Domáci tvaroh
Domáci tvaroh

Tvaroh z jogurtu fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 11. marca 2019
Tvaroh z jogurtu (fotorecept)
Foto: cesminaz

Veľmi chutný doma vyrobený hrudkovitý tvaroh z gréckeho jogurtu. Používam ho najmä do böreku :-) Recept pridávam, lebo som tu taký ešte nenašla.

10 minút
príprava
15-20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 PL čerstvá
1 kopcovitejšia KL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si grécky jogurt. Ja kupujem tieto dva z Lidla, jeden má kilo a druhý len 400 g. V chuti sa troška líšia, na jedenie mám radšej ten v kelímku. Použijete, ktorý chcete, hlavne nech ho je 1 kg :-) Ja som robila tvaroh teraz z toho 1 kilového kýblika.

    Tvaroh z jogurtu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Jogurt dáme do jedného hrnca, pridáme 1 PL citrónovej šťavy a 1 kopcovitú KL soli. Premiešame a na malom ohni za častého miešania privedieme do varu. Keď sa už jogurt začal pomaly variť, už ho miešať netreba, fakt len 2-3x opatrne po celý čas varenia. Takto pomaličky varíme cca 15-20 minút. Potom celé scedíme do jednej čistej utierky a necháme troška ochladnúť. Keď už nie je také horúce, tak ho skrútime a troška z neho ešte vytlačíme tekutinu.

    Tvaroh z jogurtu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z 1 kg jogurtu vyjde 300 g tvarohu. Tvaroh chutí výborne, je taký slano-kyselkavý a je o trocha suchší než tie hrudkovité z obchodu. Ale ja mám práve tú konzistenciu na tomto tvarohu najradšej :-)

    Tvaroh z jogurtu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pre jeho skvelú slano-kyselkavú chuť, ho používam ako plnku len do böreku. Börek chutí s týmto tvarohom výborne :-)

    Tvaroh z jogurtu (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

cesminaz
@Monty469 @Finczi kludne vyskúšajte,tento spôsob mám od svokry :-) Robí aj normálne z mlieka,ale aj takto z jogurtu.Jogurt sa môže použit aj iný,ale mne to najviac chutí z gréckeho :-) @Izabelka vdaka pekne :-) Príjemný večer všetkým.
1x haji
denyany
Vyskúšam, tvaroh mám veľmi rada, hocikedy si dám len samotný. A doma som tvaroh nerobila poriadne dlho.
mimit
Recept vyzera uzasne! Na co by sa dal podla teba tento tvaroh este pouzit?
haji
Určitě pekný recept, praktický!
cesminaz
@Denyany kludne vyskúšaj,je to raz dva hotovo :-) A aj samotný je velmi chutný,taký kyslovkavý trocha na slano.Ak ho chces mat trocha vláčnejší,tak ho nemusíš vyžmýkat ako ja,len ho sced a nechaj chvílu odkvapkat :-) @Mimit na čo len chceš,ale skôr na všetko slané.Ako plnku do rôznych múčnych jedál,alebo na rezance,na halušky,alebo na opečenú cestovinu...vlastne všade,kde tebe bude pasovat :-) @Haji dakujem za komentík :-) Pekný den všetkým!
siisa
Toto som ešte nevidela ani nepočula, ale je to zaujímavý recept. Jogurt je kyslastý, tak aj tvaroh bude tak chutiť, stojí to za vyskúšanie. Vďaka, že si sa podelila o recept.
cesminaz
@Siisa ano tvaroh je chutovo ako ten jogurt z čoho ho varíš :-) Kludne vyskušaj,je velmi dobrý. @Beatabs ano iste by to šlo.Len nedaj sol a nechaj ho menej odkvapkat,aby si ho mala vláčnejší :-)
mijaita
Vyrabim rada labneh z jogurtu, miluju slovensky hrudkovy tvaroh, urcite si udelam i tenhle. Urcite nebude stat 7€/kg :-)
sovka62
Toto určite vyskúšam. Z domáceho jogurtu (určite sa vyrovná gréckemu) robievam krémový syr (čosi ako Philadephia, či Mascarpone), je výborný. Tak vyskúšam aj tvaroh. Mám ho rada len tak s ničím, na posedenie pokojne štvrť kila a mám rada všetko tvarohové, na sladko aj na slano.
sovka62
@Mijaita , veru, na tú cenu tvarohu sa ťažko zvyká. Kedysi ho vláda dotovala (do roku 1989) ako potravinu zvláštneho významu (hlavne kvôli deťom a hlavne kvôli vápniku). Výrobná cena bola 40 Kčs za kilogram a predával sa za 12 Kčs za kilogram. Ostatne skoro všetky potraviny boli dotované 25-percentnou zápornou daňou. Dnes sa už nedotuje nič, ani len dojčenská výživa, deti už nepotrebujú vápnik a ak áno, nech sa rodičia starajú, keď ich chceli mať. Hlavne, že stonáme nad demografickou krivkou.
2x sashan a dr




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia