Čučoriedkový zákusok
Čučoriedkový zákusok

Čučoriedkovo-levanduľové penové koláčiky fotorecept

nikajednadva - fotkanikajednadva, 25. februára 2020

Asi pred štvrť rokom, po čerstvej vlne inšpirácie spôsobenej novou sériou Zumbových dezertov, som si objednala okrúhle silikónové formy na minitortičky. Trúfla som si Zobraziť celý popisAsi pred štvrť rokom, po čerstvej vlne inšpirácie spôsobenej novou sériou Zumbových dezertov, som si objednala okrúhle silikónové formy na minitortičky. Trúfla som si na ne však až teraz. S výsledkom som ale bola prekvapivo spokojná. Pena je naozaj jemná, penistá a nie príliš gumená ako to so želatínou niekedy môže byť. Chuť levandule nie je pre každého, avšak ja (a snáď už aj môj tím v práci) som si ju celkom obľúbila. Samozrejme v malom množstve - mydlo mi zatiaľ akosi nechutí :)
Zdroj: https://www.loveandoliveoil.com/2018/07/mini-blueberry-mousse-cakes-with-mirror-glaze.html

10
porcií
240 minút
príprava
40 minút
na 175 °C

Suroviny

Piškóta:
2 ks
50 g
1 PL
1/4 ČL
40 g
15 g
1/4 ČL
Čučoriedkové pyré a želé:
240 g
50 g
3 ČL
1 1/2 plátku
2 PL
Čučoriedková pena:
3 plátky
1/2 hrnčeka
115 g
50 g
180 g
1/2 ČL
1/4 ČL
 štipka
Zrkadlová poleva:
4 plátky
135 g
110 ml (kukuričný)
80 ml
80 ml
135 g
 štipka




Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme čučoriedkové pyré a želé. Čučoriedky spolu s 2 PL cukru a 1 1/2 ČL citrónovej šťavy privedieme do varu. Varíme až kým sú čučoriedky mäkké (cca 5-10 min).

  2. 2

    Ešte horúce ich rozmixujeme do hladka. Mali by sme mať asi 1 hrnček pyré, z ktorého si polovicu odložíme na neskôr (skladujeme v chladničke).

  3. 3

    Do menšej misky s vodou si dáme napučať želatínu aspoň na 5 minút. Druhú polovicu čučoriedkového pyré dáme spolu so zvyšnou citrónovou šťavou (1 1/2 ČL), cukrom (2 PL) a dvoma lyžicami vody späť do hrnca a privedieme do bodu varu, potom odstavíme. Želatínu vyžmýkame, pridáme k horúcej zmesi a miešame kým sa kompletne rozpustí.

  4. 4

    Zmes vylejeme do silikónových foriem v tvare pologuľe (priemer cca 2,5 cm) a odložíme do mrazničky, najlepšie na noc. Ak doma nemáte požadovanú formu, môžme použiť aj plech tak, aby zmes bola asi 2 cm vysoká. Pred použitím z nej budeme vykrajovať kolieska s priemerom cca 2,5 cm.

  5. 5

    Pripravíme si piškótu. Rúru predhrejeme na 175 °C a plech veľkosti cca 23x33 cm vystelieme silikónovou podložkou na pečenie (môžme použiť aj papier na pečenie avšak na spodku piškóty vytvorí "riasy").

  6. 6

    V čistej miske si vyšľaháme dva bielky a postupne prišľaháme polievkovú lyžicu cukru. V druhej miske vyšľaháme žĺtky s troma lyžicami cukru do penista. Pridáme mlieko a mandľovú esenciu. Do misky so žĺtkami preosejeme soľ a obe múky. Premiešame kým sa ingrediencie spoja.

  7. 7

    Do žĺtkovej zmesi primiešame asi tretinu bielkov a následne celú zmes prilejeme k zvyšku bielkov. Hmotu jemne miešame, tak aby ostala nadýchaná, až kým sa zjednotí. Vylejeme na pripravený plech a pečieme 9-11 minút. Piškótu necháme vychladnúť a vyrežeme z nej kolieska veľkosti silikónovej formy na koláčiky (cca 5 cm).

  8. 8

    Pripravíme si čučoriedkovo-levanduľovú penu. Želatínu necháme napučať v miske s vodou. Medzitým si v hrnci zohrejeme pyré z bodu 2 až kým je roztopené a takmer vrie. Želatínu vyžmýkame a pridáme k horúcemu pyré. Miešame až kým sa želatína roztopí a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

  9. 9

    Vo väčšej miske zmiešame mascarpone s cukrom, soľou a esenciami. Pridáme vychladnutú čučoriedkovú zmes a vymiešame dohladka.

  10. 10

    Vo vedľajšej miske vyšľaháme smotanu do tuha. Tretinu pridáme k mascarpone zmesi a premiešame. Potom pridáme zvyšok šľahačky a jemne premiešame kým sa pena zjednotí.

  11. 11

    Silikónové polkruhové formy s priemerom cca 5 cm naplníme čučoriedkovou penou takmer po okraj. Do stredu vložíme zamrznuté želé.

    Čučoriedkovo-levanduľové penové koláčiky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Povrch zarovnáme.

  13. 13

    Prikryjeme kolieskom piškóty a potravinárskou fóliou a odložíme do mrazničky aspoň na 3 hodiny.

    Čučoriedkovo-levanduľové penové koláčiky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Na polevu si namočíme želatínu do vody aspoň na 5 minút. Do tepluvzdornej misky polámeme bielu čokoládu.

  15. 15

    V menšom hrnci privedieme do varu cukor, glukózový sirup a vodu. Ohrievame kým sa cukor nerozpustí. Vtedy zmes odstavíme a primiešame vyžmýkanú želatínu. Keď je želatína roztopená, primiešame zahustené mlieko. Ešte horúcu hmotu vylejeme do misky s bielou čokoládou a necháme asi 30 sekúnd stáť. Potom ju miešame až kým je biela čokoláda roztopená. Polevu necháme vychladnúť na 33 °C. Vtedy primiešame potravinárske farbivo.

  16. 16

    Koláčiky vyberieme z mrazničky a vyklopíme z formy. Ešte zamrznuté ich uložíme na mriežku posadenú nad hlbším plechom.

    Čučoriedkovo-levanduľové penové koláčiky (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Polevu pomaly lejeme na stred koláčiku tak, aby bol polevou pokrytý zo všetkých strán.

    Čučoriedkovo-levanduľové penové koláčiky (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Koláčiky ozdobíme mandľami, bielou čokoládou či čučoriedkami.

    Čučoriedkovo-levanduľové penové koláčiky (fotorecept) - obrázok 18

Diskusia k receptu

haji
Krásná práce, recept i fotečky!
siuuu
Pekná práca - už dlhšie mám tento typ dezertu zaradený medzi receptami na vyskúšanie, snáď sa k nemu čoskoro dostanem - aj tvoj recept mi príde vhod ;-)
martamm
Krasne kolaciky, rada by som ich spravila. Mozem sa spytat, kde sa daju kupit tie formy?
nikajednadva
@martamm (25.2.2020 17:28)

Vďaka! Ja mám svoje z ebay-u, ale práve som narýchlo pozrela aj slovenské internetové obchody s potrebami na pečenie a našla som aj tam. Neviem, či sem môžem dávať link, ale vyzerá, že cukrarskysvet.sk napríklad také formy má.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia