Grilovaná kačacia pečeň
Grilovaná kačacia pečeň

Grilovaná kačacia pečeň s jablkovým kompótom

Jozef Riska a Miroslav Kruft
zo Savoy Restaurant hotela Radisson Blu Carlton**** Bratislava, 23. októbra 2019
Grilovaná kačacia pečeň s jablkovým kompótom
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie

Suroviny

Grilovaná kačacia pečeň:
600 g (z vykŕmenej kačice)
Brioška:
100 ml
2 ks
50 g
250 g
10 g čerstvé
60 g
Na potretie:
1 ks
Dulová redukcia:
50 g
100 ml
50 ml
Jablkový kompót:
50 g
300 g
1 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Kačaciu pečeň nakrájame na plátky. Rozohrejeme grilovaciu panvičku, pridáme lyžičku oleja, necháme rozpáliť a pečeň sprudka opečieme z oboch strán, vyberieme, osolíme a okoreníme.

  2. 2

    Brioška: Najprv urobíme kvások. Ohrejeme mlieko, pridáme rozdrobené droždie, lyžičku cukru a pomaly rozmiešame, nakoniec poprášime múkou. Dáme na teplé miesto vykysnúť.

  3. 3

    Zvyšné ingrediencie na briošku dáme do misy. Maslo musí byť mäkké, aby sa s ním lepšie pracovalo. Pridáme hotový kvások, všetko spolu zmiešame a vypracujeme cesto, ktoré dáme do vysokej obdĺžnikovej formy na pečenie vystlanej papierom na pečenie a necháme kysnúť 30–40 minút. Potrieme žĺtkom a dáme piecť pri 180 °C 30 minút.

  4. 4

    Dulová redukcia: Na panvici alebo v hrnci rozpustíme cukor na karamel, podlejeme bielym vínom, dulovým octom a necháme redukovať, až kým sa tekutina nezredukuje na tri štvrtiny. Odstavíme a necháme vychladnúť.

  5. 5

    Jablkový kompót: Jablká očistíme a nakrájame na mesiačiky. Vo vyššej panvici rozpustíme cukor na karamel, podlejeme 150 ml vody, pridáme šťavu z citróna, klinček a necháme prevariť. Pridáme jablká a varíme 8–10 minút. Jablká vyberieme, aby sa nerozvarili. Tekutinu precedíme a zredukujeme o polovicu, vychladíme a zalejeme jablká.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia