Pomarančový koláč
Pomarančový koláč

Francúzsky pomarančový koláčik

paploska - fotkapaploska, 5. mája 2019
Francúzsky pomarančový koláčik
Foto: Paploska

Dnes bolo poriadne upršané počasie a jediná aktivita, ktorú som bola ochotná spraviť bolo upiecť tento ľahký koláč. Je šťavnatý, a ak máte chuť Zobraziť celý popisDnes bolo poriadne upršané počasie a jediná aktivita, ktorú som bola ochotná spraviť bolo upiecť tento ľahký koláč. Je šťavnatý, a ak máte chuť môžete si k nemu pridať šľahačku, šľahačku s mascarpone alebo len sladký jogurt. Nám stačila káva :-)

12
porcií
20 minút
príprava
35 minút
na 180  °C

Suroviny

6 ks
100 g
100 g
150 g
200 g
1 KL (BIO)
2 KL strúhaná
300 ml
z 1 citróna
1 PL
100 ml




Postup

  1. 1

    Oddelíme žĺtky od bielkov (musia mať izbovú teplotu). Bielky vyšľaháme do tuha, žĺtky šľaháme do peny s hnedým cukrom. Múky, spolu so škrobom, preosejeme a spolu s postrúhanou pomarančovou kôrou pridáme k žĺtkom, a nakoniec vmiešame roztopené a vychladnuté maslo. Pomaly a jemne pridáme sneh z bielkov.

    Francúzsky pomarančový koláčik  - obrázok 1
  2. 2

    Do tortovej formy vystlanej papierom vylejeme cesto. Pečieme cca 35 minút na 180 °C.

    Francúzsky pomarančový koláčik  - obrázok 2
  3. 3

    Odšťavíme pomaranče a 1 citrón, pridáme 1 KL kokosového cukru a mierne zohrejeme. Na koláč vylejeme celú šťavu. Pekne to vsiakne. Na vrch som dala pomarančový džem a hodili by sa lupienky, ale mala som len mandľovú múku, tak som dala ju. Môžete si k nemu pridať šľahačku alebo krém s mascarpone. Výborne chutí s kávou. Dobrú chuť.

    Francúzsky pomarančový koláčik  - obrázok 3
  4. 4

    A už sa teším na skvelé paradajkové recepty :-))

    Francúzsky pomarančový koláčik  - obrázok 4

Diskusia k receptu

angelikasch
Suroviny podľa môjho názoru celkom nezodpovedajú receptu v autorkinom podaní. Mascarpone, šľahačku ani jogurt autorka nepoužila, sú len akousi voliteľnou nadstavbou, ale sú medzi surovinami, dokonca pred maslom, ktoré patrí do cesta. Dalo by sa to nejako upratať @redakcia ? Trebárs tak ako sa členia suroviny na cesto a plnku doplniť pred mascarpone, šľahačku a jogurt niečo v štýle "Na vrch (nemusí byť)"?

Z postupu receptu navyše úplne vypadol kukuričný škrob, podľa surovín ho vraj ide do koláča 100 gramov.

PS: Ak je v tej krabici od Dr. Oetkera Zlatý klas na foto pri bode 1, nie je to čistý kukuričný škrob, ale pudingový prášok. A to je rozdiel. Mimochodom, ani žiaden pudingový prášok sa v postupe nespomína.
haji
Pěkný recept, ráda bych ochutnala. Pěkná fota, máš krásné planty!
paploska
@Angelikasch (5.5.2019 22:26)

anelika, recept upravený podľa požiadavky :-) tá šľahačka a mascarpone boli spomenuté hneď v úvode a preto boli medzi ingredienciami. Ale keďže ste mali prvý koment zmenila som to na čitateľnejšiu verziu.
paploska
@Haji (6.5.2019 12:14)

Ďakujem Haji, to vypestovala moja šikovná kámoška, nie ja. Ale aj tak sa z nich vytešujem :-)
1x haji
paploska
@Gerberka (6.5.2019 15:14) je v nom 300 ml stavy a citron, ide skor o babkovy typ cesta. Nam chuti bez maslovej ci slahackovej plnky. Ale viete ju doplnit, podla chuti.

marienka44
Samé nedostupné a nezvyklé suroviny, ktoré nemajú bežne gazdinky v špajzi, napr. mandlová múka, kokosový cukor atď. Takže na pečenie sa treba vopred pripraviť a nakúpiť. :-(
evanaaa
No, @Marienka44 , asi zrejme nikde nechodíš....mandľová múka je síce menej dostupná, v špeciálnych predajniach ju nájdeš, ale kokosový cukor dostať aj v Bille alebo v Kauflande, možno aj inde, nepozerala som, sama mám doma....a ostatné suroviny sú dostupné.
Mne sa koláč páči, či je suchý alebo mokrý :) ako spomenula @Paploska , ako bábovka a tie pridané chute ho len obohatia. Treba spraviť a potom kritizovať.....
zolik
@Marienka44 (7.5.2019 14:40)

Mandlovu muku som posledne kupila v DM drogerii. Kokosovy cukor nepouziavam ani ja. Iba hnedy trstinovy.

@Paploska
inak, sikovny recept.
marienka44
@Evanaaa (7.5.2019 19:00)

Môj zámer nebol kritizovať, nepochopila si ma. Ja som chcela povedať, že keby som sa rozodla znenazdajky dnes tento iste skvelý múčnik urobiť, doma nemám k tomu základné suroviny, lebo ich neskladujem, bežne ich nepoužívam každodenne. Už som sa poučila, že je zbytočné do zásoby kupovať suroviny, ktoré použijem len zriedkavo.
No, už žiaden koment nebudem dávať, som veľmi chorá a nepridáva mi to na zdraví, keď si prečítam samé negativistické odozvy a reakcie na moje úplne nevinné poznámky.
paploska
@Marienka44 (8.5.2019 04:34)

Ja som to ani nebrala negativne :-) chapem, ze kazdy ma doma suroviny z ktorych vari bezne. Aj mne sa stane, ze nakupim a potom vyhodim, lebo nestihnem spotrebovat. Co ma dost mrzi :-) a tu mandlovu muku som mala na makronky, niekedy som ich rada piekla. Ale mame teraz malu zabu a tej nedavam take precukrovane sladkosti, tak som hladala jej vyuzitie v inom kolaci. Pekny den.
1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia