Syrový chlieb
Syrový chlieb

Acharuli Khachapuri - Syrový gruzínsky chlieb fotorecept

sisinkacik - fotkasisinkacik, 11. júla 2019

Khachapuri je spojením špeciálneho syra (khacho) a chleba (puri), ktoré je gruzínskym národným jedlom. Každý región má vlastnú variáciu na daný chlieb. Tento je Zobraziť celý popisKhachapuri je spojením špeciálneho syra (khacho) a chleba (puri), ktoré je gruzínskym národným jedlom. Každý región má vlastnú variáciu na daný chlieb. Tento je z Adžarska, ktoré sa nachádza na juhovýchode Gruzínska a keďže je pri mori, tak ich khachapuri má špecifický tvar lode s vajíčkom uprostred, ktoré reprezentuje slnko. Recept som sa naučila počas kurzu gruzínčiny a snáď zaujme aj vás tak ako mňa. Hrnček som použila s objemom 250 ml.

2
porcie
30 minút
príprava
17 minút
na 250 °C

Suroviny

Cesto:
10 g
1/2 ČL
1/2 ČL
2/3 hrnčeka
1/3 hrnčeka
2 ČL
2 hrnčeky
Plnka:
250 g
250 g
2 ks




Postup

  1. 1

    Vo väčšej miske zmiešame múku, soľ a cukor.

    Acharuli Khachapuri - Syrový gruzínsky chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V druhej miske zmiešame vodu, mlieko, ktoré zahrejeme a pridáme droždie. Premiešame a po chvíli pridáme olej.

    Acharuli Khachapuri - Syrový gruzínsky chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    K suchej múčnej zmesi pridáme tekutiny a zamiešame, najprv vidličkou a potom si na ruku dáme trochu múky a prepracujeme rukou. Podľa potreby si vždy ruku pomúčime. Cesto prikryjeme fóliou a dáme na teplé miesto kysnúť na hodinu a pol až 2, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.

    Acharuli Khachapuri - Syrový gruzínsky chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kým cesto kysne, pripravíme si plnku, ktorá pozostáva z 2 druhov syra. Touto kombináciou sa snažíme napodobniť štruktúru a chuť gruzínskeho syra.

    Acharuli Khachapuri - Syrový gruzínsky chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Syry nastrúhame a premiešame.

    Acharuli Khachapuri - Syrový gruzínsky chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vykysnuté cesto premiesime a rozdelíme na 2 časti.

    Acharuli Khachapuri - Syrový gruzínsky chlieb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto rozvaľkáme na papieri na pečenie a po obvode nasype syr.

    Acharuli Khachapuri - Syrový gruzínsky chlieb (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Okraje zahneme, konce spojíme a pretočíme 2 až 3 krát. Vyformujeme tvar lodičky.

    Acharuli Khachapuri - Syrový gruzínsky chlieb (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Premiestnime na plech a do stredu nasypeme polovicu syrovej zmesi.

    Acharuli Khachapuri - Syrový gruzínsky chlieb (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Postup zopakujeme aj s druhou polovicou cesta a dáme do vyhriatej rúry na 250 stupňov. Pečieme 15-20 minút na najnižšej možnej poličke do zlatohneda. Mne trochu syr vytiekol, ale to na chuti neubralo.

    Acharuli Khachapuri - Syrový gruzínsky chlieb (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Vyberieme z rúry a v strede urobíme jamku na vajíčko. Vajíčko sa snažíme rozbiť tak, aby žĺtok ostal celý. Pečieme 2 minúty.

    Acharuli Khachapuri - Syrový gruzínsky chlieb (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Vyberieme z rúry a ešte horúce okraje potrieme maslom a do stredu tiež pridáme kúsky masla.

    Acharuli Khachapuri - Syrový gruzínsky chlieb (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Khachapuri sa je rukami. Konce lodičky odtrhneme a stred, teda vajíčko s maslom a syrom, premiešame. Ďalej si z cesta postupne odtrhávame a namáčame do stredu.

    Acharuli Khachapuri - Syrový gruzínsky chlieb (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Želám vám dobrú chuť. V gruzínsku sa jedno khachapuri servíruje pre jednu osobu, ale zasýti 2.

    Acharuli Khachapuri - Syrový gruzínsky chlieb (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

haji
Zajímavý recept, sbíhají se mi sliny. Díky za rozšíření obzorů!
babulicka
jedla som ho v Gruzinskej restauracii - fakt skvely , dufam ze sa mi podari priblizit k tomu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia