Pečená plnená paprika
Pečená plnená paprika

Dolma/Plnená paprika fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 30. júla 2019
Dolma/Plnená paprika (fotorecept)
Foto: cesminaz

Výborné, jednoduché jedlo zo sezónnej zeleniny. Podľa fantázie ho môžete pripraviť stále inej chuti :-)

60 minút
na 190 °C

Suroviny

Na plnku:
300 g mleté
200 g
2 ks
2 KL
0,5-1 KL
1 KL (chilli)
2 KL
podľa potreby
Zálievka:
2 PL (paradajkové pyré)
0,25 dl
0,25 dl
podľa chuti
cca 0,75 l horúca
 čerstvá
Okrem toho:
200 g




Postup

  1. 1

    V tomto období sa čerstvá zelenina veľmi hodí na plnenie. Je to jedlo vďačné, jednoduché a chutné :-) Pripravíme si papriky (7-10) podľa potreby, zopár paradajok a zo 2-3 najlepšie bacuľaté baklažány :-) Väčšie paradajky prekrojíme, paprikám opatrne obkrojíme vrch tak, aby zostal spolu s jadrovníkom ako klobúčik, ja to zvyknem po naplnení vopchať naspät do papriky :-) A napokon baklažán, ktorý pozdĺž pozakrajujeme tak, aby pri hlavičke ešte stále držal a dobre každý plátok pomedzi osolíme.

    Dolma/Plnená paprika (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Budeme potrebovať mleté mäso a ryžu. Ryžu si pred plnením do 3/4 uvaríme, čiže nie celkom do mäkka, nech ešte chrumká. Potom v jednej miske zmiešame dokopy ryžu, mäso, na drobno pokrájanú cibuľu, všetky koreniny a soľ. Dobre premiešame a dáme zatiaľ bokom.

    Dolma/Plnená paprika (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ďalej si pripravíme syr. Ja tu mám turecký kravský v slanom náleve. Syr nakrájame na plátky a posypeme čiernym korením. Napokon si pripravíme aj zálievku. Zmiešame paradajkové pyré/hustý pretlak, olej, soľ, vodu a nakrájanú bazalku. Ak chcete, kľudne pridajte aj iné čerstvé bylinky.

    Dolma/Plnená paprika (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Papriky naplníme a uložíme na pekáč. Medzi dáme paradajky a aj baklažán. Do zárezov baklažánu dáme už pripravený syr a celé zalejeme zálievkou. Takto dáme piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 190 °C na cca 1 hodinu. Treba si to sledovať.

    Dolma/Plnená paprika (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A už hotové,upečené jedlo :-) Ja som v polovici pečenia pridala na kúsky pokrájané 82 %-né maslo, to dodá ešte lepšiu chuť. A kto chce, si pred koncom pečenia môže na vrch nasypať aj strúhaný syr a nechať tak spolu ešte dopiecť/zapiecť :-) Ja som teraz nedala.

    Dolma/Plnená paprika (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ja k tomuto jedlu okrem chleba zvyknem pripraviť aj zemiakové pyré. Dobrú chuť :-)

    Dolma/Plnená paprika (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

cesminaz
@Finczi @Farbuska @Haji @Terinka dakujem vám pekne za vaše pristavenie a milé komentíky :-) Som rada,že sa vám jedlo páči. @Frezia verím,že ti bude chutit,je to skvelé letné jedlo :-) Je aj velmi variabilné čo sa týka plnky,alebo pridania iných korenín či byliniek. Zakaždým môžme jedlu spraviť trocha inú chuť :-) Krásny zvyšok dna prajem všetkým!
mijaita
@Cesminaz vidis, ani nevim, ze se jim rika dolma :-) Tak a mnoho let ne jinak, ja papriky pouze pecu. nekdy víc štavy, jindy jen bez, jime je studene, je to fantasticke. Tak alespon foto starsiho data, ze nekecam :-) letos jsem je pekla na jednu party, ale fotka se mi nelibi. je to neuzasnejsi recept vedle cinskeho, ktery take delam rada. Ale ten by se tady neujal.



mijaita
p.s. ty dáváš pect s lilkem, ja s platky špeku pod paprikama i mezi.
cesminaz
@Mijaita (30.7.2019 19:52)

:-) Ano dolma,alebo biber dolmasi.Aj ja ich robím občas s menej a občas s viacej šťavou.My toto jedlo máme velmi radi,robievam ho najmä teraz cez leto ked máme v záhrade papriku a inú zeleninu :-) Je to výborné,jednoduché jedlo,ktoré ked sa robí s malými obmenami,tak chutí stále trocha inak :-) Pozdravujem.
cesminaz
@Slavka2012 (30.7.2019 21:36)

Veru letná je najlepšia.Najmä ked má človek vlastnú záhradku a v nej všetkú čerstvú zeleninu :-) Už len nazbierať a naplniť a skvelé jedlo je na stole ;-P
cesminaz
@Milina (1.8.2019 16:15)

No to by bolo fakt vela :-)
Ale ja tam mám 0,25dl+0,25dl a to je 0,5dl a to je 0,50ml :-)
Čiže ani 1 deciliter :-)
frezia
Vynikajuci recept! Uz je to v rure a nadherne to rozvoniava. Dakujem pekne a zelam tebe, aj ostatnym varechacom krasny vikend.


cesminaz
@Frezia (2.8.2019 12:13)

Si ma milo prekvapila :-) Dúfam,že vám bude jedlo chutiť! Prajem aj tebe príjemný víkend a dobrú chuť ;-)
1x frezia
hubata
Juj, tú vôňu cítim až sem........ krásny letný recept.
marienka44
Práve sa to chystám robiť a mám otázku: Netreba do mäsa s ryžou pridať aj vajíčko? Do klasickej plnenej papriky sa pridáva a mám doma malé domáce vajíčka od mladých sliepok. Rozmýšľam dať aspoň jedno. Ďakujem za skorú odpoveď a pozdravujem.
cesminaz
@Marienka44 (3.8.2019 14:49)

Ja nedávam vajce,podla mna netreba,ved je to v paprike zavreté,poukladané na plech s trochou štavy.V klasickej paradajkovej plnenej paprike sa to varí v štave,určite by tá plnka lahko vypadala počas varenia a miešania bez vajca,zato dávajú mnohý vajce.No sem podla mna netreba,ale ak chces kludne daj to maličké :-) Potom daj vediet ako vám chutilo.Pekný deň!
marienka44
Na googli som našla prípravu Dolmy : je to mleté mäso s ryžou a zabalené do viničných listov. V tomto recepte paprika nahrádza tie listy, myslím si.
cesminaz
@Hubata (2.8.2019 19:46)

Rada ťa tu zas vidím :-) Vdaka pekne za nakuknutie,som rada,že ti je jedlo po chuti.
marienka44
@Cesminaz (3.8.2019 15:07)

Mám aj dnes u nás na trhu kupené 2 baklažány. Taký špeciálny syr do nich nemám, len údený Eidam. Môžem ho použiť a vložiť do zárezov baklažánu?:-(
cesminaz
@Marienka44 (3.8.2019 15:09)

:-) s tými názvami je to tak trocha domiešané.Hroznové listy sú Sarma,ale fakt som už počula niektorích to volat aj Dolma :-) ale inak je to nesprávne. Dolma znamená "plnené/naplnené" a 90% turkov tak nazývajú plnenú papriku :-)
cesminaz
@Marienka44 (3.8.2019 15:20)

Eidam sa ti v tom totálne rozpustí.Ja by som dala medzi kravskú hrudku a len pred dopečením posypala tým udeným syrom :-)
marienka44
@Cesminaz (3.8.2019 15:27)

Tento príspevok som si neskoro prečítala a ozaj sa ten eidam roztiekol. Mám malo šťavy, asi dolejem vodu už po upečení. Paradajky boli mäsité, dobrá sorta. Prikladám foto môjho diela :-)


cesminaz
@Marienka44 (3.8.2019 18:31)

Ja som dala skoro 1L zálievky,to stačilo úplne.Ty si dala pravdepodobne ovela menej hm? Nevadí,človek sa vždy učí ked robí niečo prvýkrát :-) Ale inak tvoje jedlo vyzerá skvelo,podarilo sa ti velmi pekne.Dúfam,že si bola spokojná,že chutilo :-) Vdaka za správu aj s fotkou.Pekný den prajem!
marienka44
@Cesminaz (4.8.2019 06:58)

Ďakujem za pochvalu. Teraz opravujem omáčku, lebo v nej boli po upečení veľké kusy nerozvarených rajčín. Preliala som do panvice z plechu všetku šťavu, aj ďalšiu vodu s olejom a ešte rajčinový pretlak domáci asi 2 dcl. Povarila som to asi 15 min. Teraz, keď to vychladne, tak to pomixujem. Robím to správne?
Moja dcérka v Nemecku má 8 mesačného synčeka, kojí a už mu dáva aj príkrmy. Vždy po 3 dňioch pridá iný a nový druh zeleniny alebo mäska. Naparuje to v špec. prístroji. Potom to pomixuje, pridá 1 PL panensého repkového alebo olivového oleja, samozrejme bez soli a cukru. Veľmi mu to chutí a je zábavné sledovať, ako otvára ústa a čaká ďalšiu lyžičku, keď ho kŕmi.
Chcem sa spýtať: ako mu pripraviť baklažán, ktorý ešte nemal. Ma užl fenikel, cuketu, mrkvu, kalerab, karbiol, hokaido, špenát Baby, atď. Treba ošúpať tú vrchnú tmavú šupku na baklažáne pravdepodobne. Čo ďalej? Prosím o recept na prípravu, ak Ťa tým neobťažujem .
cesminaz
@Marienka44 (4.8.2019 09:51)

:-) čo sa týka omáčky,druhý krát odhadneš určite to množstvo lepšie :-) Je vždy lepšie ked sa to varí/pečie od začiatku s tou zálievkou-urobí to inú chuť :-) Čo sa týka tvojho vnúčika..
Určite by som ten baklažán očistila.Poznám jedno jedlo,ktoré by bolo pre malého vhodné,je to ako prívarok.Dnes/zajtra mi zas dozrejú baklažány v záhrade,tak urobím a pridám ti to sem :-) Pozdravujem a pekný den prajem.
kecemis
@Cesminaz dakujem velmi pekne za recept. Ako vzdy, zaruka kvality. Mali sme ohlasenu navstevu a rozhodol som sa pouzit tento tvoj recept. Vedel som ze nesklame. Ale vysledok ma prekvapil viac ako som ocakaval. Na druhe rano volala ona znama a pytala recept, ze manzel sladko v posteli spomina a nevstane skor nez mu to jedlo nespravi. Prepac nemam fotku, nezdalo sa mi aby som ho fotil pred nimi. A potom uz nebolo co. Este raz dakujem.
cesminaz
@Kecemis (7.8.2019 17:52)

Fíha milý @Kecemis ..to je ale pochvala :-))) Dakujem krásne za správu :-) Potešilo ma,že si si vybral práve môj recept pre návštevu.A som velmi rada,že si mal s ním úspech a že vám všetkým chutilo! Pozdravujem a pekný den prajem :-)
slavka2012
Tak, dnes som tolmu podľa tvojho receptu urobila na večeru pre návštevu. Nesmierne im chutilo, je to naozaj vynikajúce jedlo, aj tie bylinkove jej veľmi slusia. Ja som pridala ešte trochu chmeli-suneli. Iste bude repete. Keďže sa mi tvoja kompozícia na plechu aj vizuálne veľmi páčila, dovolila som si ju zreprodukovat, iba na konci som ju asi trochu dlhšie nechala pod grilom, nabudúce už budem lepšie vedieť ako dlho ju robiť a na akej teplote.


cesminaz
@Slavka2012 (13.8.2019 22:49)

Tvoja správa ma velmi teší,no najmä to,že vám všetkým chutilo :-) Je to naozaj vdačné jedlo,ktoré veru aj návštevu poteší :-) Na plechu si to každý môže skombinovať ako sa jemu páči :-) Dakujem ti za odozvu aj s fotkou a pekný den prajem!
farbuska
Urobila som tiež - ešte raz vďaka za recept na túto skvelú verziu plnenej papriky. Okrem času na prípravu sa to upečie vlastne samo. Chutí výborne.


2x haji a kvakac
kvakac
Tak som to dnes robil. Mäso som použil morčacie horné stehno. Jahňacina je je problém zohnať a je dráha. Baklažán som nedával. Je to fakt dobré, veľmi nám to chutilo.


cesminaz
@kvakac (17.9.2019 19:22)

Ja som použila tu v recepte hovädzie mleté,ale určite to bolo chutné aj s morčacím :-) Vdaka za odozvu aj s fotkou.Pekný den prajem.
1x kvakac
kecemis
@Cesminaz
Pozdravujem. Znovu som sa vratil k tvojmu receptu. Ale tento krat som ho trosku upravil. Namiesto ryze so pouzil karfiol a brokolicu. Boli sme spokojny a hlavne moje vacsie JA, ktore sa chce stravovat keto, Ta srdecne zdravi a dakuje.
cesminaz
@kecemis (17.11.2020 20:51)

Milý @kecemis teším sa znova tvojej odozve :-) Som velmi rada, že doma chutilo aj v KETO verzii ;-)) Aj ja mávam občas KETO obdobie :-) Človek sa snaží kombinovať čo sa dá a vymýšla a spoznáva nové chuťe :-) Pozdravujem vás oboch !
markam
Ahoj chcela by som dnes skúsiť tento recept ale chcem sa opýtať či môžem namiesto baklažánu použiť žlté cukety. Ďakujem
cesminaz
@markam (5.8.2022 07:41)

Zdravím. Kludne môžeš, dá tam trocha inú chuť a pustí viac šťavy, keďže cukety sú šťavnatejšie než baklažán. Nech sa ti jedlo vydarí👍
markam
Hotovo...bolo to výborné určite sa k tomu receptu ešte pár krát vrátim. Ďakujem






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia