Plnené pečené kurča
Plnené pečené kurča

Provensalské kurča a bezlepková plnka do kurčaťa

novalim - fotkanovalim, 24. apríla 2020. Komerčný recept.
Provensalské kurča a bezlepková plnka do kurčaťa
Foto: novalim

Podľa nášho receptu si môžete upiecť kuriatko a nielen to – súčasťou receptu je aj návod na to, ako pečené kura vylepšiť. Bezlepková plnka Zobraziť celý popisPodľa nášho receptu si môžete upiecť kuriatko a nielen to – súčasťou receptu je aj návod na to, ako pečené kura vylepšiť. Bezlepková plnka so zelerom stojí určite za vyskúšanie.

4-6
porcie
30 minút
príprava
160-180 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks (celé)
1 PL nasekané čerstvé lístky (alebo oregano)
1 PL nasekaný čerstvý
2-3 strúčiky
60 g rozpustené
Bezlepková plnka do kurčaťa:
100 g
6-8 plátkov
4 stonky
1 ks
1 PL nasekané čerstvé lístky (alebo oregano)
1 PL nasekaný čerstvý




Postup

  1. 1

    Najprv pripravíme plnku. Na panvici rozohrejeme maslo, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a na tenké plátky nakrájaný stonkový zeler. Restujeme za stáleho miešania cca 2-3 minúty, kým všetko nezmäkne. Odstavíme zo sporáka a necháme trochu vychladnúť.

  2. 2

    Medzitým si nakrájame na kocky chlieb (jeden plátok odložíme na bok) a dáme ho do kuchynského robota, pridáme zelerovú zmes, bylinky, trošku osolíme a okoreníme a všetko spolu rozmixujeme na hladkú plnku.

  3. 3

    Kurča umyjeme, osušíme a naplníme plnkou. Plnku zakryjeme kúskom chleba, ktorý sme si predtým odložili nabok, aby nevytiekla počas pečenia von. Nohy prekrížime a zviažeme kuchynskou niťou – tú po upečení odstránime.

  4. 4

    V menšej miske zmiešame roztopené maslo s prelisovaným cesnakom, bylinkami, soľou a korením. Zmes votrieme do kože kurčaťa zo všetkých strán, môžeme ho ešte trochu zvrchu osoliť. Kurča uložíme na pekáč prsnou stranou dolu (tak sa prsia nevysušia a ostanú šťavnaté), podlejeme trochou vody a prikryjeme – buď pokrievkou z pekáča alebo alobalom (lesklou stranou dolu).

  5. 5

    Vložíme do rúry, ktorú sme vyhriali na 190 °C. Pečieme najprv zakryté približne 45 minút, potom odokryjeme a pečieme odokryté cca 2 hodiny. Kurča každých 20 minút oblievame výpekom, z ktorého vždy trochu odoberieme do misky a do pekáča dolejeme trošku prevarenej vody – takto získame výpeku dostatok. Približne 20 – 30 minút pred dopečením zvýšime teplotu v rúre na 200 – 220 °C, aby sa koža zapiekla do chrumkava.

  6. 6

    Nezabudneme tiež na posledných 20 minút kurča obrátiť na opačnú stranu, aby sa do chrumkava prepiekla aj koža na prsiach. Keď je kurča do zlatista upečené, vyberieme ho z rúry a necháme pár minút postáť. Odstránime niť, vyberieme plnku a naporcujeme.

  7. 7

    Výpek zlejeme z pekáča do misky, do ktorej sme si z neho odoberali počas pečenia, podľa chuti ho môžeme aj precediť alebo ho necháme aj s bylinkami. Podávame s ryžou.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia