Hovädzí guláš
Hovädzí guláš

Guláš Cassovia s hovädzinou a hubami fotorecept

sracz - fotkasracz, 3. augusta 2019
Guláš Cassovia s hovädzinou a hubami (fotorecept)
Foto: sracz

Ostala mi ½ pokrájaných húb. Gulášom nič nepokazím! Spomenul som si na rcp, aký som už pred viac ako 60 rokmi varil na akciách Zobraziť celý popisOstala mi ½ pokrájaných húb. Gulášom nič nepokazím! Spomenul som si na rcp, aký som už pred viac ako 60 rokmi varil na akciách mladých turistov. Jednoduché jedlo s nádychom nostalgie. Kamaráti už ozdobení striebrom vo vlasoch, podaktorí už aj odídení pod celty a ku kotlíkom na „Nebeských lesných zátišiach“. Ale ako úžasne dobre padnú slová spomienok, aj na „Gulage smarkatého zálesáka“! Najdlhšiu pešiu kuchársku „púť“ som absolvoval medzi Liptovským Mikulášom a Trenčianskou Teplou v júli 1964!

4-6
porcie
35 minút
príprava
70-100 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 000-1 200 ml (na podliatie)
240-250 ml
240-250 g
1 ks väčšia
2-3 KL
500÷600 g
podľa potreby (masť bravčová)
2÷3 KL
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
2-3 ks
1-2 ks hrubostenná
2-3 strúčiky
240-250 g
1 ks (strúhaný na zahustenie)
Príloha:
podľa potreby (orzo)




Postup

  1. 1

    Najprv potrebujem dobrej pol-druhej hrsti zmesi sušených húb namočiť, čo som urobil priamo do misky s ~ 250-300 ml vlažného mäsového vývaru.

    Guláš Cassovia s hovädzinou a hubami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V nižšom, ale širokom hrnci (kvázi „kotlíku”) som vyškvaril prerastenú údenú slaninu, na ktorú som nastrúhal veľkú žltú cibuľu, pridal lyžicu-dve slnečnicového oleja, premiešal, orestoval do „sklovita” a

    Guláš Cassovia s hovädzinou a hubami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    do odstaveného vmiešal kopcovitú PL sladkej mletej papriky, pomiešal, „čvirkol” 2-3 PL mäsového vývaru a minútku-dve nechal zladiť chute a vône.

    Guláš Cassovia s hovädzinou a hubami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom už nasledovala hovädzia nožina (močing, či labsár, ale aj z krku je guláš chutný), ktorú som poprášil čerstvo mletým korením štyroch farieb, rascou, borievkou (jalovcom), prstami aj soľou, pridal véééééľku PL kečupu (nemal som čerstvé paradajky), premiešal a nechal 12÷15´ podusiť.

    Guláš Cassovia s hovädzinou a hubami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nakrájaná „mäsitá” zelená paprika a stonky zeleru majú v mojom guláši miesto s permanetkou, lebo výslednému „dielu” pridajú chute hodné gurmána a labužníka.

    Guláš Cassovia s hovädzinou a hubami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ak je cibuľa kráľovnou kuchyne, tak potom cesnak je jej korunným princom; pretlačený krásne prevonia aj jedlo aj jedáleň.

    Guláš Cassovia s hovädzinou a hubami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po premiešaní som tento „polotovar” zalial vývarom s namočenými sušenými hubami, premiešal, zalial horúcim mäsovým vývarom (objem vývaru si zvoľte, prosím, podľa toho, či gulášik budete jesť so zemiakovou, cestovinovou, či ryžovou prílohou a príborom, alebo s „bukovčiakom” dobrého chlebíka a veľkou lyžicou) a

    Guláš Cassovia s hovädzinou a hubami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    pod pokrievkou, pomalým varom, nechal dusiť 69÷96´, tak aby sa Vám mäso rozplývalo jemne v ústach i na jazyku.

    Guláš Cassovia s hovädzinou a hubami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Čerstvé huby nepotrebujú dlhý čas na varenie, preto som ich ku všetkým predchádzajúcim dobrotám pridal, pokrájané na väčšie kúsky („abi bulo do čeho kusnuc”), až pred koncom varenia; ak varíte v prírode, na chate, či chalupe, lesní škriatkovia a víly Vám určite nazbierajú a prinesú za košík rôznorodej zmesky čerstvých, ktoré Váš guláš prečarujú do výšin exotického to lukulského šarmu; žiaľ, ja sa v tunajších podmienkach musím uspokojiť s „kúpenskými”, aj keď čerstvými criminy, portobello a shitake.

    Guláš Cassovia s hovädzinou a hubami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Po zmiešaní a minútke-dvoch spoločného varu, som guláš zahustil asi 150 g strúhaným zemiakom a než sa pod pokrievkou, už pri vypnutom ohreve naladil na tú „akurátnu nôtu”,

    Guláš Cassovia s hovädzinou a hubami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    pripravil som k nemu prílohu, tentoraz vo forme orza, alias slovenskej ryže.

    Guláš Cassovia s hovädzinou a hubami (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Nuž a na tanieri potom vyzeral takto. Dobrú chuť, Vám všetkým priatelia na Varecha.sk

    Guláš Cassovia s hovädzinou a hubami (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

babka123
Perfektný recept! Pre nás so striebornými vlasmi je to tá najlepšia príloha - tie Tvoje spomienky, nútia vrátiť sa o pekných pár rokov dozadu. VĎAKA!
sracz
@Babka123 (4.8.2019 08:09)

Ďakujem Ti Babča123 milá za "nákuk" aj za príjemné slová! Dovolím si dodať, že Vám, Sýkorky a Sokolky, Ag vo vlasoch naozaj pasuje a zvyšuje Váš "NOWHOW STYLE"!
hubata
Hríby môžem všade a do dobrého guláša sa priam pýtajú. Pochádzam zo Záhoria a tam rastú pri každom humne. Pekný fotopostup okorenený aj vtipným komentárom.
1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia