Pečená zelenina
Pečená zelenina

Pečená zelenina alebo Ratatouille č.2 fotorecept

evusik - fotkaevusik, 16. októbra 2019
Pečená zelenina alebo Ratatouille č.2 (fotorecept)
Foto: evusik

Toto je jednoduchá príprava pečenej zeleniny na spôsob ratatouille. U nás často používaná ako príloha k mäsu.
Zdroj: https://varecha.pravda.sk/recepty/ratatouille-fotorecept/75178-recept.html

4
porcie
30 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Suroviny

 akákoľvek
 zmes
 prerastená




Postup

  1. 1

    Ratatouille je francúzske zeleninové jedlo. Ale čo by sme to boli za kuchárov, keby sme si jedlá neprispôsobovali svojim chutiam a zvyklostiam. Ja som si tak upravila aj ratatouille. Pridávam zemiaky a slaninu, ktorá jedlo krásne prevonia. A zeleninu dávam takú akú práve mám. Baklažán, hokkaido, bataty, papriku, kvaku ale aj cviklu.

    Pečená zelenina alebo Ratatouille č.2 (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Každú zeleninu, ktorú použijeme nakrájame zvlášť na tenšie kolieska. Zemiaky osolíme, pokvapkáme olejom, posypeme zmesou sušených byliniek a dobre premiešame. Cibuľu očistíme a nakrájame na tenké kolieska. Paradajky nakrájame na tenké kolieska a osolíme. Cuketu umyjeme, nakrájame na tenké kolieska a osolíme, pokvapkáme olejom, posypeme zmesou sušených byliniek a dobre premiešame. Kolieska zeleniny striedavo ukladáme do vhodného pekáčika alebo zapekacej misky. Do stredu dáme celé kuracie prsia. Zakryjeme ich plátkami slaniny aby sa pri pečení nevysušili. Plátky slaniny môžeme vložiť aj pomedzi zeleninu.

    Pečená zelenina alebo Ratatouille č.2 (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme si zmes na potretie: pretlačíme cesnak, pridáme soľ, zmes byliniek a zalejeme olejom. Pridáme trochu vody a touto zmesou potrieme kuracie prsia a polejeme aj zeleninu.

    Pečená zelenina alebo Ratatouille č.2 (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pekáčik vložíme do rozpálenej rúry na 10 - 15 minút, aby sa mäso zatiahlo. Potom zakryjeme alobalom alebo papierom na pečenie, znížime teplotu na 200 °C a pečieme asi 30 minút. Nakoniec odkryté už len zapečieme pár minút pod grilom.

    Pečená zelenina alebo Ratatouille č.2 (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pečená zelenina je výborná samotná, ale hlavne ako chutná a aj pekná príloha k mäsu.

    Pečená zelenina alebo Ratatouille č.2 (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

používateľ nemá avatar
123
123
krásne... trochu práce s krájaním zeleniny , ale výsledok stojí za to
2x evusik a haji
evusik
@danda3 (16.10.2019 13:28)

ďakujem a teším sa, daj vedieť ako to dopadlo :)
evusik
@123 (16.10.2019 13:54)

ja robím aj tak, že zeleninu nakrájam na veľké kusy, pridám mäso, vôbec sa s tým nepiplem, robota tak na 10 minút a je to v rúre ale keď si dám tú námahu a takto to poukladám, zelenina je oveľa lepšia, taká chrumkavejšia, mám to tak radšej a zas až tak veľa roboty s tým nie je :)
1x 123
haji
Krásně barevné jídlo, vše v jednom - bezva receptík a super fotečky. Díky za inspiraci!
evusik
@haji (16.10.2019 19:59)

ďakujem :-) ináč si to presne vystihla, toto je taký inšpiračný recept, netreba sa ho držať presne do bodky. Aj ja mám také jedlá najradšej. A ešte, pretože som lenivá, milujem jedlá z jedného hrnca alebo pekáča :)
2x haji a motyka
motyka
@evusik - pre mňa vynikajúci a excelentný recept. Ja podobne - mám rada recepty dobré, rýchle, málo riadu. Také sú pre mňa TOP. Aj keď raz za čas sa aj dosť "vypiplám ". Ukladám a určite to budem robiť častejšie.
Je variabilný - proste super. Vďaka za recept.
evusik
@motyka (18.10.2019 14:29)

ďakujem :-) u mňa je to presne tak isto, raz za čas sa vybláznim na nejakom zložitom recepte ale bežne varím celkom jednoducho, tak nech sa nám darí :)
1x motyka
odile304
Recept je super krasny a urcite je ta zeleninka aj chutna.
Ale v ziadnom pripade to nie je ratatouille a nema to byt preco zaradene do kategorie francuzskej kuchyne. Ked uz to chce byt z Francuzska, tak potom by to mohol byt 'tian provençal'.
evusik
@odile304 (16.11.2019 20:58)

Ratatouille (vyslovované [ratatuj]) je tradičný francúzsky zeleninový pokrm, pripravovaný najmä v okolí mesta Nice. Meno pochádza z okcitánského slova ratatolha, čo znamená miešaný pokrm. V Katalánsku je podobný pokrm nazývaný xamfaina a na Malorke tumbet. Ratatouille býva väčšinou servírovaný ako príloha k iným pokrmom, k mäsu alebo rybe, ale môže byť servírovaný aj ako hlavné jedlo, s ryžou, zemiakmi alebo chlebom, niekedy býva používaný ako náplň do palaciniek (Chausson à la ratatouille).
K základným ingredienciám patria paradajky, cesnak, cibuľa, cukiny, baklažán, papriky a korenie (najmä bazalka, majorán, tymian a pod.), ale je možné použiť aj celý rad ďalšej zeleniny.
Existujú tri dominantné metódy prípravy. V prvej metóde sa ingrediencie zmiešajú dohromady a upečú. Podľa druhej metódy sa časť zeleniny nakrája na kocky a rôzne navrství a z druhej časti (väčšinou paradajky, cibuľa, cesnak, prípadne ešte olej a pod.) sa pripraví omáčka a pokrm sa potom upečie s ňou. Treťou a najmenej používanou metódou je zeleninu nakrájať na kolieska a vrstvene ukladať na pekáč/plech a zapiecť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia