Slaný špenátový koláč
Slaný špenátový koláč

Börek špenátovo-syrový fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 11. mája 2019
Börek špenátovo-syrový (fotorecept)
Foto: cesminaz

Výborný börek so syrom a s čerstvými lístkami špenátu :-) Je to jeden z najchutnejších börekov.

60 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
cca 3,5 dl vlažná
1 KL
Plnka:
cca 200 g
cca 200 g čerstvý
Na potieranie:
podľa potreby
125 g (82 %)
1-2 PL
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku a soľ. Následne pridávame vodu stále podľa potreby a vypracujeme polotuhé, trocha lepkavé cesto, ktoré sa začína oddeľovať od misky. Občas je potrebné 3,25 dl vody a inokedy zas 3,5 dl vody, to záleží aj od múky. Cesto ešte pomocou trochy múky v miske premiesime do bochníka. Potom si na papier položený v strede stola na čistej plachte natrieme trocha oleja a položíme naň cesto. Následne celý bochník poriadne zo všade natrieme olejom a zakryjeme miskou na 20 minút.

    Börek špenátovo-syrový (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatiaľ si pripravíme všetko potrebné na plnku. Ja používam turecký kravský syr, sú dvojaké, jeden tvrdší čo sa dá rozmrviť a druhý je krémový. Oba sú výborné na to, ale na tento druh böreku používam radšej ten tvrdší. Jeden krúžok úplne stačí, má cca 200 g. A ďalej tu mám čerstvý špenát z mojej záhrady, ktorému potom lístky 2-3x prekrojíme. A napokon si spustíme aj maslo, ktorým budeme börek polievať.

    Börek špenátovo-syrový (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po uplynutí času s cestom ihneď pracujeme ďalej. Najprv ho rukami rozťapkáme do tvaru veľkého kruhu. Ak sa málo šmýka, kľudne ho ešte trochu popolievajte olejom. Potom obe ruky vopcháte pod cesto a jemne, ale pritom rýchlejšie rozťahujete cesto od stredu smerom k sebe na tenučko. Urobte najprv jednu stranu stola a potom druhú. Je naozaj ako žuvačka, ide to strašne rýchlo, za 5 minút máte cesto natiahnuté na veľkosť stola 70x110 cm.

    Börek špenátovo-syrový (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Celé cesto hore-dole popolievame maslom. Následne rýchlo prehodíme najprv jednu stranu cesta a potom druhú tak, aby sa protiľahlé strany prekrývali. Ja to "hýbem/skladám" presne podľa papiera, lebo mám taký veľký plech. Následne na cesto porozsýpame polovicu syra a dáme polovicu špenátu. Celé trochu osolíme a prikryjeme jednou stranou cesta. Popolievame ju maslom, dáme zvyšný syr aj špenát, osolíme a zakryjeme napokon aj s druhou stranou :-) Toto skladanie böreku si treba prispôsobiť veľkosti vášho plechu, môj má 35x37 cm.

    Börek špenátovo-syrový (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Börek spolu s papierom prenesieme na plech a celý natrieme zvyšným maslom (5-6 PL), ktoré sme zmiešali s 2 PL jogurtu. Napokon ešte posypeme černuškou so sezamom a dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 35 minút.

    Börek špenátovo-syrový (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Börek ešte horúci potrieme kúskom masla, ale kto má rád viac chrumkavé, ten potrieť nemusí :-)

    Börek špenátovo-syrový (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Skoro mi už nezostalo čo fotiť, keďže si mi hladoši už posadali okolo stola a každý si ešte z teplého kúsok odtrhol k polievke :-) Chutí naozaj výborne a väčšinou sa na jedno posedenie aj celý zje. Dobrú chuť!

    Börek špenátovo-syrový (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

farbuska
Ako vždy, skvelá inšpirácia. Ja som ešte cesto na borek nerobila (používam hotové lístkové), tak po tvojom návode skúsim. Ďakujem za recept aj za inštruktáž.
frezia68
Krásna práca. Priznám sa,že som robila ťahanú štrúdlu len 2x v živote a to som bola mladá.
ivet74
Tak toto skúsim. Inak sa nemozem. Vaše recepty milujem. Nezlyhal ani jeden. A rada sa k vyskusanym vraciam. Dnes som robila váš pita chlieb
denyany
Borek podľa teba som už robila, kedysi dávno. Bol výborný, tiež so špenátom. Si veľmi pracovitá a šikovná. Peknú nedeľu želám.
terinka55
@Kvakac (11.5.2019 14:11) ,
Priznám sa, bez mučenia, že už roky nie. Toto som robievala v časoch minulých, keď neboli vymoženosti dnešnej doby.,, ale vedela som a viem to, čo neuberá nič z toho, že ČEZMINAS je v tomto neprekonateľná a ozaj že veľmi, ale veľmi usilovná a šikovná.
Rozkecala som sa, prepáč, všetkým peknú nedeľu!


cesminaz
@Haji @Terinka @Izabelka @Olinecka @Frezia68 dakujem vám krásne za nahliadnutie a za vaše milé komentáre,som rada,že sa vám recept páči :-) @Farbuska kludne skús,neboj sa,toto cesto sa naťahuje samo od seba,netreba vela námahy :-) A lístkovému sa toto v žiadnom prípade nevyrovná! @Ivet74 :-) dakujem si zlatá.Rada počujem že je niekto s vyskúšanými receptami spokojný :-) Odporúčam ti vyskúšat aj tento,je to fantastické jedlo :-) @Denyany :-) no hej,mám ich tu viac,aj z tenkého válkaného a aj z kysnutého cesta :-) Každý si môže vybrat,ktorý mu je viac po chuti. Pozdravujem.
cesminaz
@Kvakac a @Terinka :-) viete,vôbec to nieje také ťažké ako sa to na prvý pohlad možno zdá.Ok,niektoré cestá sa možno naťahujú tažko :-/ ale toto je fakt hračka! Treba len vyskúšať :-) Verte,že sa to oplatí,lebo chuť válkaného böreku a ťahaného je úplne iná :-) Prajem každému príjemnú nedelu!
cesminaz
@Amelia11 (12.5.2019 08:55)

Môžeš použit na Slovensku dostupnú kravskú hrudku,alebo obyčajný hrudkovitý tvaroh :-) Ak chces,tak si ten tvaroh okvapkáš citrónom a dosolíš aby dostal syru podobnú chut,alebo len čisto tvaroh dáš.Robievam aj čisto s tvarohom,je tiež výborný.
zinnajdha
Najľahšie je pozerať sa na prípravu. Asi treba aj prax. Krásna práca a fajnový výsledok. Ukladám a určite skúsim.
radost
@Cesminaz (12.5.2019 12:31)

ty dobrá víla
dnes ma knižka potešila..
zo srdca ti želám zdravie-šťastie
aj majetok nech vám rastie
strácam slová
ďakovať chcem zas a znova..
aj redakcii ďakujem
plní sa mi o dobrých ľuďoch sen
Ď A K U J E M
cesminaz
@Rubyrom :-) dakujem pekne za pochvalu! @Zinnajdha :-)) ale jasné,že pozerat sa je najlahšie a zjest to ešte lahšie :-) Ano uznám že trochu praxe nezaškodí,ale zvládol by to podla mna dost dobre aj začiatočník :-)
cesminaz
@Radost (13.5.2019 10:57)

Milá @Radost teším sa,že ťa knižka potešila :-) Možno ťa niečo v nej zaujme a upečieš niečo sladkého vnúčatám :-) Prajem ti tiež vela zdravia a príjemný deň!
1x haji
anikahl18
Hmm urcite vyskusam. Moje obľúbené ,keď sme v KKTC robia to čerstvé každý deň . Syr kúpim z tureckého obchodu. Pozerám ze ty máš biely turecky ...
mijaita
Tak asi budu muset se s tim nekdy utkat. Vypada suprove. Predpokladam, ze syr, tvaroh, je mozne pouzit jakykoliv? Napadl me cottage smichat se slovenskym, hrudkovym tvarohem?
cesminaz
@mijaita (28.9.2022 10:17)

Ano syr môžeš použiť aký chceš, ale tvaroh s petržlenovou vňaťou je dosť nevýrazný. Ja by som odporučila ten Cottage sám alebo ako píšeš zmiešať. Ale určite tam daj aj pár kvapiek citrónu, dostane to syrovejšiu chuť🙂 Inak výborná je aj kombinácia tvaroh/syr + petr.vňať + cibula.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia