Varená ryža - základný recept fotorecept

heda3 - bez fotkyheda3, 20. mája 2020
Varená ryža - základný recept (fotorecept)
Foto: heda3

Obyčajné, jednoduché, základné varenie ryže. Keď mama nie je doma, nemusím sa pýtať čo a ako.

30 minút
príprava

Suroviny

1 šálka (dlhozrnná, guľatozrnná)
2 šálky
1 zarovnaná ČL
1/2 ČL
1 ČL




Postup

  1. 1

    1 šálka = 250 ml. Ryžu nasypeme do šálky, ktorú potom použijeme aj na odmeranie vody.

  2. 2

    Ryžu presypeme do sitka, dobre ju premyjeme pod tečúcou vodou.

  3. 3

    Do rýchlovarnej kanvice dáme zovrieť vodu. Keď varím dlhozrnnú ryžu, dám 2 šálky vody, Keď varím guľatozrnnú ryžu, dám 1,5 šálky vody.

  4. 4

    Medzitým dáme na sporák hrniec, do ktorého dáme za lyžičku masti. Keď je masť horúca, pridáme prepláchnutú osolenú, okorenenú ryžu a popražíme. Zalejeme vriacou vodou z kanvice a premiešame.

    Varená ryža - základný recept (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom hrniec s ryžou zakryjeme a o 3 minúty vypneme platňu. Hotovo, necháme 20 minút stáť, ryža dôjde aj sama.

    Varená ryža - základný recept (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

heda3
@2010 (21.5.2020 12:42)

Dobrý deň, to korenie tam jednoducho nedajte. Alebo ju vôbec nejedzte, veď tožvie v čom vyrastala.
haji
Základní recept, postup to ano. Směs koření Kotanyi na ryžu neznám, jistě bude hodně aromatické a nezaměnitelné chuti. O ceně a éčkách pomlčím. Tímto kořením padá neutrální chuť klasické rýže přílohové. Pozor na to. Méně je někdy více.
Každý dělá jak nejlíp umí. V šestnácti jsem chodila kolem vaření rýže obloukem. Ať se daří, milá @heda3 !
evanaaa
Kedysi som aj ja používala pri varení ryže pravidlo - koľko ryže, toľko vody. No zistila som, že každý druh ryže vsaje, alebo pojme rôzne množstvo vody, tak už sa tým neriadim. Väčšinou používam guľatú, značky SOS, a zalejem ju od oka, niečo nad ryžou, opražím ju predtým na tuku (masť, olej, ghee....), ale dávam ju aj na cibuľku nakrájanú nadrobno, je chutnejšia.....to je u mňa základ, potom už len dochucujem, koreninami, aj bylinkami, nemám rada bielu ryžu....a ešte, pred varením ju asi 5-6x opláchnem, aby som ju zbavila škrobu, posledný oplach je horúcou vodou, aby sa sparila. Ale uznávam každého spôsob, aj tvoj, @heda3 , na to, že si mladé dievča, ti to ide pekne.
heda3
@haji (21.5.2020 17:51)
Ďakujem za Vašu reakciu. Učím sa. A chcem sa učiť. Vyhľadávam recepty pre úplných začiatočníkov, jednoduché recepty, čo zvládnem bez pomoci. Čaj, praženica, párky, tým som už prešla. Teraz sa posúvam ďalej. Možno je to smiešne, ale... aj my násť roční chceme začať variť.
haji
@heda3 (21.5.2020 19:15)
Rádo se stalo. V pohodě, směšné to není, naopak. Uć se, učíš se pro sebe. Jen tak na okraj, tykáme si, ano?! Já děkuji za seznámení s novinkou od Kotányi. Tuto směs jsem ještě nepostřehla. Směs koření nemám moc v oblibě, ale jednou za čas některou vyzkouším. Mám raději jednodruhová koření. Ono koření obecně je dobrý trenažér. Kdo nezkouší, nic nepokazí, ale také se nic nenaučí. Měj oči otevřené a chuť na správném místě. Ať se ti daří!
zolik
Ja davam na ochutenie celu cibulu (niekedy 2-3 Struciky cesnaku), cele cierne a nove korenie, sol a citronovu stavu.
Zo zasady nepouzivam zmesy koreni kvoli ustalovacom, eckam atd. Kazda zmes korenia sa da cerstvo namiesat alebo pripravit v maziary.
Prajem vela zdaru pri vareni na Vareche.
radox1
@heda3 (21.5.2020 19:15)
Učím sa. A chcem sa učiť. Vyhľadávam recepty pre úplných začiatočníkov, jednoduché recepty..............uc sa od ludi ktori vedia varit a osvoj si spravnu metodiku hned na zaciatku.zaciatocnici ti rozhodne nepomozu,lebo ti tak isto nevedia varit a daju ti akurat tak nespravne postupy,ktorych tu je pozehnane.
evicka63
podobne varím aj ja, len ju varím 5 minút a potom prikryjem a sama dôjde. Niekedy dám aj toto korenie, inokedy popražím predtým cibuľku (osvedčila sa mi sušená od Mäspomy - je jemnučká, namočím pred použitím vo vode), alebo pridám kukuricu, hrášok.... Tiež ju zvyknem namočiť ryžu do studenej vody kľudne aj na noc :-)
1x heda3
2010
@heda3 (21.5.2020 17:11)
Mas pravdu ako ta ryza vyrastala. Poznamka nie je z Googla ale on mojho kamarata z thajska.
Takze ked si chces byt ista aby ryza neobsahovala arzenik, nepouzijes gulatu ryzu, ale basmati alebo jasminovu tie obsahuju prirodzene menej chemikali. Ryzu das vecer namocit do vody, aby sa vyplavili a vodu rano zlejes a ryzu este preplachnes.
Do hrnca das vodu v pomere 1: 10, varis ryzu ako spagety. Vodu zlejes cez sitko.
Takto sa pripravovala ryza u nich na dedine pre babatka a chorych.
heda3
@2010 (22.5.2020 15:15)

Ďakujem, a týmto vás poprosím, aby ste zverejnili tento recept na ryžu. Rada si ho uložím. Učím sa..
marienka44
Keď sa smaží ryža na tuku /masti/, nie je varená, ale dusená. Varená je tá, čo popisuje @2010. Inak, existujú aj prístroje na varenie ryže, tak varia Japonci.
pilippon
mam velmi rada tento portal, recepty v podstate vyhladavam len tu, lebo viem ze su odskusane a ze su za nimi realni ludia a nie su to len fantasticke clanky s uzasnymi nadpismi kde ingrediencie nezodpovedaju vysledku. Ale zaroven som niekedy strasne znechutena komentarmi. kazdy z nas vyrastal v inom prostredí, s inymi chutami, mame ine recepty. mozme sa inspirovat a skusat nove, alebo varit podla svojich, ale dristat a osočovať...smutne je to. vytvorili ste si tu uzavretu komunitu
kvakac
@Heda3 rob si podľa tvojej chute. Varíš si pre seba a nie pre ostatných. Komu sa nepáči, nech si trhne nohou. Nedaj sa sa znechutiť komentármi. To skúšajú koľko vydržíš. Tu ti dám ukážku ako komentovali moje varenie ryže. Správna sranda prečítaj si komentáre, zabavíš sa. Pritom takto varili ryžu Vietnamci s ktorými som robil, akurát nedávali do vody nič, len soľ. Držím ti palce všetky štyri. Peknú nedeľu želám.
2010
@kvakac (24.5.2020 15:42)
Dakujem za pripomenutie, to bolo prave zaujmave na tejto stranke ze ludia pred tym aktivne komentovali, aj ked v kuchyni nie su vzdy komentare politicky korektne a casto to skoncilo hadkou, ale sme sa vela naucili.
Skoda lebo v roku 2020 ryza s umelym korenim je povazovana za zakladny recept, takze v tvojej logike neopovaz sa komentovat na tento recept na modru ryzu ked pridam ze to nie je zakladny slovensky recept.





zolik
@haji (24.5.2020 20:19)
Nasla som len latisky nazov. Vola sa to, Clitoria ternatea. Je to myslim tropicka popinava rastlina, ktorej kvety sa susia na caj. A ten je modry. Pa

2x kvakac a haji
haji
@zolik děkuji, našla jsem v pohodě podle latinského názvu na wikipedii. Latina je přesná, osvědčená a stálá ohledně názvů. Překvapilo mě to, dokonce je tato rostlinka léčivka, dělají se z ní kapky, čaje. Jeden se pořád učí. Je to sestřenice od fazole, bobu apod. Hezký večer!
heda3
@2010 (24.5.2020 17:18)

Ja mam pocit, ze som Vas urazila! Tie Vase komenty. Nikdy by ma nenapadlo kritizovat jedlo a je uplne jedno, kolko rokov ma kuchar. Jenoducho, ked sa mi na recepte nieco nepaci, alebo nepozdava, tak hladam dalej. Citim z Vas, ze keby som sem pridala Vas vlastny recept, skritizovali by ste aj ten. Takze...

A este k tomu koreniu: neviem co je na nom umele, ale ok, neberiem Vam to. umele kari? ananas? cierna rasca?
Ked niekomu toto korenie nesmakuje, nech skusi vlastne, alebo ziadne..

Vcera som skusala jasminovu ryzu... ze namocit na noc.. ok, vsetko dobre dopadlo, bola som prekvapena, ryza drzala pokope, v ustach sa rozplyvala, /pre mna sa rozplyvala/ najstarsi clen rodiny okomentoval: BLATO. Rodicia okomentovali: ok, ale zostanme radsej pri tom, co chuti nam vsetkym. Tak som bludila po nete a docitala som sa, ze jasminova ryza sa nema ani preplachovat. Tak, kde je pravda? Podla coho sa mam ucit???
@kvakac , dakujem @pilippon dakujem
heda3
@kvakac (24.5.2020 15:43)

Fuuuuuha 30 kusov komentarov vyse roka. Dufam, ze sa nebudete hnevat, ale v pocte komentarov Vas asi predbehnem.
heda3
@pilippon (24.5.2020 12:35)

Dakujem za nazor, mozno si myslia, ze ked mam 16rokov, tak sa zlaknem. Ale znechutilo ma to riadne. Teraz skusam podla xy receptov spravit kus kus.
Dakujem, ze.. ste tu.
heda3
@kvakac (24.5.2020 15:42)

Dakujem a dakujem, ze ste tu. Fakt by som neverila, kolko komentov taka ryza znesie. A vdaka, pobavila som sa, ze nie iba moja ryza je z tych zlych, nepodarenych, spatnych..
Ale NAM chutiiiiii. A o tom to je. Dakujem este raz.
tomast
Ale toto je dusena ryža a to je rozdiel. Varena sa vari iba vo vode podobne ako cestoviny




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia