Krémový zákusok
Krémový zákusok

Saladgar

cizmy - bez fotkycizmy, 15. apríla 2020
Saladgar
Foto: cizmy

Tento zákusok so salajkou som raz objavil v receptoch mojej mamy. Hovorila mi, že jej veľmi chutil, recept od kamarátky si zapísala, ale Zobraziť celý popisTento zákusok so salajkou som raz objavil v receptoch mojej mamy. Hovorila mi, že jej veľmi chutil, recept od kamarátky si zapísala, ale dlho sa nepiekol. K znovubjaveniu došlo pred nejakými dvoma-tromi rokmi a odvtedy je jedným z tých zákuskov, ktoré sa počas roka jednoducho upiecť musia :) .

6 - 10 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
80 g
2 ks
80 g
10 g
Krém:
500 ml
200 g
3 PL
2 PL
250 g (alebo Hera maslová)




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny na cesto spolu zmiesime. Dobre vypracované cesto následne odložíme do chladu aspoň na 2 hodiny.

  2. 2

    Vychladené cesto rozdelíme na 2 časti. Každú vyvaľkáme a pečieme na vymastenej obrátenej strane plechu pri 180 °C asi 6 až 10 minút. Cesto v rúre je potrebné sledovať, malo by byť skôr doružova. Osvedčilo sa mi vyberať ho radšej skôr. Cesto so salajkou je veľmi krehké a čím dlhšie sa bude piecť, tým viac sa bude lámať a trúsiť. Netreba zabúdať, že salajka pri pečení zapácha, takže pootvorené okno je povinnosť.

  3. 3

    Pri príprave krému uvaríme mlieko s hladkou múkou, kukuričným škrobom a 100 gramami práškového cukru. Túto zmes necháme vychladnúť. Medzitým ako uvarená hmota chladne si vymiešame maslo alebo Heru s druhou polovicou práškového cukru. Do vyšľahaného masla s cukrom postupne pridávame uvarený krém. Môžeme dochutiť zopár kvapkami rumu. Viem, že maslo je maslo so všetkými svojimi kvalitami, ale v tomto recepte sa mi osvedčila Hera maslová príchuť, ktorá v tomto konkrétnom kréme dodáva v spojení s múkovo-maizenovým základom naozaj neodolateľnú chuť.

  4. 4

    Na spodný plát cesta navrstvíme krém. Pritlačíme vrchný plát, zaťažíme a dáme do chladu. Cesto sa zvykne lámať, ale krém to pekne drží pokope. Výzorovo to nie je najkrajší koláč, ale čo stráca na vzhľade, to dobieha na chuti.

  5. 5

    Koláč môžeme na záver posypať práškovým cukrom alebo poliať čokoládou.

Diskusia k receptu

mabla
Salajkové rezy, boli u nás na veľkonočnom stole. Ale cesto si delím na 4 pláty, dobre sa s ním robí, dá sa vyvaľkať. Máme ich radi, robievala ich ešte mama.
chemik
Tak jsem pátral, co pro kuchaře znamená příjmení Salajka, když slovensko-český slovník to slovo nezná. Wikipedie uvádí na 4.místě, že se jedná o slovenský název prášku do pečiva, který obsahuje místo sody bikarbony tj. hydrogenuhličitanu sodného uhličitan amonný, v Čechách známý jako "cukrářské droždí". Nepoužívá se ale na Slovensku název salajka i pro běžný prášek do pečiva v Česku zvaný prdopeč ?
Za ujasnění děkuje chemik kuchař
evanaaa
Pamätám sa, bola som malá, keď sa mi do rúk dostala pohľadnica od regrúta (1.sv.vojna), ktorú písal svojej mame: "Mamička, veľmi pekne Vám ďakujem za tie výborné salajkové koláče, čo ste mi poslali, všetkým chutili". Vtedy som nevedela, čo je salajka, neskôr ma napadlo spýtať sa mamy, a potom, o čosi neskôr aj pochutnať si na nich....bolo to dávno, odvtedy uplynulo možno 65 rokov, čo som ich jedla - prvý aj posledný raz. Takže - dala by som si aspoň jeden rez toho tvojho koláča.
1x cizmy
evanaaa
@chemik , nie - salajka je tzv. jelenia soľ, ako píšeš - hydrogenuhličitan amónny, PDP je niečo iné , ten má ešte jednu obdobu - vínna soľ....pre bežný výraz "prášku do pečiva" sa nepoužíva názov salajka. Dokonca ho ani veľa ľudí nepozná, alebo ho nepoznalo.
cizmy
@farbuska @terinka55 @evanaaa
Určite treba skúsiť, to salajkové cesto má predsa len rozdielnu chuť a vlastnosti ako iné cestá. Neviem prečo, ale mne vždy chuťovo pripomínalo Marína keksy, asi preto, že aj v nich je salajka, ako som sa teraz po "googlení" dozvedel :) .
cizmy
@mabla (16.4.2020 14:35)

Aj u nás, teraz ale premiérovo na sviatky. Predtým som sa bál hlavne kvôli tomu, že ten vzhľad nie je vždy taký slávnostný. Keďže však tento rok žiadne návštevy neboli.... :) Mne sa z tohto množstva vždy podaria iba tie dva pláty, asi preto, že to robím na obrátenej strane veľkého plechu. Skúšal som aj z viacerých, no našim nebol po chuti, takto krémešovejšie im chutí viac.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia