoluska340 (24.1.2019 16:10)

Super, robila som aj z ryžového mlieka a špaldovej krupice, bola vynikajúca... ale túto klasiku robievam iba deťom... Vyskúšam ryžovú krupicu. Ďakujem za tip
soncya
Mňam, u nás aj na riedko s polovičnou dávkou krupice ale pokryv musel byť. Zajedala sa makovkou.
A mužovi som musela dorábať hrčky....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia