Mäsové guľky
Mäsové guľky

Mäsové guľky plnené mozzarellou

siuuu - fotkasiuuu, 27. októbra 2019
Mäsové guľky plnené mozzarellou
Foto: siuuu

Mäsové guľky máme radi a pripravujem ich na rôzne spôsoby. Tentoraz som ich naplnila mozzarellou a podávala so zemiakovo-zeleninovým pyré a jednoduchou horčicovou Zobraziť celý popisMäsové guľky máme radi a pripravujem ich na rôzne spôsoby. Tentoraz som ich naplnila mozzarellou a podávala so zemiakovo-zeleninovým pyré a jednoduchou horčicovou omáčkou. Množstvá neuvádzam, každý si množstvo surovín jednoducho upraví podľa počtu hladošov.

15 minút
príprava
35-40 minút
na 190 °C

Suroviny

mleté (alebo strúhanka)
 (guľky)
Na pyré:
Na omáčku:
 (33% alebo 12%)




Postup

  1. 1

    Na guľky zmiešame mleté mäso (ja používam hovädzie, ale pokojne mix alebo bravčové), vajíčka, soľ, korenie, Gyros korenie, pretlačený cesnak a mleté ovsené vločky alebo strúhanku. Zmes dobre prepracujeme. Zo zmesi odoberáme kúsky - toľko, aby stačilo na obalenie guľky mozzarelly a robíme guľky. Uložím na panvicu vhodnú do rúry, pofŕkam olivovým olejom (ten som zabudla dať do rozpisu surovín) a pečiem v rúre zohriatej na 190 °C cca 20 minút. Občas obrátim.

  2. 2

    Medzitým ako sa pečú guľky, rozmiešam smotanu s horčicou (množstvo podľa chuti), ochutím soľou, korením a zmes vylejem k pečúcim sa guľkám do rúry. Dopekám ešte 15 minút - omáčka sa za ten čas pekne zredukuje.

  3. 3

    Na pyré uvarím v jemne osolenej vode 1 zemiak, mrkvu a kvaku - všetko očistené a pokrájané na kúsky, scedím, popučím, pridám maslo, horúce mlieko (môže byť aj smotana - ja musím obmedzovať množstvo tukov), rozmixujem dohladka, ochutím soľou, korením a muškátovým orieškom.

  4. 4

    Niekedy pečiem zemiaky spolu s guľkami - tenké plátky jednoducho poukladám do pekáča pomedzi guľky (treba čo najtenšie plátky, aby sa prepiekli, prípadne hrubšie plátky treba predvariť).

    Mäsové guľky plnené mozzarellou - obrázok 4
  5. 5

    A tu je výsledok guliek pečených spolu so zemiakmi

    Mäsové guľky plnené mozzarellou - obrázok 5

Diskusia k receptu

frezia
Krasna prezentacia, urcite vyborneho jedla. Naplanovala som ho na zajtra. Kvaku nemam, pouzijem velky kalerab.
siuuu
@frezia (1.11.2019 17:39)
Ďakujem - pyré resp. príloha môžu byť akékoľvek, pokojne aj klasika - to len ja sa snažím trošičku zdravšie sa stravovať. Dúfam že ti bude chutiť rovnako ako nám.
frezia
Dakujem za vynikajuci recept. Na pyre som pouzila zemiaky, mrkvu a kalerab, inak vsetko podla teba. A tvoja fotka je samozrejme ovela krajsia, ale nevadi, hlavne, ze chutilo.