Domáce rožky
Domáce rožky

Rožky alebo žemličky

seshata - bez fotkyseshata, 1. mája 2020
Rožky alebo žemličky
Foto: seshata
15
porcií
45 minút
príprava
15 minút
na 190 °C

Suroviny

250 ml
1 kocka
1 ČL
2 ČL
2 PL
2 PL
500 g
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Do vlažného mlieka pridáme rozdrobené droždie a cukor. Necháme chvíľočku postáť.

  2. 2

    Medzitým zmiešame ostatné suroviny - hladká múka, soľ, majolka, olej a nakoniec prilejeme mlieko s droždím a cukrom. Vymiesime cesto. S cestom sa pracuje veľmi dobre.

  3. 3

    Bochníček cesta necháme v miske prikrytej čistou utierkou odpočívať 30 min.

  4. 4

    Nakoniec tvarujeme buď rožky, bagetky alebo žemličky. Ideálne je cesto rozdeliť na malé časti približne rovnakej hmotnosti. Ja robím cca 60 g. Potom je pečenie pekne rovnomerné.

  5. 5

    Uložíme na plech, potrieme vajíčkom a pečieme pri 190 °C cca 15 min. Pri rozdelení jednotlivých kúskov cesta na 60 g porcie (posledná porcia bola 70 g), mi vyšlo 15 rožkov. Fantázii sa medze nekladú, takže po potretí vajíčkom je možné pečivo posypať makom, semienkami, sezamom, mletou červenou paprikou alebo aj nastrúhaným syrom.

Diskusia k receptu

marienka44
Vyzerajú ako z obchodu od profesionálov. Tá majolka je tam potrebná? Keď načnem pohár majonézy, zbytok sa mi pokazí. Ale vraj predávajú aj minibalenie majonézy. Doma mám takú tatarskú onáčku. Tú nemúžem použiť namiesto majonézy?
seshata
@marienka44 (2.5.2020 15:09)

Marienka, tatársku omáčku som neskúšala a myslím, že by pečivu preniesla aj svoju chuť. Samozrejme môže to byť zaujímavé ale tiež nepraktické ak by sa rožok jedol s džemom a podobne. Ja majolku v kuchyni skoro vôbec nepoužívam, tak som kúpila len malý pohárik a v chladničke určite vydrží dosť dlho aj po otvorení. Ale dá sa kúpiť aj mini balenie v takom sáčku. Predáva sa tak aj tatarská omáčka aj majonéza. Takže pokiaľ chcete recept len vyskúšať odporúčam kúpiť len balenie v sáčku, rovno spotrebovať a zistiť, či vám vôbec budu rožky chutiť :-)
cuteart
Prave vychladli, tak som neodolala a hned som jeden zjedla...jedna basen! Ďakujem za skvelý recept!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia