Bezlepkové tiramisu
Bezlepkové tiramisu

Bezlepkové tiramisu s domácimi piškótami

novalim - fotkanovalim, 3. septembra 2019. Komerčný recept.
Bezlepkové tiramisu s domácimi piškótami
Foto: novalim

Keď všetci okolo vás jedia tiramisu a vy si nemôžete dať, lebo ste bezlepkáč, nezúfajte. Odteraz môžete mať túto dobrotu aj vy. Máme totižto Zobraziť celý popisKeď všetci okolo vás jedia tiramisu a vy si nemôžete dať, lebo ste bezlepkáč, nezúfajte. Odteraz môžete mať túto dobrotu aj vy. Máme totižto pre vás recept na bezlepkové tiramisu s domácimi piškótami. Napečte si ich rovno viac, ak ich nevyužijete do tiramisu, zídu sa vám určite neskôr.

10
porcií
30 minút
príprava
8 minút
na 220 °C

Suroviny

140 g
4 ks
70 g
70 g
Krém:
5 ks
100 g
450 g
150 g
Na namáčanie piškót:
450 ml
2 PL (alebo koňak)
2 ČL
Na posypanie:
3 PL




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme krém. Do menšieho hrnca dáme zovrieť trochu vody. Naň umiestnime antikorovú misu, do ktorej sme dali žĺtky s cukrom. Metličkou šľaháme nad parou, kým nezískame hustý krém. Trvá to približne 10 minút.

  2. 2

    Po vyšľahaní necháme úplne vychladnúť. V inej mise si mixérom rozmiešame mascarpone, ktorý potom jemne, už iba metličkou vmiešame do žĺtkového krému. Nakoniec si vyšľaháme šľahačku a opatrne zapracujeme do zmesi.

  3. 3

    Je dôležité, aby bola šľahačka dobre vychladená, takže ju necháme do poslednej chvíle v chladničke. Hotový krém dáme chladiť aspoň na hodinu do chladničky.

  4. 4

    Medzitým si pripravíme cesto na piškóty. Do väčšej misy dáme vajcia s oboma cukrami a vyšľaháme mixérom do peny. Postupne pridávame preosiatu múku a gumenou varechou jemne zamiešavame do zmesi. Nakoniec ešte premiešame trochu metličkou, aby sme z cesta odstránili hrudky.

  5. 5

    Zmes dáme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou a nanášame na pripravený plech. Ak máme plech s tvarovanými formami na dlhé piškóty, vymastíme ho trochou oleja a napĺňame cestom po okraj. Ak máme obyčajný plech, vystelieme ho papierom na pečenie a striekame cesto v tvare piškót dlhých približne 10 cm.

  6. 6

    Keď máme cesto nastriekané, posypeme ho krupicovým cukrom, čím získame efekt talianskych piškót “Savoiardi”. Dáme do rúry vyhriatej na 220 °C a pečieme cca 7 - 8 minút do zlatista. Kým sa pečú piškóty, uvaríme silnú čiernu kávu, v ktorej rozpustíme cukor. Pridáme alkohol a vychladnutú potom nalejeme do väčšej plytkej nádoby s plochým dnom.

  7. 7

    Piškóty krátko namáčame v káve tak, aby sa nerozmočili. Prvých desať ukladáme na podlhovastú misu tesne vedľa seba a rovnomerne na ne natrieme vrstvu krému. Z ďalších desiatich piškót urobíme druhú vrstvu a na vrch opäť rozotrieme zvyšný krém. Takto dáme tiramisu stuhnúť do chladničky, najlepšie cez noc. Pred podávaním posypeme kakaom a trochou práškového cukru.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia